4 december 2011

Handige prullenmand opties

Wanneer je de prullenmand in Mac OS X wilt legen dan verschijnt er een venster waarin dit dient te bevestigen. Deze melding kun je heel eenvoudig omzeilen door bij het legen van de prullenmand de option⌥-toets ingedrukt te houden. Mocht je het waarschuwing venster in zijn geheel uitschakelen dan is dat mogelijk met behulp van de voorkeuren in Finder.

Ga naar: Finder ▸ Voorkeuren ▸ Geavanceerd en deactiveer de optie 'Toon waarschuwing vóór legen prullenmand'. Vanaf dat moment zal je niet meer lastig worden gevallen bij het legen van de prullenmand.


In de geavanceerde voorkeuren is echter nog een interessante optie aanwezig, namelijk: 'Leeg prullenmand veilig'. Wanneer je bestanden verwijderd dan wordt er op de harddisk alleen een markering geplaatst dat de bestanden zijn verwijderd. Alle data blijft echter op je harddisk aanwezig tot het moment dat deze wordt overschreven door andere data.

Door de optie 'Leeg prullenmand veilig' te selecteren worden alle verwijderde bestanden zeven maal overschreven met nullen. Hierdoor ben je er zeker van dat de bestanden die je hebt verwijderd niet terug te halen zijn. Nadeel van deze optie is vanzelfsprekend dat het leegmaken van de prullenmand aanmerkelijk langer gaat duren aangezien de bestanden zeven maal worden overschreven.

Heb je iets te verbergen of maak je vaak gebruik van vertrouwelijke informatie dan is deze optie zeer zeker het activeren waard.Reacties


 • Roy

  4 december 2011 om 13:15

  Erg goede tip. Dit wist ik nog niet

 • App69

  4 december 2011 om 14:33

  Ik ledig m’n prullenmand niet.
  Dat doet TrashTimer voor me.

 • Nicootje

  12 december 2011 om 21:52

  Hoi.
  Ik heb in het verleden vaak gebruik gemaakt van deze optie: leeg prullenmand veilig. En met enorm veel succes, want ik kreeg een heel grot gedeelte terug aan opslag ruimte. Sinds de installatie van Lion had ik echter mijn mandje nog niet geleegd. dus werd het weer eens tijd. Na 1,5 dag en 19G te hebben geleegd is mijn opslag ruimte slechts met een kleine 1G aangevuld.
  Heeft dit met Lion te maken?

 • Marijn

  30 december 2011 om 7:47

  @Nivootje, ik heb hetzelfde. Heb je ondertussen al tips hiervoor?

 • Marja

  23 februari 2014 om 11:16

  Als de prullenbak erg vol is, kun je een gedeelte van de bestanden terug plaatsen op bv je bureaublad en dan de prullenbak beetje bij beetje legen. Als je data van je externe schijf hebt, dan geldt hetzelfde: data even terug plaatsen op de externe. In proporties de prullenbak legen gaat sneller dan.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!