2 april 2014

iBooks: Een boek door iOS laten voorlezen

ibooks store iOS 7Een optie die vele missen in iBooks is een voorlees functie. Misschien dat we deze optie eens wordt toegevoegd aan een nieuwe versie van iBooks, maar voorlopig moeten we nog zelf lezen. Toch is er een mogelijkheid om je boek te laten voorlezen door iOS, echter vraagt dit wel enig geduld.

Gebruikers die het willen uitproberen kunnen de onderstaande stappen doorlopen. Activeer als eerste de 'voorlees-functie' in het toegankelijkheids-menu van iOS. Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid. Zet de optie 'Spreek selectie uit' aan.

Open vervolgens iBooks applicatie en kies een gewenst boek en pagina, selecteer vervolgens de tekst en tap op de optie 'Spreek uit'. iOS zal nu de geselecteerde tekst uitspreken.

voorlezen

Je zal al snel merken dat de Nederlandse stem niet ideaal is en vooral een 'robotachtig' accent heeft en er gebroken Nederlands wordt gesproken. Ook is de snelheid verre van optimaal. Deze kun je gelukkig wel aanpassen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Spreek selectie uit. Hier kun je bij de optie 'Spreeksnelheid' de snelheid aanpassen. Het haasje staat voor ultra snel, de schildpad staat voor ultra traag.

Waarschijnlijk zal de Nederlandse stem een stuk aangenamer worden wanneer we eindelijk Siri in het Nederlands hebben. Echter is nog niet bekend wanneer dit zal gebeuren.

Wessalicious
WessaliciousCategorie: Specific Ingredients, Books, Food & Drink, Regional & Ethnic, Special Diet, Courses & Dishes, Methods
Ontwikkelaar:
    254 MB DOWNLOAD  € 0.99

Meer over iBooks kun je hier terugvinden.Reacties


 • Wouter

  2 april 2014 om 19:34

  Het kan idd maar het lijkt helemaal nergens op. Veel te blikkerig, bovendien is het veel te gecompliceerd om de stem toch net iets langzamer of net iets sneller te maken. Het is een beetje een android functie: 1,5 uur voor de introductie van het os bedacht, snel gemaakt en erin geflikkerd, leuke functie maar het werkt gewoon niet….

 • Marc van Maastricht

  25 juni 2015 om 11:52

  De kwaliteit van de stem kun je flink verbeteren door in de instellingen onder “Spraak” en dan onder “Nederlands” de hoge kwaliteit stem te downloaden.

  Wat inmiddels ook kan is “Lees scherm voor”. Dit zet je aan op dezelfde plaats in Instellingen. Je kunt daarna met twee vingers vanaf de bovenrand naar beneden vegen en dan begint hij meteen te lezen. Tegelijkertijd komt en een menuutje op het scherm waar je real time de spraaksnelheid kun aanpassen en het voorlezen kunt pauzeren.

  Maar het mooiste komt nog: in iBooks is deze manier van voorlezen kennelijk slim genoeg door te gaan naar de volgende bladzijde! Zo kun je nu dus je hele boek laten voorlezen in de auto.
  Ook leest hij in iBooks overige scherminformatie niet voor, wat hij in de meest andere apps wel doet.

 • Wesley Fabry

  25 juni 2015 om 12:19

  Spraak verbeteren kan inderdaad, uitleg: http://www.appletips.nl/ios-de-geluidskwaliteit-van-de-spraakfunctie-verbeteren/

Een reactie toevoegen: