26 juli 2016

iBooks: Boeken uit iCloud verwijderen

ibooks icoon os x

Sinds iOS 9.3 en OS X 10.11.4 is het mogelijk om al je boeken en pdf-bestanden vanuit iBooks te bewaren in iCloud. Hierdoor heb je één bibliotheek en wordt deze gesynchroniseerd met al je apparaten.

iCloud voor iBooks is eenvoudig te activeren, klik hier voor meer informatie voor iPhone, iPad en Mac. Wanneer je een boek hebt gelezen en misschien niet meer wilt bewaren dan kun je deze via de app zelf wissen. De app vraagt dan of je het boek overal of alleen in deze app wilt verwijderen. Wanneer je voor 'overal' kiest zal het boek ook worden gewist in iCloud.

Boeken verwijderen uit iCloud via iOS

Misschien heb je de verkeerde keuze gemaakt en is het boek nog steeds terug te vinden in iCloud. Hieronder lees je terug hoe je de boeken en pdf-bestanden definitief kunt verwijderen uit iCloud via iOS.

• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'iCloud'
• Tik op 'Opslag'
• Kies voor 'Beheer opslag'
• Open nu 'iBooks' (tik misschien eerst op 'Toon alle'

icloud ibooks verwijderen

Er wordt een lijst geopend met alle boeken en documenten die zich in iCloud bevinden die gekoppeld zijn aan de iBooks applicatie. Veeg van rechts naar links over het document om deze te verwijderen. Per direct wordt het boek gewist uit iCloud en is deze niet meer te downloaden.

Boeken verwijderen uit iCloud via OS X (macOS)

In OS X (macOS) is het alleen mogelijk om boeken te verwijderen vanuit iBooks. Open de applicatie en klik met behulp van een secundaire klik (rechtermuisknop) op het boek of bestand. Kies in het contextmenu voor 'Verwijder', klik op 'Verwijder overal' om het boek in iBooks en iCloud te verwijderen. Via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Beheer ▸ iBooks is het wel mogelijk alle boeken, documenten en gegevens te verwijderen uit iCloud.

Lees ook: Teksten markeren met de Apple Pencil op een iPadReacties


 • Chris Laarman

  26 juli 2016 om 13:56

  Even denken… Je kunt boeken wel wissen, maar niet ont-kopen, Dus na wissen kun je ze toch nog 
  altijd weer als aankopen downloaden.

  Ze nemen bij backups op iCloud geen ruimte in – maar hoe is dat eigenlijk bij download? (Ik bedoel hier de boeken die je in iBooks gekocht hebt, niet wat je zelf van elders hebt toegevoegd.)
  Even kijken… Ik zie op de beschreven plek slechts boeken (in PDF-indeling) die ik elders heb gekocht. Dus de boeken uit iBooks nemen geen ruimte in op iCloud. En wat ik aan muziek van Apple gekregen heb evenmin. Dus de tip helpt je niet om cloud-ruimte te winnen.

  (Volledigheidshalve: Afgaande op de omvang van de back-ups van mijn iOS-apparaten op iCloud omvatten ze wel content van gekochte apps. Zoals bij mij landkaarten van MAPS.ME en klanken voor synthesizers.)

Een reactie toevoegen: