2 september 2011

iPhoto: De originele foto’s terugvinden in Finder

iPhoto is één van de meest populaire applicaties onder Mac OS X gebruikers. Door velen wordt de applicatie gebruikt voor het importeren en beheren van digitale foto's. De uiterst eenvoudig gebruikersinterface zorgt ervoor dat iedereen direct aan de slag kan met deze applicatie.

Nadat de foto's zijn geïmporteerd worden deze toegevoegd aan de Fotobibliotheek, wanneer je de originele bestanden van de foto's wilt gebruiken voor een andere applicatie of deze wilt kopiëren naar een alternatieve locatie dan is dit mogelijk met behulp van Finder. De foto's worden in een speciale map (container) opgeslagen.

Selecteer Finder en ga naar de menuoptie Ga ▸ Ga naar map… (of gebruik in Finder de toetscombinatie shift⇧ + cmd⌘ + G). Type het onderstaande path als je gebruik maakt van iPhoto '09 of hoger:

~/Pictures/iPhoto Library/Masters/

Wanneer je gebruik maakt van iPhoto '08 dan typ je:

~/Pictures/iPhoto Library/Originals/

Je krijg nu direct via Finder toegang tot de originele onbewerkte foto's. De foto's worden via een hiërarchische structuur opgeslagen (jaar ▸ maand ▸ datum). De foto's kunnen zonder enig probleem worden gekopieerd naar een andere locatie, het is niet verstandig om de foto's uit een map te slepen aangezien dat dan de bibliotheek corrupt kan raken.

Een dergelijke actie kun je ook uitvoeren vanuit de iPhoto applicatie zelf, dit doe je door de foto's te selecteren en deze naar het bureaublad of map in Finder te slepen. Eventueel kun je ook gebruik maken van de menu-optie Archief ▸ Export. Let hierbij wel op dat je dan een kopie maakt van de bewerkte foto's en niet de originele.

Pascal, bedankt voor de tip!Reacties


 • Rob Vermeulen

  2 september 2011 om 10:19

  Het maakt dus niet uit of je vanuit iPhoto sleept of een kopie maakt in Finder, in beide gevallen ontstaan er twee versies.

  Weet iemand trouwens of je ‘achterom’ een andere locatie kunt kiezen waar iPhoto zijn originelen opslaat? In iTunes kan dat gewoon met Voorkeuren > Geavanceerd, maar in iPhoto zit die optie niet. Ik zou de verzameling best op een externe disk willen hebben.

 • rmw

  2 september 2011 om 11:21

  En wat te denken van het menu onderdeel Toon in Finder in het Archief menu? Daarbij heb je zelfs de keuze of je het origineel of het door iPhoto aangepaste bestand wilt laten zien.
  Je moet natuurlijk wel een foto geselecteerd hebben om dit te kunnen gebruiken.

 • Guy van der Kolk

  2 september 2011 om 12:21

  @Rob Vermeulen Jazeker, dat kan. Je kan echter niet zoals in iTunes alleen je muziek verplaatsen, je moet je hele iPhoto Library verplaatsen naar de externe HD. Vervolgens hou je de ⌥-toets ingedrukt, en start je iPhoto op. In het venster dat verschijnt wijs je je bibliotheek aan op je externe HD.

  Vergeet niet dat je externe HD dan OOK gebackupped moet worden! Want dat is dan nog de enige plek waar je foto’s staan. En dat is natuurlijk onveilig.

 • Hillfun

  4 september 2011 om 14:46

  De map is onvindbaar……?

  En het menu onderdeel Toon in Finder heb ik ook niet in het Archief menu.

  (Snow Leopard met iPhoto ’09)

 • rmw

  5 september 2011 om 12:28

  @Hillfun In oudere versies van iPhoto zat dat in het menu als je rechts klikte op een foto.

 • Ton

  5 oktober 2011 om 15:09

  Als nieuwe mac gebruiker vind ik Iphoto en zijn opslag methode maar erg gebruikers onvriendelijk. Het in de tekst genoemde pad is onvindbaar. Misschien ook omdat deze louter in het engels staat omschreven. Mijn poging om met logica het nederlandse pad in te geven wordt niet gepakt. (Tips?) Waarom kun je niet domweg met je finder / verkenner de foto’s benaderen? Waarom dat verborgen gedoe??

  Wie helpt me om op de ouderwetse windows manier weer baas over mn eigen foto’s te worden??

 • Ton

  6 november 2011 om 13:28

  Niemand helaas??

 • Koenraad Geerard

  8 november 2011 om 10:23

  Je kan ook naar Afbeeldingen gaan. Dan je iPhoto-bibliotheek rechts aanklikken en dan ‘Toon pakketinhoud’ uit het submenu te selecteren. Daarin zie je de map Masters staan.

 • paul

  19 december 2011 om 21:34

  Weet iemand of het mogelijk is om in een album meerdere mappen te maken met daarin de foto’s? zodat je bijvoorbeeld een album maakt van 2011 en daarin de mappen van verschillende foto’s.

 • Jana

  20 januari 2012 om 20:55

  Hye
  weet soms iemand hoe je foto’s die verwijdert zijn van je iphone toch nog kunt terugvinden via itunes?
  Er heeft namelijk iemand foto’s van mijn iphone verwijdert die heel veel voor me betekende en ik zou ze dolgraag terug hebben.
  Alvast bedankt

 • Bart

  22 januari 2012 om 20:43

  Hierboven wordt steeds gesproken over de map Masters.
  Nu denk ik dat ik het gevonden heb… zou het kunnen dat deze map Originals heet?

 • Theo

  9 maart 2012 om 8:32

  @Bart: Dat zou heel goed kunnen, als je nog met iPhoto ’08 werkt, Zie ook het artikel hierboven.

 • Rianne

  1 juni 2012 om 11:52

  Ik heb (eindelijk) de 5.1.1 software op mijn iphone 4 gezet. Helemaal goed gegaan maar nu ben ik de foto’s van mijn iphone 3GS kwijt. Het rare is dat de foto’s die ik aan sommige contacten heb toegevoegd er wel nog gewoon in staan. Ik heb al in Iphoto op mijn Mac gekeken maar daar staan ze ook niet in. Iemand een idee waar ik die foto’s zou kunnen vinden of zijn ze voorgoed verloren? Alvast bedankt!!

 • Esther

  29 juli 2012 om 21:43

  Delen dus een koppeling maken lukt mij ook niet krijgt steeds fout melding en dat ik het later maar moet proberen, wat doe ik fout? Het kan toch niet aan mijn nieuw iPad liggen ? HELP

 • Maurice Kindt

  30 oktober 2012 om 16:49

  Ik zou graag meer tekst bij mijn foto’s willen plaatsen in IPhoto vind ik het een onoverzichtelijk.

 • Maurice Kindt

  4 november 2012 om 21:32

  Ik heb problemen met IPhone, als ik ” info” open sluit IPhone zich af en wordt er gezegd dat ik Iphone moet herstellen weet iemand de oplossing ?

 • arjen

  18 november 2012 om 12:09

  Ik heb versie 9.4.2 (mountain lino) en krijg de mededeling dat directory niet vindbaar is. Heb wel de NL versie en kan in ~/afbeeldingen/ waar ik een aantal files vind. 1 is een uitvoerbestand, nl iphoto-bibliotheek (soort: iphoto-library), als ik dit bestand aanklik, start iphoto op.

  Wi kan mij helpen?
  Alvast dank
  Arjen

 • Loes

  30 januari 2013 om 12:49

  Arjen, als je bij dat uitvoerbestand rechts klikt, kan je de inhoud tonen. Dan naar originelen en je bent er.

 • Saskia

  4 juli 2013 om 16:58

  Ik ben in iPhoto al mijn foto’s kwijt!! Opeens!
  Heb geprobeerd iPhoto via Option+Command te openen, maar dan verschijnt alleen het scherm “nieuwe bibliotheek aanmaken”.
  Ik heb een nieuwe bibliotheek aangemaakt, maar vanuit die bibliotheek kan ik op geen enkele manier mijn foto’s vinden.
  Ik heb via Finder de foto’s geprobeerd te vinden. Dan kom ik inderdaad in de PhotoLibrary. Als ik dan een foto importeer in iPhoto, blijkt dat het een foto van klein formaat is (ongeveer 40 Kb). Ook als ik gewoon via Finder in de map “masters” kom, zie ik daar alleen maar klein formaat foto’s.
  Graag advies over waar ik de master-foto’s kan vinden. En hoe kan ik in vredesnaam voorkomen dat het me nog eens overkomt dat alle foto’s kwijt zijn, hoe kan dat??!!

 • Freddy Daems

  29 januari 2014 om 11:57

  Ik heb foto’s van een draadloze harde schijf via “importeer in bibliotheek” in iPhoto ingelezen. Alles werkte perfect tot ik de foto’s van de harde schijf verwijderde. Plotseling kan iPhoto de foto niet meer bewerken. Ik dacht eens ingelezen in de bibliotheek kan de foto verwijdert worden van de harde schijf….niet dus?

 • Anneke

  1 april 2014 om 8:59

  Waar kan ik de originele filmbestanden vinden in Finder?

 • Anneke

  31 augustus 2014 om 18:10

  In de map “Masters” kan ik maar een deel vinden van de foto’s die zichtbaar zijn in Iphoto. Kan iemand mij uitleggen hoe dit kan? En waar zijn de bestanden van de andere foto’s?

 • Theo van der Heijden

  23 maart 2016 om 17:44

  Sinds ik ElCaptain heb geïnstalleerd en het met het fotoprogramma “Foto’s” moet doen, niks als problemen !
  Geeft “Het volume voor (foto) is onvindbaar” aan als ik een foto wil bewerken.
  Wat nu !
  wie kan mij helpen ?

 • Tanja

  9 augustus 2016 om 10:37

  Help al mijn foto’s van iPhoto verdwenen na update naar os captain….Wie kan me een tip geven???

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!