15 juli 2017

Kleine handige tips voor je Mac (#4)

Dubbelklikken op titelbalk wijzigen

Sinds de introductie van de schermvullende weergave heeft de groene knop vanaf OS X Yosemite een andere functie gekregen. Zo activeer je onmiddellijk schermvullende weergave door op de groene knop te klikken in plaats van het maximaliseren van een venster. Het is ook nog steeds mogelijk om de grootte van het venster aan te passen, niet alleen via de groene knop maar door te dubbelklikken op de titelbalk.

Dit kun je aanpassen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock. Vink de optie 'Klik dubbel op titelbalk van venster om te' aan en kies in het drop-down menu voor een gewenste optie. Je hebt de keuze tussen zoomen (het oude maximaliseren) of minimaliseren (verbergen in het Dock).

Herinneringen beheren via een melding

Vanaf OS X 10.11 El Capitan kun je een herinnering vanuit de meldingen markeren als voltooid of uitstellen. Je hebt dan de keuze om later die dag de herinnering opnieuw te laten verschijnen of uit te stellen tot de volgende dag. Zodra je een melding van een herinnering ontvangt op je Mac (alleen wanneer je de herinnering voorziet van een datum en tijd), dan kun je kiezen om deze onmiddellijk te markeren als 'Voltooid'. Daarnaast heb je de keuzemogelijkheid 'Later' waneer je hierop klikt opent er een menu waarin je de keuze hebt om de herinnering uit te stellen.

Herninneringen meldingen

Geluid herkennen en stoppen in Safari

Wanneer er geluid wordt afgespeeld in Safari wordt dit gekenmerkt door een luidspreker-icoon in de adresbalk, door hierop te klikken zal het geluid automatisch worden gestopt. Wanneer je meerdere tabbladen hebt geopend zal er ook een luidspreker geplaatst worden in het tabblad bij de website die het geluid produceert. Zo zie je onmiddellijk waar het geluid vandaan komt en kun je ook op deze luidspreker klikken om het geluid uit te schakelen. Door in de adresbalk te klikken op de luidspreker en de klik vast te houden krijg je ook een pop-up venster te zien, hier zie je dan onmiddellijk de websites die geluid afspelen.

geluid uitschakelen in Safari via melding handige mac tips

Snel je muisaanwijzer terugvinden door te schudden

Wanneer je de muisaanwijzer kwijt bent ga je al snel 'schudden' met je muisaanwijzer om deze te zoeken op het scherm. Vanaf OS X El Capitan kun je ervoor kiezen om op dat moment je muisaanwijzer groot weer te geven. Open  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toegankelijkheid ▸ Beeldschermen. Vink hier de optie 'Bepaal waar de aanwijzer zicht bevint door ermee te schudden' aan, vanaf dat moment kun je jouw cursor snel heen en weer bewegen om deze groter te maken.

Kleine handige tips voor je Mac:
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige tips voor macOS en OS X worden besproken. De verschillende delen, kun je hier bekijken.


Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: