26 februari 2011

Het OS X Woordenboek (Woorddefinities)

De ondersteuning van de Nederlandse taal in Mac OS X is prima geregeld en in de loop der jaren flink uitgebreid. Helaas blijven er toch bepaalde onderdelen van OS X alleen beschikbaar in het Engels.

Een mooi voorbeeld hiervan is het OS X Woordenboek. Deze applicatie bevat alleen Engelstalig woordenboek en naslagwerk namelijk de Engelstalige New Oxford American Dictionary en de Oxford American Writer's Thesaurus. Waarschijnlijk is het voor Apple licentie en kosten technisch niet helemaal mogelijk om in de gelokaliseerde woordenboeken toe te voegen.

Toch is het OS X woordenboek ontzettend handig wanneer je een woord inhet Engels niet snapt. Je kan het woordenboek alternatief benaderen via Spotlight en een standaard toets combinatie. Wanneer je je muis op een woord plaatst en hierna de toets combinatie Control + cmd⌘ + D gebruikt verschijnt er een mini venster waarin de definitie van het woord verschijnt.

In eerste instantie wordt er gezocht in de Oxford woordenboeken maar er wordt ook gebruik gemaakt van een ICT en Apple woordenboek. Wanneer je bijvoorbeeld met je muis op een Apple productnaam gaat staan zoals iPhone, dan krijg je een korte product omschrijving te zien. Deze "commerciële" informatie is natuurlijk wel beschikbaar in het Nederlands.Reacties


  • Nick

    17 oktober 2013 om 7:54

    Bestaat hier ook een Nederlandstalige versie van?

Een reactie toevoegen: