19 maart 2015

Hoe werkt de nieuwe USB-C aansluiting

Macbook goud 12-inch

USB-C is de toekomst, volgens experts en ook volgens Apple. De MacBook 12" heeft op de audiopoort na slechts één aansluiting. Via deze poort wordt de MacBook opgeladen en dient deze ook als communicatie poort om apparaten op aan te sluiten.

Sinds de introductie van de MacBook en MacBook Pro (2016) krijgen we daarom ook veel verontrustende vragen, we leggen de werking van de USB-C poort uit in dit artikel. De USB-C poort is kleiner dan een huidige USB-poort en is in het leven geroepen als de nieuwe standaard.

Voorheen had je een aansluiting voor HDMI, USB, opladen, etc. Vanaf nu kunnen al deze functies via één poort worden toegepast. Handig, maar nog veel apparaten maken gebruik van de 'oude' technologie. Neem nu bijvoorbeeld je iPhone, deze kun je wel via Wi-Fi synchroniseren, maar de eerste keer moet hij wel via de kabel synchroniseren met je Mac. Apple heeft allerlei adapters en verloopstukken uitgebracht die het mogelijk maken om je oude apparaten te koppelen aan de USB-C poort.

usb-c-macbook

Bij aankoop van een MacBook met USB-C poort moet je dus bijna noodzakelijk een verloopstukje erbij kopen van €19 voor USB-c naar USB (3.0). Wanneer je deze adapter aansluit op de USB-C poort kun je aan het uiteinde een USB-appaart aansluiten zoals de kabel van je iPhone, USB-stick, externe schijf, enzovoorts.

Wil je een extern scherm aansluiten op de Macbook met USB-C poort dan moet je ook hiervoor een speciale adapter kopen. Je hebt de keuze uit twee verschillende versies, één met een HDMI en de andere heeft een VGA aansluiting. Voordeel van deze adapters is dat naast deze poorten er ook een USB en USB-C aansluiting in zit verwerkt. Dit houdt in dat je dus de MacBook kunt koppelen aan een scherm, hem tegelijkertijd kunt opladen via de USB-C poort en zelfs een USB apparaat kunt aansluiten. Toch wel drie cruciale poorten wanneer je presentaties geeft.

usb-c-adapter

Het beste kun je onmiddellijk zo’n adapter aan te schaffen, want op deze manier kun je ook USB apparaten gebruiken en tegelijkertijd je MacBook opladen, iets wat het USB-verloopstukje niet kan. De prijs van deze adapters bedraagt echter €89!

Heb je een Thunderbolt Display dan kun je deze MacBook beter nog niet aanschaffen, Apple biedt momenteel geen oplossing voor dit externe scherm.

USB-C naar USB adapter
USB-C naar VGA multipoort adapter
USB-C naar AV (HDMI) multipoort adapter

Hierboven vind je een overzicht van alle beschikbare adapters en verloopstukken, waarschijnlijk zullen er steeds meer apparaten op de markt komen die al onmiddellijk een USB-C aansluiting hebben. Denk hierbij aan de toekomstige iPhones, waarschijnlijk krijgen we straks de mogelijkheid om een lightning-kabel met USB-C aansluiting te kopen.

Lees ook: Apple kondigt volledig nieuwe MacBook aanReacties


 • Frank

  19 maart 2015 om 19:34

  Het blijft onbegrijpelijk dat er maar 1 aansluiting op dat ding zit. Minimalistisch okee, maar dit is wel heel erg. Zet dan in elk geval aan de andere kant een thunderbolt of zoiets……Daar is nu helemaal geen mogelijkheid toe. Of nog beter lever er een inductief dock bij, lijkt mij dat dat ook een innovatief stukje techniek kan zijn.

 • BaseBoy

  19 maart 2015 om 19:54

  alleen verrekte handig voor mensen die veel onderweg zijn en presentaties geven! De rest heb je in feite geen ene klote aan die MacBook!

 • Yochem

  19 maart 2015 om 20:21

  Denken jullie dat er binnenkort iPhone opladers gaan komen met usb-c aansluitingen? Lijkt mij erg handig.

 • Wesley Fabry

  19 maart 2015 om 20:54

  het zou zomaar kunnen, maar dan moet usb-c wel eerst een standaard worden. Misschien dat ze de kabel wel sneller zullen uit brengen.

 • Daniël uit Rotterdam

  20 maart 2015 om 18:55

  Zou de iMac zowel met Thunderbolt en deze USB gaan werken?

 • Daniël uit Rotterdam

  20 maart 2015 om 18:57

  Wat ik eigenlijk vreemder vind is dat er geen simkaart in kan, scheelt ook weer een lelijke Dongle…

 • Wesley Fabry

  20 maart 2015 om 18:59

  Het is momenteel onduidelijk of Apple Thunderbolt gaat combineren met USB-C..

 • Angelo

  23 maart 2015 om 16:16

  vind het een beetje apart.. Ze zouden op zijn minst een USB 3.0 erbij kunnen zetten. Scheelt geen ruimte! Maar ja.. De prestaties van deze macbook zijn ook niet erg speciaal…

 • HELEMAAL NIKS

  27 maart 2015 om 21:29

  Ik denk dat uiteindelijk lightning ook weg gaat. En dat alleen de zware macs zonder USB gaan werken. De MacBooks gaan allemaal USB-C krijgen. En als dat allemaal klaar is, wordt net als ik 2012 de stekker vervangen. Dus dan kun je met de stekker van een iPad je MacBook opladen.

 • Jan-Lodewijk David Pier-Jan Vandammer

  2 april 2015 om 16:50

  Amai, zo duur noch! Apple word zo rijk dus, eerst een product verkopen, dan een dock erbij, en dan nog je thunderbolt scherm van 1000 euro vervangen omdat dat ding der niet op werkt!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!