15 september 2011

ScreencastHoe je het beste de stroomadapter van je MacBook kunt oprollen

Bezit je een MacBook, MacBook Pro of MacBook Air, en vervoer je deze regelmatig? Dan is deze tip van Machelp.nl zeker de moeite waard om te lezen.
Nadat je klaar bent met het werken op je MacBook stop je deze terug in je laptoptas, hierna rollen de meeste gebruikers het netsnoer van de stroomadapter achteloos op.

Wat weinig mensen weten, maar wat erg belangrijk is, is dat de voedingskabel makkelijk kapot kan gaan door een onbenullige behandeling. Het gaat in dit geval om het dunne snoertje (die vanaf de poweradapter naar je MacBook loopt). Het is belangrijk dat dit snoertje genoeg speling behoudt, en niet te strak opgerold wordt!

Zie het filmpje hieronder waarin MacHelp je laat zien wat de juiste manier is om je stroomadapter op te bergen.

Op de website van Machelp.nl kun je overigens nog meer handig tips terugvinden!Reacties


 • Jeroen

  15 september 2011 om 8:41

  Wat een onzin. Ik rol hem altijd spanningsvrij op door genoeg speling te geven van waar het kleine kabeltje uit de magsafe komt. Daarna kan je hem op de daarvoor bestemde haken oprollen en vast klemmen met de daarvoor bestemde klem.

  Als je het doet zoals in dit filmpje aangegeven word het een zooitje in je tas. De kabels gaan in de knoop. En ook daarvan gaan de kabels stuk.

 • Jeroen

  15 september 2011 om 8:49

  Update: Hier in dit filmpje word uigelegd hoe ik het doe en dus bedoel ;) http://www.youtube.com/watch?v=5x5szE3XHb8&feature=related

 • Maurice

  15 september 2011 om 8:57

  Ik rolde hem ook altijd zonder spanning op via de haken maar toch is de kabel gesneuveld, gelukkig vervangt Apple deze zonder problemen, maar het is wel een zwak punt dat dunne kabeltje. Daar zou Apple nog een verbetering in aan kunnen brengen! Ik heb ondertussen een nieuwe, en ben er nog zuiniger op dan voorheen ;-

 • christophe du trré

  15 september 2011 om 9:04

  Dit vind ik wel een beetje bizar???? Als je dan toch zo graag dat zwakke punt wil verstevigen…
  Gebruik een dikke krimpkous…. probleem opgelost, zelf bestaan er firma’s die speciaal voor apple verstevigingen verkopen.
  Even Googlen en je vind dit wel

 • ben

  15 september 2011 om 9:10

  Met als gevolg dat he hele netsnoer één grote knoop is als je hem weer uit je tas haalt. En dat is nou precies wat die haakjes voorkomen…

 • Chantal

  15 september 2011 om 9:32

  Ik heb nog nooit een beschadigd kabeltje gehad. Net wat Jeroen zegt: genoeg speling geven.

 • Marciano

  15 september 2011 om 9:37

  Wat een onzin dit zeg.. lmao

 • Martijn

  15 september 2011 om 9:42

  De mijne is daarentegen wel stuk gegaan, zelfs met genoeg speling. Ik heb de oude nog waarbij de isolatie in het rubber zit (2de gen macbook pro). De isolatie is er nu dus uitgekropen. Maar als je die haken wel gebruikt dan heb je toch nog altijd dat dikke netsnoer dat opgerold moet worden? Dus kans op knopen blijf je houden. Ik vind, met de nadruk op vind want het blijft een mening, dat deze manier voor mezelf het fijnst werkt. En geen last van knopen.

 • Laurens

  15 september 2011 om 10:45

  Dit is wel heel erg computerhelp voor dummies.. Beetje jammer appletips.

 • Rob

  15 september 2011 om 10:50

  wat een komkommerbericht zeg

 • Richard IJzermans

  15 september 2011 om 11:01

  Komkommerbericht, haha… Ik vond het zelf toch wel handig… krijg namelijk ontzettend veel e-mails van mensen waarbij het kabeltje aan de kant van de adapter stuk is geraakt.

 • Robert

  15 september 2011 om 11:20

  @Richard Helaas leven mensen teveel in hun eigen cocon en waarderen ze berichten voor andere minder of niet.

  Er staat niet voor niets een ‘lampje’ bij het bericht van ‘beginners’

  Altijd handig voor diegene die niet bewust zijn hoe je kabels moet oprollen.

 • Eelco Deuling

  15 september 2011 om 13:09

  Ik gebruik de haakjes en heb nog nooit kabelbreuk gehad. Ik neem de adapter echter nooit mee op reis (tenzij ik op vakantie ben maar dat is dus niet zo heel vaak).

  Een collega verslijt echter ongeveer één adapter per jaar en gebruikt een ietwat slordige variant van de op het filmpje te bezichtigen oplossing: ik vermoed dat dus de manier waarop je het ding vervoert van invloed is.

  Als de aansluiting van de kabel ergens tegenaan drukt gaat hij vlugger kapot: vervoer hem dus met de draadaansluiting naar boven.

  …lijkt me?

 • Michiel

  15 september 2011 om 13:34

  Op deze manier komt er nog steeds een nare draaing in je kabel. Als je het echt goed wil doen moet je ze op de over/under manier oprollen.

 • Mark

  15 september 2011 om 14:22

  @Michiel, dat is de manier waarop ik het ook doe en nog nooit problemen met een snoer gehad heb. Vind het strakke oprollen langs de haakjes van de magsafe maar niks…

 • Ruud

  15 september 2011 om 14:43

  Goede tip maar deed het al!

  Verder is Machelp een aardige website. Echter alleen heel erg duur met webhosting.

 • Martijn Willemse

  15 september 2011 om 21:33

  Ik ga er voortaan zeker op letten. Bedankt voor de tip!

 • sredlums

  16 september 2011 om 0:22

  Inderdaad een erg raar bericht dit: de eerste methode is uiteraard een foute manier om de ‘dunne’ draad om de haakjes te draaien (ook al snap ik wel dat niet iedereen dat weet), maar i.p.v. dat er dan in het tweede filmpje getoond wordt hoe je de ‘dunne’ draad dan wèl op de juiste manier om de haakjes draait wordt er gewoon een heel andere manier getoond, zónder gebruik te maken van de haakjes.
  Niet alleen is die tweede manier erg onhandig omdat de draad door de war zal raken, ook is het onnodig omdat niet de haakjes het probleem zijn, maar het te strak aantrekken van het begin van de draad.

 • Kor

  16 september 2011 om 13:27

  Ik gebruik de haakjes helmaal niet, ik wikkel het snoer (niet al te strak) om de adapter en zet het zet het dan vast met het klemmetje.

 • Danny

  18 september 2011 om 8:26

  Je kunt natuurlijk ook gewoon een kabelbinder ervoor gebruiken!

 • Gerben

  18 september 2011 om 23:29

  Apple heeft hier zelf ook een support document op de website staan.

  http://support.apple.com/kb/HT1630?viewlocale=nl_NL

 • ppl

  25 september 2011 om 16:33

  Helaas geen onzin. Mensen wikkelen de warme adapter met warme draden hartstikke strak om de haken of om de adapter. Gevolg is dat de boel afkoelt en krimpt. Dat krimpen is de oorzaak van de kabelbreukjes naast het strakke oprollen. Als je bij een helpdesk werkt zul je ontzettend veel kapotte adapters voorbij zien komen met allemaal exact hetzelfde euvel. Dat komt puur omdat veruit de meeste mensen geen flauw benul hebben hoe je kabels correct oprolt.

  De in dit filmpje getoonde oprollen is een manier als je ze alle 2 wil oprollen maar je kunt ze ook afzonderlijk in een ruime lus oprollen. Als je het dan in je tas opbergt is er niks aan de hand. De kabel blijft keurig netjes opgerold en gaat beslist niet door de knoop of wat dan ook. Zoiets gebeurd ook niet in een kist of koffer waar je alle ruimte hebt. De kabel valt dan veelal gewoon op de grond en blijft in opgerolde toestand liggen. Ik heb diverse tassen en koffers gehad met kabels erin, mij is het nog nooit overkomen. Het gebeurd alleen als je de kabel in je tas/koffer gaat proppen. Dan ontdoe je wat je daarvoor hebt gedaan.

  Om te zorgen dat de kabels ook mooi recht blijven en niet gaan krullen moet je al helemaal oppassen met hoe je de boel oprolt. Je moet dan om en om gaan wikkelen: eerst een gewone lus, dan een lus die je een kwartslag draait. Een audiotechnicus rolt z’n bekabeling ook altijd op die manier op. Dat is niet de enige manier om kabels op te rollen, YouTube staat er vol mee. Helaas ook met hoe je juist niet kabels moet oprollen.

  Doe jezelf een lol en gebruik die haakjes gewoon niet. Los oprollen is niet alleen beter, het is ook een stuk makkelijker en sneller omdat je niet enorm loopt te prutsen met die kleine smalle haakjes en kabel die er staat afvalt (reden waardoor veel mensen juist strakker gaan wikkelen). Apple moet ze er gewoon af halen, het is een ontwerpfout.

 • bruce

  25 september 2011 om 20:00

  inderdaad kunnen de meeste a-technisci een kabel niet spanningsvrij oprollen, dat vraagt nl gevoel, inzicht en begrip in wat je doet.
  Maar daarom vind ik apple compleet fout om zoiets matigs te produceren. Ik weet heel goed hoe het moet maar is mij toch ook gebeurd aan de mac kant. Tijdens gebruik, daar kan je niets aan doen. Kosten: € 120,00 voeding want repareren kan niet door dichtgegoten systeem. Inmiddels is die constructie nu verbeterd. En op simpele wijze kan de draad aan de voedingkant langzaam dikker worden; einde probleem. Maar het zal wel weer “einde garantie = kassa” kwestie zijn omdat het meestal 12 maanden + 1 dag duurt voor het gebeurt..

 • JW

  30 september 2011 om 8:28

  Grappig. Werk al jaren met een Macbook Pro, maar nooit geweten dat er haken op de adapter zitten! :D

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!