13 april 2017

Kleine handige tips voor je Mac (#1)

macOS logo

Betekenis van woorden opzoeken

Al sinds het OS X tijdperk kun je de betekenis van woorden opzoeken op je Mac met een eenvoudige handeling. Vanaf macOS Sierra is dit uitgebreid en krijg je nog meer informatie over het woord, zin, locatie, etc. dat je wil opzoeken. Denk hierbij aan websuggesties, iTunes- en App Store resultaten, locaties in de buurt, etc.

Je kunt dit inschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Trackpad▸ Aanwijzen en klikken ▸ activeer de optie 'Opzoeken en datadetectie'. Het opzoek gaat als volgt: plaats de muisaanwijzer op het woord en tik met behulp van drie vingers op het trackpad. Je Mac gaat nu de betekenis opzoeken in het woordenboek, wikipedia of internet. Ben je in het bezit van een Force Touch Trackpad, dan kun je ook met extra druk de zoek-op-functie activeren. Plaats je muisaanwijzer op het woord dat je wilt opzoeken en druk met één vinger stevig op het trackpad.

Betekenis woorden opzoeken met de zoek op defineer functie en handige tips

Donkere modus activeren voor menubalk en Dock

Wist je dat je de menubalk, Dock en spotlight donker kunt weergeven op je Mac? Het is een soort van donkere modus waarbij deze onderdelen in macOS (OS X) donkergrijs kunt weergeven. Deze modus kun je activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Algemeen ▸ schakel de optie 'Gebruik donkere menubalk en donkere Dock' in.

Bladwijzerbalk (favorieten) tonen in Safari

Bijna drie jaar geleden heeft Apple de bladwijzerbalk in Safari vervangen door favorieten. Deze kun je raadplegen door de adresbalk ik Safari te openen. Wie de oude bladwijzerbalk mist heeft geluk, deze kun je nog gewoon activeren en tonen in de knoppenbalk. Open Safari en klik in de menubalk op 'Weergave'. Schakel vervolgens de optie 'Toon favorietenbalk' om onmiddellijk de vertrouwde ‘bladwijzerbalk' te activeren. Naast deze methode kun je ook de toetscombinatie shift⇧ + command⌘ + B gebruiken om de favorietenbalk snel te tonen of te verbergen.

favorietenbalk weergeven in safari

Rekenen en converteren in Spotlight

Wanneer je een berekening moet uitvoeren of een maateenheid moet converteren dan kun je dit doen via verschillende applicatie of door het op te zoeken op het internet. Echter kun je deze berekeningen, conversies, etc. ook uitvoeren in Spotlight. Klik op het vergrootglas in de menubalk of gebruik de toetscombinatie command⌘ + spatiebalk om Spotlight te openen. Vul nu de gegevens in, zo kun je bijvoorbeeld: 375 pond invoeren, maar ook 89 F (Fahrenheit), 334 mijl, 2847 ml, etc. Berekeningen uitvoeren werkt net zo eenvoudig, voorbeeld: 329 + 78, 20:3, 349x4, 299-30%.

Kleine handige tips voor je Mac:
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige tips voor macOS en OS X worden besproken. De verschillende delen, kun je hier bekijken.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!