25 augustus 2011

10.7OS X Lion: Foto’s van contactpersonen aanpassen

Nu enkele weken na de release van Mac OS X Lion hoor je bijna geen kritiek meer op de wijzigingen in de grafische interface. De meeste OS X Lion gebruikers zijn onder tussen gewend aan de nieuwe look and feel. Één van de applicaties die het meest ingrijpend is aangepast is het Adresboek, deze heeft nu onder iOS, iCloud en Mac OS X exact het zelfde uiterlijk gekregen.

Naast een nieuwe uiterlijk zijn er ook een aantal kleine verbeteringen aan de Adresboek applicatie toegevoegd. Een kleine maar handige verbetering heeft betrekking op de foto's van de contactpersonen. Door te dubbelklikken op een foto of op het kader waar de foto's verschijnen kun je foto van een contactpersoon selecteren/aanpassen.

Na het dubbelklikken verschijnt het foto-venster, met behulp van het klokje linksboven kun de voorgaande foto's van deze contactpersoon bekijken. Onderin het venster zijn drie knoppen zichtbaar, waarvan de eerste een nieuwe feature in Mac OS X Lion is. Deze knop geeft je toegang tot de foto's van de contactpersoon die zijn herkend door iPhoto functie 'Faces' (gezichten).

Met behulp van het middelste symbool kun je door middel van de FaceTime camera een nieuwe foto maken en deze toekennen aan de contactpersoon. Met behulp van het laatste symbool is het mogelijk om een effect toe te passen op de foto. Hierdoor kun je een saaie contactpersoon iets minder saai maken.

Een andere leuke optie die niet veel gebruikers weten is de mogelijkheid om de foto van een contactpersoon de roteren. druk de option⌥-toets in, klik op de foto en houd de muisknop ingedrukt. Door nu naar links of rechts te bewegen kun je de foto roteren.Reacties


 • Louis vD

  25 augustus 2011 om 10:34

  De iPhoto functie werkt overigens ook stilzwijgend met Aperture. Ik weet niet wat hij doet als je beide gebruikt (ik gebruik alleen Aperture).

 • Joeri

  25 augustus 2011 om 11:26

  Misschien dat je er niets meer over hoort, maar ik blijf het een lelijk gedrocht vinden en ontzettend onhandig werken met groepen (je blijft maar schakelen).

  Ik denk dat mensen de hoop hebben opgegeven…
  Misschien komt er nog een third-party address book :)

 • Roy

  25 augustus 2011 om 11:32

  Bedankt voor de tip. Ik en er inmiddels prima aan gewent.

 • Ruud P

  25 augustus 2011 om 17:48

  Is er iemand die weet of je meerdere foto’s en verjaardagen aan een adress book card kan toevoegen.
  vb. voor het gezin van mijn broer (man, vrouw 2 kinderen) heb ik 1 adress book card waar alle telefoon nummers en e-mail adressen in staan. Het adress is immers voor al deze personen hetzelfde.
  Nu wil ik alle 4 de personen als verjaardag in ical hebben, maar ik hiervoor niet 4 losse cards aanmaken die ook weer alle 4 moet onderhouden. Daarnaast wil ik graag voor elk mobiel telefoon nummer een foto hebben.
  Is zoiets mogelijk, of moet ik toch alle gezinnen in mijn adress book gaan opsplitsen in losse cards?

 • sredlums

  25 augustus 2011 om 23:10

  Best grappig, maar er blijft nog wel een probleempje waar ik laatst tegenaan liep bij een klant: je kunt geen contactfoto verwijderen!
  Dus eenmaal een foto toegekend kun je ‘m nog wel veranderen, maar niet verwijderen…

  Of heeft iemand een manier gevonden?

 • Henny van Arkel

  26 augustus 2011 om 9:06

  Ik blijf het belachelijk vinden dat ze bij Apple zo’n mooie computers met super mooie grote 27″ schermen maken en dan een contactfoto ter grote van een halve postzegel in het adresboek maken!

 • Lisette

  8 februari 2013 om 22:15

  Ruud P, ik herken je probleem helemaal. Ik wil ook niet van elk familielid apart een card aan maken. Dit ook omdat als je een keer etiketten wil afdrukken voor op een envelop je dus ook tegen een beperking aanloopt.
  Heb jij een oplossing?

Een reactie toevoegen: