4 september 2011

Bestanden terugzetten vanuit de prullenmand

Sinds Mac OS X 10.6 Snow Leopard is het mogelijk om bestanden die zich in de prullenmand bevinden terug te zetten naar hun originele locatie. Er zijn meerdere manieren om deze optie genaamd 'Zet terug' te activeren.

Open de prullenmand en selecteer het bestand het bestand wat je wilt terugplaatsten met behulp van de secundaire muisknop. In het context menu selecteer je de menu-optie 'Zet terug'. Het is ook mogelijk om het bestand terug te zetten met de toetscombinatie: cmd⌘ + enter. En inderdaad dat is dezelfde toetscombinatie als waarmee je ook een bestand in de prullenmand kunt plaatsen.

Direct nadat een bestand is verwijderd kun je gebruik maken van de toetscombinatie cmd⌘ + Z (undo) om deze actie ongedaan te maken. Zodra er andere acties zijn uitgevoerd in Finder is het niet meer mogelijk om de cmd⌘ + Z toetscombinatie te gebruiken.

Als extra mogelijk kun je ook gebruik maken van de menuoptie: Finder ▸ Archief ▸ Zet terug.

Het grote voordeel van de 'Zet terug' optie is dat het bestand op de originele locatie wordt teruggeplaatst, hierbij worden ook eventuele permissies in de map opnieuw toegekend aan het bestand.Reacties


 • Nickdgraaf

  4 september 2011 om 9:06

  Het komt bij mij regelmatig voor dat de ‘Zet Terug’ optie er niet tussen staat. Hoe komt dat dan? Is dan de locatie verwijderd ofzo?

 • Loek

  4 september 2011 om 10:08

  @nick Dat heb ik ook meegemaakt. De reden is mij ook niet bekend.

 • Remco

  4 september 2011 om 10:40

  “cmd⌘ + enter. En inderdaad dat is dezelfde toetscombinatie als waarmee je ook een bestand in de prullenmand kunt plaatsen.” bij mij is dat ⌘-Backspace

 • Pepijn Koning

  4 september 2011 om 10:50

  Nick & Loek > Dat is inderdaad omdat dan de map waarin dit bestand stond niet meer bestaat.

 • Siep

  4 september 2011 om 14:12

  Zoals Remco zei, CMD + Enter levert bij mij gewoon een geselecteerde bestandsnaam op. Dit moet natuurlijk CMD + Backspace (delete) zijn.

 • roger

  4 september 2011 om 14:17

  Niet meer mogelijk in Lion

 • Tom

  5 september 2011 om 6:07

  Is het ook mogelijk meerdere bestanden tegelijk terug te plaatsen?

 • Thom

  8 oktober 2012 om 23:43

  hoi kan ik ook meerdere bestanden vanuit de prullenbak tegelijk terugzetten, ik heb namelijk per ongeluk 5.000 foto’s gewist die terug moeten.\
  Help meee!!!

 • patermoeskroen

  16 april 2013 om 13:32

  Dat had ik ook.
  Toen heb ik een Windowsmachine gekocht en toen was alles opgelost.

 • Joeri

  26 augustus 2013 om 16:22

  Help!
  Ik heb per ongeluk een systeembestand in de prullenmand geplaatst (niet definitief verwijderd) en nu start mijn mac niet meer op. Via opstarthulpprogramma kan ik nog wel in terminal komen maar is er ook een commando die het bestand dan weer op de originele locatie kan terugplaatsen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!