25 augustus 2011

10.7OS X Lion: Het ‘sleepimage’ uitschakelen op een MacBook

Mac OS X schrijft voordat deze in sluimerstand wordt geplaatst de complete inhoud van het RAM geheugen weg naar de harddisk in de vorm van een 'sleepimage'. Hierdoor ben je ervan van verzekert dat wanneer de batterij geheel leeg raakt de huidige 'state' van je Mac wordt opgeslagen en er geen gegevens verloren gaan.

Mocht je in het verleden de instellingen voor het wegschrijven van het 'sleepimage' hebben aangepast dan is dit tijdens de installatie van Mac OS X Lion weer automatisch teruggezet naar de standaard instellingen. Het nut van van het 'sleepimage' is sinds Mac OS X Lion discutabel geworden, de meeste native applicaties zijn namelijk voorzien van de Resume functie. Deze functie doet hetzelfde als het 'sleepimage' maar dan op basis van de individuele applicaties.

Het sleepimage wat wordt weggeschreven op je harddisk is even groot als het beschikbare geheugen. Wanneer je MacBook met 4GB RAM geheugen op 1 dag, 4 keer in sluimerstand wordt geplaatst wordt er dus 4 x 4GB weggeschreven naar je harddisk.

Wanneer je gebruik maakt van een SSD in je MacBook dan snoept het 'sleepimage' constant 4GB van de vaak 'beperkte' vrije diskruimte op. Tevens is het zo dat het wegschrijven van het 'sleepimage' een belasting is voor de levensduur van je SSD, hoewel je SSD waarschijnlijk langer mee zal gaan dan de overige hardware in je Mac.

Je kunt ervoor kiezen om het 'sleepimage' uit te schakelen, hierdoor bespaar je schijfruimte en SSD levensduur. In het geval van een totaal lege batterij ben je echter wel je huidige 'state' kwijt en zal je Mac opnieuw opstarten wanneer deze wordt aangesloten op het lichtnet.

Het wegschrijven van het 'sleepimage' kun je uitschakelen met het Terminal commando:

sudo pmset -a hibernatemode 0

Het aanwezige 'sleepimage' kun je verwijderen met behulp van het commando:

sudo rm /var/vm/sleepimage

De standaard instellingen kun je weer herstellen met:

sudo pmset -a hibernatemode 3


Reacties


 • Joeri

  25 augustus 2011 om 11:37

  Een handige tool is ook SmartSleep, deze kijkt naar het huidige batterij percentage en bepaald dan de sleep mode (kost je nog steeds het aantal GBs..) (AppStore link)

 • Nickdgraaf

  25 augustus 2011 om 13:34

  Geweldig! Dit scheelt een hoop tijd!

 • Ron Meijer

  25 augustus 2011 om 18:19

  Bedankt voor deze tip, ik heb als test een kleine 40 Gig SSD in mijn MacBook Pro 13″ zitten en 8 Gig intern geheugen en door deze tip heb ik wel 8 Gig extra vrij gemaakt op de SSD, en dat was zeer welkom. Het nut van de Sleepimage ben ik dan wel kwijt maar die ga ik niet missen. Zo ja dan is dat wel weer in te stellen.
  Maar een vraag aan Richard, is deze Sleepimage mogelijk op de HD te krijgen die ik in mijn Optibay heb zitten. Dan is de cirkel weer rond.

 • Joeri

  25 augustus 2011 om 21:25

  @Ron volgens de ‘man’ page kan het alleen op de root volume:

  hibernatefile – change hibernation image file location. Image may only be located on the root volume.

 • Applepedia

  26 augustus 2011 om 1:33

  Super tip, mijn MacBook Air ga toch 5x per dag in slaapstand soms meer. Dankzij deze tip heb ik 8GB extra vrije ruimte gemaakt, dank u hiervoor.

 • Scirocco

  26 augustus 2011 om 9:07

  Heel goed en uitgebreid artikel! Thanks!

 • louis lutgens

  2 juli 2012 om 18:02

  ik heb sinds 3 dagen een nieuwe mac book pro 15 inch met OS Lion .
  Op de site maakt men reclame met 7.1/2 uur draadloos internetten .
  BULSHIT !!!!!!!!!!
  wanneer mijn batterij opgeladen is dan gaat hij 2 uur en 45 minuten mee .
  ik vind dit een beetje reclamebedrog .
  ik erger mij er groen en geel aan , met de laptop is niks mis , ben al terug in de winkel geweest .
  Dit vind ik toch wel shit van Apple .

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!