20 februari 2013

iMovie: Video- en audio effecten toevoegen

Wanneer je met je iPhone of camera leuke filmpjes maakt is het zeker de moeite deze eens onderhanden te nemen met iMovie. In iMovie zitten namelijk tal van leuke audio en video effecten die je filmpje een extraatje geven. Veel Mac gebruikers laten iMovie vaak links liggen omdat deze volgens sommige niet erg handig is in gebruik.

Echter wanneer je weet hoe bepaalde effecten, functies en opties werken is het een feest om de applicatie te gebruiken. Daarnaast kun je leuke filmpjes afleveren en deze onmiddellijk uploaden naar bijvoorbeeld YouTube of Vimeo.

Standaard wordt iMovie meegeleverd bij een nieuwe Mac. Wanneer je echter niet in het bezit bent van iMovie kun je deze kopen in de Mac App Store voor €13,99. Volg onderstaande procedure om audio-en video-effecten toe te voegen.

Voor je van start kunt gaan dien je een video toe te voegen aan de iMovie bibliotheek. Dit kun je doen via: Archief ▸ Importeer ▸ Films...

Een effect toevoegen aan de video gaat als volgt:

• Maak een nieuw project aan (Archief ▸ Nieuw project)
• Sleep vanuit de iMovie bibliotheek een video in het project
• Selecteer de video in het project (deze wordt geel omlijnd)
• Klik links onderaan op het blauw gemarkeerde tandwiel
• Selecteer de optie 'Fragmentaanpassing'

In het verkregen pop-up menu kun je een video- of audio effect selecteren bij de opties 'video-effect' en 'audio-effect'. Zo is het mogelijk om de video te spiegelen, zwart-wit weergave, voorzien van een gloed, een echo toevoegen, het geluid dempen, enzovoorts. Ook zitten er een aantal komische effecten in zoals stemvervormers of een cartoon effect.

Zodra je een effect selecteert kun je deze toepassen op de video door op 'Gereed' te klikken. Op deze manier is het dus ook mogelijk om een bepaald gedeelte van de video te voorzien van een effect. Het volstaat dan om een gedeelte van de video te selecteren en met behulp van de rechtermuisknop de optie 'Split Fragment' te kiezen.

iMovie
iMovieCategorie: Video, Photography
Ontwikkelaar: Apple Distribution International
Mac OS X  4+  2042 MB DOWNLOAD GRATIS

Screencast:

Meer tips over iMovie kun je hier terugvinden.

geupdate artikelReacties


 • J. Wertenbroek

  20 februari 2013 om 18:03

  Geweldig programma, kan nog zoveel meer! Ook het delen van media met IDVD, ITunes en Iphoto is kinderlijk eenvoudig. Het maken van profi trailers is een fluitje van een cent.

 • Q

  20 februari 2013 om 19:27

  En nu waar vind ik extra effecten voor imovie? Downloaden, en waar?

 • Roos

  20 maart 2013 om 20:34

  Ik zoek me helemaal gek, ik heb een nieuw project aangemaakt maar kan nergens op mijn nieuwe imac vinden hoe ik deze op dvd kan branden??? Jullie een idee??Het zal wel weer kinderlijk eenvoudig zijn, maar ik zie het niet. Er staat op de nieuwe imac geen idvd mogelijkheid meer.
  alvast bedankt!

 • Hendrik

  24 april 2014 om 15:38

  Hendrik 24 april 2014 om 15:32

  Met mijn camera Leica D-Lux 5 maak ik een filmpje. Dat wordt een VLC.MTS-bestand. Dat zet ik op mijn iMac met OSX 10.6.8, het icoontje staat op mijn bureaublad. Hoe krijg ik dit filmpje in iTunes of iMovie? Ik kan het bestandje niet omzetten naar bijvoorbeeld een QuickTimePlayer-bestand, dat lukt niet. H E L P ? !

 • remco

  15 april 2015 om 17:44

  ik heb mijn mac pro gereset en daardoor is imovie van mn mac verdwenen, waarom moet ik hem dan eerst weer kopen voor ik hem kan gebruiken? dit is toch raar, ik heb het voor het resetten heel veel gebruikt en wil het graag weer gebruiken!

Een reactie toevoegen: