20 september 2013

Handig gebruikmaken van het nieuwe bedieningspaneel (Control Center)

control center logo 7 retinaControl Center, ook wel het bedieningspaneel genoemd, is misschien wel de meest opvallende nieuwe toevoeging sinds iOS 7. De nieuwe functie biedt de mogelijkheid om snel toegang te krijgen verschillende systeeminstellingen en functies. Denk hierbij aan het in en uit schakelen van vliegtuigmodus, Wi-fi, Bluetooth etc.

Handig, want op deze manier moet je niet zoeken in het Instellingen-menu van je iDevice. Het Control Center kun je activeren door vanuit de onderkant van het scherm naar boven te vegen. Voor deze actie maakt het niet uit in wat voor weergave je iDevice zich bevindt want het Control Center kun je zowel staand als liggend benaderen.

Naast bovenstaande systeeminstellingen kun je ook onderstaande opties raadplegen en aanpassen in het Control Center:

• Helderheid van het scherm
• Rotatie-vergrendeling
• Niet storen functie
Airplay apparaten benaderen
Airdrop in en uitschakelen

ControlCenter

Daarnaast beschikt het Control Center ook over media-toetsen die je handig kunt gebruiken wanneer je iDevice muziek of video's afspeelt. Tevens heb je de mogelijkheid om onmiddellijk de rekenmachine-, klok- en foto applicatie te openen vanuit het Control Center.

Apple heeft ook een nieuwe functie toegevoegd, want vanaf nu is het mogelijk om de led-lamp (indien beschikbaar) achterop je iDevice te activeren en te gebruiken als zaklamp. Het Control Center kan benaderd worden vanuit iedere applicatie, beginscherm en zelfs via het toegangsscherm van je iDevice.

Meer over iOS 7 kun je hier terugvinden.


Reacties


 • dirkjan

  20 september 2013 om 10:04

  Geen knop voor aan- en uitzetten 3G is toch wel jammer. Gemiste kans. Ik ben absoluut fan van Apple, maar als ze even goed hadden opgelet hoe dat geregeld is in SBSettings (jailbraik) of Android, was dat niet zo moeilijk geweest.

 • kasper

  20 september 2013 om 13:08

  Bij mij werken de music playback functies ook niet in control center.
  Volume schuif werkt wel.

 • Brian

  20 september 2013 om 13:28

  Volledig met bovenstaande eens!

 • Cees

  20 september 2013 om 15:00

  kan niet eens het control center activeren via onderkant naar boven vegen!!

 • Lars

  20 september 2013 om 17:57

  Ja waar is de knop voor locatie en 3g? Echt onbegrijpelijk zoiets, dan maak je een control center en dan stop je er nog de helft van de knoppen niet in, waardoor het voor mij geen echte toevoeging is. Ik moet nog steeds navigeren, omdat ik altijd toggle tussen wifi, 3g/locatie.

 • Edgar Vooijs

  20 september 2013 om 19:06

  Bij mij werkt alles en de knop 3G en lokatie mis ik niet.
  Ik zou graag een of meerdere knoppen zien waar je zelf een functie onder kan zetten, zo zou ik graag snel door willen kunnen schakelen naar een ander toestel (handig bij rijden met 2 toestellen en maar 1 carkit)

 • Roy

  20 september 2013 om 19:29

  @Kasper bij mij hetzelfde verhaal, iemand die weet hoe we dit kunnen oplossen?

 • Remko

  20 september 2013 om 20:46

  Kun je in het control center de klokfunctie gelijk op de wekker laten openen. Hij opent nu op de timer. Dat vind ik niet handig. Tips zijn welkom!

 • Toon

  22 september 2013 om 9:28

  Waarom, met de Airplay-button, niet de optie om tegelijk meerdere speakers in te schakelen?

 • Peter

  23 september 2013 om 16:16

  Vind iemand het een beveiligingsprobleem dat het “bedieningspaneel” standaard in het toegangsscherm te openen is?

  Wanneer je iPhone gejat wordt kunnen ze direct het toestel in de Vliegtuigmodus zetten waardoor “Find my iPhone” niet meer werkt. Hierna is er tijd zat om in het toestel te komen, wissen op afstand lukt dan al niet meer.

  Dit zelfde probleem speelt eigenlijk ook omdat je een gelockte iPhone gewoon uit kan zetten door de aan/uit-knop vast te houden en het afsluiten te bevestigen.

  Het eerste kun je nog voorkomen door deze optie uit te zetten voor het toegangsscherm, maar het uitzetten is niet te voorkomen (zover ik weet).

 • Moes

  26 september 2013 om 7:59

  Het icoontje van de rotatievergrendeling ontbreekt in mijn controlcenter. Ipv daarvan staat het icoontje van de wekker. Weet iemand hoe ik dat kan wijzigen?

  Thnx

 • Dylan

  27 december 2013 om 12:20

  Bij mijn bedieningspaneel staat er vliegtuigstand ,wifi,bleuthooth ,stille stand en geluid af uit maar ik wil dat laatste niet zoals bij iedereen staat er scherm vastzetten weet er iemand hoe je dat kan instellen

 • Dewi

  24 januari 2014 om 22:51

  Hoi ik gebruik nu al een tijdje iOS 7 en ik heb een iPhone 4. als ik omhoog veeg zie ik de kleurtjes niet door het Control Center heen en dat wil ik graag wel kunnen jullie me helpen?

 • Wesley Fabry

  25 januari 2014 om 8:04

  @dewi helaas ondersteund de iPhone 4 geen aangepaste achtergronden voor berichtencentrum en control centrum. Nieuwe iPhone kopen is dan de oplossing ;-)

 • Jana

  20 maart 2014 om 20:13

  Mijn zaklamp icoon is lichtgekleurd in bedienings paneel en niet “aanklikbaar”……..
  Hoe kan dit opeens? Pas update gedaan, iOS 7.1 heb 4s

 • Bos

  22 maart 2014 om 21:40

  Dan staat je flitser uit in je camera!

 • angelique

  10 mei 2014 om 8:08

  Hier staat de zaklampfunctie ook sinds de update op lichtgrijs. Is niet benaderbaar meer. Was voor de update wel. Flits in camera staat op automatisch. Ook al staat die uit dan moet de zaklamp nog werken. Enig idee?

 • angelique

  10 mei 2014 om 8:08

  Ik heb trouwens de 5s

Een reactie toevoegen: