16 maart 2014

10.8Finder: Mappen direct openen in een OS X Terminal venster

finder icon retinaHet openen van een bepaalde map onder OS X Terminal kan in sommige gevallen veel tikwerk opleveren. Een simpele manier om veel tikwerk te omzeilen, is het commando cd gevolgd door een spatie te gebruiken in het Terminal venster. Sleep hierna de gewenste map vanuit Finder in het Terminal venster, automatisch zal het volledige pad worden ingevuld in het Terminal venster.

Sinds OS X 10.8 Mountain Lion is het mogelijk om een bepaalde map direct vanuit Finder te openen in OS X Terminal. Deze optie is beschikbaar in het Finder context-menu, maar dient eerst nog geactiveerd te worden. Met behulp van de onderstaande stappen kun je de optie toevoegen aan het context menu van Finder.

Ga naar:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Tabblad: Toetscombinaties

Selecteer in de linkerhelft van het venster de optie 'Voorzieningen'.

Schermafbeelding 2014-03-13 om 16.35.35

Ga in de rechterhelft opzoek naar 'Bestanden en mappen', selecteer hier naar wens één of beide van de onderstaande opties:

- Nieuwe Terminal-tabblad bij map
- Nieuwe Terminal-venster bij map

Wanneer je hierna naar Finder gaat en met de secundaire muisknop of met control+klik een map selecteert zal je zien dat in het context menu de geselecteerde opties verschijnen.

Schermafbeelding 2014-03-13 om 16.38.30

Door erop te klikken wordt de map direct in OS X Terminal geopend, je kunt dit controleren met het pwd commando (present working directory).Reacties


 • wim vermeulen

  18 maart 2014 om 6:27

  Ik heb bovenstaande
  Nieuwe Terminal-tabblad bij map
  – Nieuwe Terminal-venster bij map
  geactiveerd.
  Nu heb ik het volgende probleem.
  Mijn muis werkt niet meer zoals ik normaal gewend ben.

  Ik wilde daarna mijn voorgaande actie weer ongedaan maken echter bij het openen van systeemvoorkeuren kan ik daarna de muis niet meer gebruiken.
  Hoe nu verder?/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!