30 januari 2012

10.7Adresboek: Contactpersonen delen met anderen

De Adresboek applicatie in Mac OS X heeft de mogelijk om gebruik te maken van vCard-bestanden om contactgegevens uit te wisselen. Een vCard bevat de gegevens van een bepaalde contactpersoon in een enkel bestand.

Het vCard-bestand wordt opgeslagen in vcf-formaat, dit is een open bestandsformaat dat kan gelezen worden door vele andere besturingssystemen, waaronder ook Windows. Hierdoor kun je dus eenvoudig vanuit de Adresboek applicatie contacten uitwisselen of je eigen vCard met je gegevens.

Een enkel contact delen

Om een contactpersoon te delen met iemand, open je de Adresboek applicatie, die kun je terugvinden via: Finder ▸ Programma's ▸ Adresboek. Selecteer de contactpersoon in de lijst en klik vervolgens op 'deel' beneden in de kaart van de contactpersoon. Er zal een nieuw e-mail venster openen die de mogelijkheid biedt om de contactgegevens via e-mail te versturen.

Als je liever je contact deelt via andere 'sharing' opties zoals bijvoorbeeld Dropbox kun je ook het gewenste contact selecteren in je Adresboek-lijst en vervolgens slepen naar het bureaublad of de 'deel-map' van Dropbox. Het contact wordt dan omgezet naar een vcf-bestand, die overigens ook te bekijken is via Quick Look. Selecteer het vcf-bestand en gebruik de spatiebalk om de gegevens van het contact te bekijken.

Meerdere contacten delen

Open de Adresboek applicatie en selecteer alle contacten die je wilt delen in de lijst door middel van de cmd⌘-toets ingedrukt te houden terwijl je op de contacten van je keuze klikt. Sleept hierna al deze contacten naar het bureaublad. De vCards worden nu automatisch samengevoegd tot één vcf-bestand, selecteer met behulp van de rechtermuisknop de optie 'Nieuwe e-mail met bijlage'. Het vcf-bestand zal nu worden toegevoegd in een nieuw e-mail bericht en kun je ze op deze manier delen.

Alle contacten delen

Je kunt ook alle contacten in Adresboek delen, met behulp van de toetscombinatie cmd + a selecteer je alle contacten en klik vervolgens in de menubalk van Adresboek op ▸ Archief ▸ Exporteer ▸ Exporteer vCard

Hierdoor zullen alle contacten worden samengevoegd tot één vCard vcf-bestand en deze kun je dan weer delen met andere personen op de manieren zoals hierboven is beschreven.Reacties


 • escom1993

  30 januari 2012 om 10:29

  Ik zoek al jaren hoe ik mijn adresboek kan delen met de andere accounts op mijn iMac , zodat je slechts 1 maal gegevens moet wijzigen , in plaats van in elk van de 3 accounts. ( zonder icloud of andere internettoestanden).
  Je kan blijkbaar met heel de wereld delen maar dus heel eenvoudig een adresboek delen op dezelfde computer met bekende accounts die dezelfde adressen gebruiken kan blijkbaar niet want ik heb nog nooit een oplossing gekregen.

 • Justin

  30 januari 2012 om 12:37

  @Escom – Je geeft het zelf al aan ; iCloud.
  Verwacht niet dat je kunt synchroniseren zonder een externe service.

 • escom1993

  30 januari 2012 om 12:59

  @ Justin. Ik gebruik geen iCloud. Ik had altijd gehoopt dat er een simpele oplossing zou zij zoals “delen” , maar dat kan blijkbaar niet.

 • Justin

  30 januari 2012 om 13:20

  @Escom – Nope. Tenzij je je database constant heen en weer wilt kopieren. Maar daar gaan we even niet van uit.

 • matspekkie

  30 januari 2012 om 14:23

  Ook ik heb daar naar gezocht heb wel wat gevonden maar dit gaat er vanuit dat je een mac server hebt draaien wat voor mij wel het geval is.

  http://youtu.be/_5NctchJ8so

 • escom1993

  30 januari 2012 om 14:35

  Tja , dat doe ik nu Justin. Ofwel 3x wijzigen , ofwel bij grote aanpassingen de database kopieren , maar dat is natuurlijk niet de oplossing. DE oplossing zou zijn dat je het programma kon delen met de andere accounts , of in gedeeld kon zetten met alle lees- en schrijfrechten. Maar dat blijkt dus niet mogelijk.

 • Slau

  11 november 2012 om 19:26

  Cool! Super. In één keer alle contacten uit mijn privé iCloud geexporteerd naar de iPad en dus iCloud van mijn werk!

 • Marinka

  21 november 2013 om 12:40

  Voor een ondernemer voor wie ik werk zou het fijn zijn wanneer ik haar contacten bijhoud. Kunnen we samen werken in haar adressenbestand of synchroniseert dit niet langs twee kanten?

 • aad

  23 augustus 2016 om 12:22

  voor het delen van contacten van mij en mijn partner en automatisch op 2 iphones synchroniseren heb ik een extra Apple ID aangemaakt en deze op beide toestellen op Contacten aangeslotengeistalleerd en alleen Contacten aangevinkt. Deze ID staat ook in mijn desktop. Alle veranderingen die aan een contact uit deze ID worden aangebracht komen automatisch bij alle andere apparaten terecht.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!