14 juli 2017

AT Holiday: Verticale video’s bijsnijden tot horizontale video (iMovie)

iMovie logo

Video's zijn bedoeld om horizontaal bekeken te worden, niet verticaal. Toch kan het voorkomen dat je verticaal gefilmd hebt. Wanneer je dit per ongeluk hebt gedaan kun je deze eenvoudig draaien via deze stappen. Wanneer het de bedoeling was en je hebt er achteraf spijt van dan kun je de video in de meeste gevallen ook bijsnijden.

Met behulp van iMovie op een Mac kun je snel en eenvoudig de verticale video's bijsnijden tot een horizontale variant. Wanneer de iCloud-fotobibliotheek actief is worden de foto's en video's onmiddellijk gesynchroniseerd met je Mac via Foto's. Deze kun je dan onmiddellijk vanuit iMovie bewerken.

Video's bijsnijden van verticaal naar horizontaal

• Open iMovie op een Mac
• Navigeer naar het tabblad 'Projecten'
• Klik op 'Nieuw project' (plus-knop) en kies voor 'Film'
• Selecteer in de kolom 'iCloud-fotobibliotheek'
• Zoek naar de video en sleep deze naar tijdlijn onderaan het venster

Uiteraard kun je video's toevoegen via Archief ▸ Importeer media en zoek naar het bestand.

iMovie Verticale video's bijsnijden tot horizontale video

Wanneer je de video hebt toegevoegd aan de tijdlijn kun je deze bewerken. Klik deze aan zodat deze geel wordt omlijnd. Klik rechtsboven bij het voorbeeld op de rechthoek met uitstekende streepjes (naast de camera). Kies vervolgens bij stijl voor 'Snij bij tot vullend'. Je zal nu merken dat het voorbeeld wordt bijgesneden. Sleep deze rechthoek eventueel omhoog of omlaag om het gewenste gedeelte van de video te behouden. Zodra dit gebeurt is kun je via Menubalk ▸ Archief ▸ Deel ▸ Bestand de video exporteren en bewaren als bestand. Deze video kun je dan weer synchroniseren met je iPhone/iPad via iTunes of je iCloud-fotobibliotheek door deze te importeren. Hoe je dit doet lees je hier terug.

Wanneer je een verticale video gaat bijsnijden heb je altijd verlies. Hier is helaas niets aan te doen, het enige wat je kunt doen is in de toekomst altijd horizontaal filmen. Ook voor iOS zijn er tal van apps te vinden die video's kunnen bijsnijden. iMovie kan dit helaas niet.

'AT Holiday' geeft je allerlei handige tips voor de iPhone, iPad, iPod Touch en Mac die erg handig op vakantie kunnen zijn. Klik hier voor meer AT Holiday tips.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: