11 oktober 2020
iRobot Roomba s9+: Slimme robotstofzuiger met app en handige functies

iRobot Roomba s9+: Slimme robotstofzuiger met app en handige functies

Inclusief Clean Base die de stofzuiger automatisch leegt
16 min leestijd

Onze huizen worden steeds slimmer en we raken steeds meer overtuigd van smart home oplossingen. Niet alleen slimme verlichting begint de norm te worden, ook huishoudelijke apparaten die verbonden worden met het internet doen het goed. Sinds een aantal weken zijn we in het bezit van de iRobot Roomba s9+ robotstofzuiger, een fantastische hulp in het huishouden.

Ik was al in het bezit van een robotstofzuiger van het merk Neato. Desondanks de prestaties van deze stofzuiger uitstekend zijn, leek de nieuwe Roomba s9+ een betere keuze voor mijn woning. Iedere dag maakt de Roomba zijn rondje en zorgt deze ervoor dat het huis schoon is. In onderstaande review bespreken we uitgebreid de Roomba s9+, het paradepaardje van iRobot.

Waarom een robotstofzuiger kopen?

Iedereen heeft zijn eigen redenen om een robotstofzuiger aan te schaffen. Een veelgehoord argument is tijdsgebrek. Stofzuigen is een taak waar je van moet houden en vooral tijd voor moet maken. Even snel heen en weer zuigen biedt geen goede resultaten, een robotstofzuiger is dan al snel een perfect alternatief.

iRobot Roomba S9 S9+

De reden waarom ik graag een robotstofzuiger in huis wilden halen was onze hond, een langharige Golden Retriever. Niet alleen verliest zij een hoop haar, door een chronische ziekte verliest ze ook nog eens huidschilfers. We hadden dus al een dagtaak aan het onderhouden van de vloer, maar dat is dankzij de iRobot Roomba ons volledig uit handen genomen.

D is het nieuwe rond

Daar waar vroeger de geautomatiseerde stofzuigers vooral 'dom' en lomp waren, zijn ze tegenwoordig slim. Sommige modellen, waaronder de iRobot Roomba s9+, zijn superslim. Dankzij fancy klinkende technologieën als PerfectEdge, iAdapt en vSLAM reinigt de Roomba het hele huis zonder een plekje over te slaan. Dat is vooral te danken aan het nieuwe ontwerp.

De s9 is iRobot's eerste stofzuiger met een D-vorm waardoor deze beter de hoeken en randen kan reinigen. De vorige modellen waren rond, met een kleinere zuigmond tussen de wielen. Door de D-vorm past de zuiger beter in hoeken en bevindt de zuigmond zich vooraan in het rechte gedeelte. Met behulp van de borstel aan de zijkant veegt de robot al het vuil naar de zuigmond voor een optimale reiniging.

iRobot Roomba S9 S9+ hoeken reinigen en D vorm

Plus geeft dat beetje extra

De iRobot Roomba s9 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een standaard en plus-model. Voor beide uitvoeringen is de robotstofzuiger gelijk, echter het oplaadstation is verschillend. Wanneer je het plus-model aanschaft wordt er een Clean Base bij geleverd. Dit is een 'schoonmaakzuil' die de stofzuiger oplaadt en automatisch leegt nadat deze zijn rondje heeft gereden. In de zuil zit een 'traditionele stofzak' waar het opgezogen vuil van de robot wordt in opgevangen. Verderop in deze review leggen we de voordelen van deze zuil uit.

Wat zit er in de doos?

  • iRobot Roomba s9 robotstofzuiger
  • Clean Base
  • Netsnoer
  • Extra zijborstel
  • Extra filter
  • 2 Stofzuigerzakken voor clean base

iRobot Roomba s9+ installeren

Voor je aan de slag kunt moet je er wel rekening mee houden dat je jouw huis hier en daar moet aanpassen. Dit geldt niet alleen voor de iRobot-modellen, maar voor zowat alle robotstofzuigers. Zo moet je ervoor zorgen dat alle losse kabels zijn weggewerkt en de robot overal kan stofzuigen. Ook de hoogte van de robot speelt een belangrijke rol, de s9 is 9,22cm hoog.

iRobot Roomba S9 S9+ clean base

Als je huis zoveel mogelijk robotstofzuiger-proof is gemaakt, kun je de Clean Base in de woning plaatsen. Waar je dit station plaatst is naar eigen inzicht, maar er wordt geadviseerd op een open plek in de ruimte met minstens een 1,2 meter vrije ruimte voor het laadstation. Ook wordt links en rechts 50 cm vrije ruimte geadviseerd, maar dat is naar onze mening niet nodig. Vooral de aanrijroute van minstens 1 meter is belangrijk, maar links en rechts mag gerust iets minder ruimte zijn.

Zodra het laadstation is geplaatst kun je de Roomba er op plaatsen en start het opladen. Ondertussen kun je de robotstofzuiger aanmelden op je netwerk en koppelen aan de iRobot Home-app. Het activeren van de Roomba is een fluitje van een cent. Volg de stappen in de iRobot Home-app en binnen enkele ogenblikken is de robotstofzuiger verbonden met het internet. Voordeel van de s9, hij ondersteunt ook 5Ghz wifi.

iRobot Roomba S9+ installeren

Je moet er wel voor zorgen dat je overal in huis een goede wifi-dekking hebt zodat de Roomba goed kan functioneren in alle ruimtes. Tijdens het activeren van de robot krijg je verschillende informatieschermen te zien. Zo leer je in een korte tijd hoe de stofzuiger werkt zodat je snel een eerste rondje kunt draaien.

Eerste keer schoonmaken

Zodra de iRobot Roomba s9+ is gekoppeld kun je voor de eerste keer schoonmaken en een plattegrond van je huis maken. Ruim de woning op (losse objecten opbergen) en open de deuren van de kamers waar je wil dat de stofzuiger ook schoonmaakt, bijvoorbeeld die van de hal en keuken. Start het maken van de map en de Roomba doet de rest. Hij komt van het Clean Base laadstation af en je hele huis wordt in kaart gebracht, hiervoor wordt vSLAM-navigatietechnologie gebruikt.

De robot bevat een camera die per seconde ruim 230.400 datapunten verzamelt. Daarmee stelt de 1,3 GHz quad-core processor een nauwkeurige en interactieve kaart van je woning samen. De camera herkent o.a. muren, meubels, vuil, personen, huisdieren en houdt hier allemaal rekening mee. Uiteraard blijven alle gegevens op de robot zelf en is je privacy beschermt, het is immers een herkenningscamera en geen IP-camera,

De robot volgt de plattegrond en beweegt precies zoals een slimme robot zou moeten, in een rechte lijn en zeker niet volgens een willekeurig patroon. Zigzaggend maakt de robot schoon en bovendien herkennen de vuildetectie sensoren gebieden die meer aandacht nodig hebben en zorgen dat de robot deze grondiger schoonmaakt.

Als de Roomba klaar is met het in kaart brengen van je woning en het schoonmaken keert deze terug naar het laadstation. Vervolgens krijg je een digitale plattegrond van je woning te zien in de app. Deze kun je indelen in kamers zodat bijvoorbeeld alleen de zithoek of keuken schoongemaakt kan worden.

iRobot Home
iRobot Home
Categorie: Lifestyle, Diensten
Ontwikkelaar: iRobot Corporation
iPhone, iPad
Nederland 4+  604 MB
DOWNLOAD GRATIS

Interactieve map optimaliseren en zones toevoegen

Telkens wanneer je de iRobot Roomba s9+ gebruikt om te stofzuigen, wordt de robot slimmer en wordt de map bijgewerkt. Na één keer schoonmaken is de plattegrond nog niet accuraat en kun je deze nog niet indelen in zones. Je hebt dan twee mogelijkheden: een paar schoonmaakbeurten wachten of de kaart optimaliseren door alleen een kaartronde te rijden. In dit geval maakt de Roomba niet schoon maar brengt alleen de verdieping in kaart.

Na circa drie rondes kun je de kaart indelen in verschillende kamers. Door de Kaart-optie in de app te openen en te navigeren naar 'Kamerscheidingen' kun je verschillende scheidingslijnen toevoegen om een verdieping in te delen in kamers. Met behulp van 'Kamerlabels' kun je de ruimtes een naam geven.

Interactieve map optimaliseren en zones toevoegen

Een andere slimme functie zijn 'Vermijdzones', een virtuele afscheiding waar de robotstofzuiger niet overheen gaat. Wil je bijvoorbeeld dat de stofzuiger niet tegen de drinkbak van je huisdier botst? Dan kun je met behulp van vermijdzones dit afbakenen. Ook kun je op deze manier ervoor zorgen dat de robot weg blijft van bepaalde meubels, decoratie of een gedeelte van de kamer overslaat.

Een andere handige toevoeging zijn 'Schoonmaakzones', dit is een virtuele markering van een bepaald gebied in je huis. Zo kun je de eettafel of het tapijt markeren op de plattegrond zodat je de Roomba alleen hier naar toe kunt sturen. Handig na het ontbijt of avondeten.

iRobot app vermijdzones

De virtuele zones van iRobot zijn superslim en werken ontzettend goed. Als je een zone op de plattegrond tekent zal de Roomba hier altijd rekening mee houden en nooit in een vermijdzone-gebied komen. Het grootste voordeel hiervan is dat je geen magnetische plakstrips nodig hebt of apparaten die de afbakeningen regelen.

Meerdere plattegronden en verdiepingen

Eén van de grootste pluspunten van de Roomba s9 is de mogelijkheid om meerdere plattegronden toe te voegen. Dit houdt in dat je in de app meerdere verdiepingen kunt toevoegen. Bij de meeste robotstofzuigers heb je dan een extra laadstation nodig, maar dat is bij de Roomba s9 niet het geval. Eenvoudig kun je de robot naar een andere verdieping brengen en een nieuwe plattegrond in kaart brengen. Zodra de robot de verdieping in kaart heeft gebracht kun je deze indelen in zones en naar hartelust gebruiken. Iedere keer dat je de robot op een andere verdieping gebruikt controleert deze de omgeving om de plattegrond te bepalen.

Handmatig gebruiken in kamers

De iRobot Roomba s9-stofzuiger kun je ook handmatig bedienen via de CLEAN touch-knop op de stofzuiger zelf. Wanneer je één keer drukt maakt deze de ruimte waarin hij staat volledig schoon. In de praktijk werkt het als volgt: Plaats de Roomba in een kamer, druk op de knop en sluit de deur. De camera registreert de ruimte en de stofzuiger gaat systematisch aan de slag en maakt de ruimte volledig schoon. Wil je een volledige verdieping op deze manier stofzuigen? Open dan alle deuren en de iRobot maakt alle kamers schoon.

Clean Base laadstation

Wanneer je de Roomba s9+ aanschaft krijg je er een Clean Base laadstation bij, deze laadt niet alleen de robot op, maar maakt deze ook schoon. Zodra de Roomba klaar is met zijn taak rijdt de robot het basisstation op en wordt de stofzuigmoter in de zuil geactiveerd. Een paar seconden hoor je flink wat herrie en is het opvangbakje in de robotstofzuiger geleegd.

Al het opgezogen vuil wordt getransporteerd naar een stofzak. Hierdoor hoef je niet zelf het opvangbakje leeg te maken en dat is een verademing. Bij de meeste robotstofzuigers moet je na afloop het opvangbakje schoonmaken. Als je dit vergeet kan het zijn dat tijdens een ronde de stofzuiger stopt met zijn taak. Als de Roomba s9+ vol is, rijdt deze naar de Clean Base, leegt het opvangbakje en gaat weer verder met zijn taak.

iRobot Roomba S9 S9+ stofzak

De zuil bevat een sensor die aangeeft wanneer de stofzak vol is. Wanneer is afhankelijk van het gebruik en hoeveelheid vuil die wordt opgezogen. Het Clean Base-oplaadstation kan tot dertig opvangbakken vol vuil opslaan, waardoor je wekenlang niet over stofzuigen hoeven na te denken.

Overige slimme opties van de iRobot Roomba s9+ robotstofzuiger

Bovenstaande punten zijn het belangrijkste, maar de Roomba s9 heeft nog veel meer slimme opties en mogelijkheden, een kort overzicht:

Anti-allergenensysteem

De Roomba s9-robot bevat een zeer efficiënt filter dat 99 procent van de schimmel-, pollen- en stofmijtallergenen opvangt. Ook de stofzak in het oplaadstation houdt deze pollen en schimmels vast zodat ze niet kunnen ontsnappen.

Rubberen borstels

De rubberen borstels aan de onderkant zijn uitermate geschikt voor gezinnen met huisdieren. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van borstels blijven er minder haren in de rubberen borstel hangen.

onderkant iRobot Roomba S9 S9+

Overzicht van schoonmaakbeurt

Na afloop van een schoonmaakbeurt ontvang je een melding met een ingekleurde plattegrond. Hiermee geeft de robot aan waar deze heeft gestofzuigd. In de meeste gevallen zal deze volledig ingekleurd zijn, tenzij er onderweg speelgoed of iets dergelijks op zijn pad kwam. Zo kun je achteraf makkelijk achterhalen waar deze niet is geweest en kun je de robot eventueel terugsturen.

iRobot Overzicht van schoonmaakbeurt

Stofzuiggedrag instellen

Mogelijkheid om de reiningskracht aan te passen, zo kun je ervoor zorgen dat deze stiller werkt op een laag vermogen of kun je kiezen voor een gedetailleerde schoonmaak. De robot zal dan krachtiger zuigen, maar wel meer lawaai maken. Ook kun je de reiningsstappen instellen en kan er gekozen worden om een kamer twee keer achter elkaar te stofzuigen.

Hulpsensoren

De Roomba robot is voorzien van hulpsensoren, deze worden naast de camera gebruikt om te navigeren. Zo controleren deze of er een afgrond is, bijvoorbeeld een trap, zodat de robot tijdig terugdraait.

Vastgelopen? Geen enkel probleem

Wanneer er speelgoed, schoenen of andere rommel op de grond ligt zal de robot dit herkennen en hier omheen rijden. Mocht om welke reden dan ook de robot vast komen te zitten dan zal deze onmiddellijk stoppen met stofzuigen en een melding sturen. Je kunt dan de robot oppakken en eventueel verplaatsen. Daarna kun je het schoonmaakproces weer hervatten zonder problemen.

iRobot Roomba S9 S9+ onder bankstel

Ondersteuning voor Alexa en Google

Op het gebied van smart home-integratie beschikt de Roomba s9+ over ondersteuning voor de Google Assistent en Amazon Alexa. Zeg: "Hé Google, start stofzuigen", en de Roomba weet dat hij aan de slag moet. Helaas biedt iRobot nog geen ondersteuning voor Siri, Siri Opdrachten of HomeKit.

Favorieten en meerdere taken

Via de iRobot Home-app is het mogelijk om favorieten in te stellen. Dit zijn taken voor de stofzuiger die je met één tik kunt starten. Zo kun je verschillende taken samenvoegen die automatisch worden uitgevoerd, bijvoorbeeld de eetkamer en keuken stofzuigen na het ontbijt. Via de 'Nieuwe taak'-knop is het mogelijk om taken te combineren, zo kun je de robot in meerdere kamers laten stofzuigen en sommige zones overlaan. Bij andere robotstofzuigers moet je dit kamer voor kamer starten.

iRobot Home app favorieten

Hoe goed maakt de Roomba s9+ schoon?

Uiteindelijk draait alles om de schoonmaak kwaliteit van de Roomba s9+. In eerste instantie waren we wat sceptisch tegenover een robotstofzuiger, maar de Roomba s9+ heeft bewezen dat een robotstofzuiger een fantastische investering is.

Dankzij de rechthoekige voorzijde en grote zijborstel blijft er veel minder vuil liggen in hoeken en randen dan bij andere robotstofzuigers. Ook het systematisch schoonmaken van de ruimte werkt erg goed en in een mum van tijd heb je een schoongemaakt huis zonder dat je er zelf veel werk hebt in gestoken.

De Roomba s9+ kan vuil op de vloer herkennen. De Power Boost maximaliseert de zuigkracht automatisch op tapijten en maakt diepliggend vuil los met extra vermogen. Het stofzuigen rond stoelen en tafelpoten is voor de Roomba wel een uitdaging, komt hier regelmatig in vast te zitten. Stoelen op de tafel zetten is dan een oplossing, anders blijft deze minuten lang sukkelen op een paar vierkante meter.

iRobot Roomba S9 S9+ meubel

Is alles perfect schoon? Nee, er blijft heus wel eens wat liggen, maar dat is ook het geval wanneer je dit handmatig doet. Echter kan de robot kleine ruimtes stofzuigen zoals onder de bank, kast of in een hoekje. Iets wat je met een traditionele stofzuiger toch minder vaak en goed zal doen.

Is een steelstofzuiger nog noodzakelijk?

Omdat je de iRobot Roomba s9+ op meerdere verdiepingen en kamers kan gebruiken is een extra stofzuiger voor de vloer niet meer nodig. Echter wanneer deze bepaalde plekken niet goed kan schoonmaken is het wel aan te raden om nog een steelstofzuiger bij de hand te hebben. Denk hierbij aan de trap, het bankstel of achter een kast. Bij aanschaf van een robotstofzuiger is het toch aan te raden om de 'oude' steelstofzuiger te behouden. Wijzelf hebben nog een kleine draadloze steelstofzuiger, prima voor de bank en trap.

Nadelen van de Roomba s9 robotstofzuiger

Over het algemeen werkt de iRobot s9+ vlekkeloos en ervaren we weinig problemen. In de afgelopen weken is hij geen één keer de weg kwijt geraakt en presteerde deze altijd uitstekend. iRobot raadt aan om de robotstofzuiger te gebruiken bij verschillende lichtomstandigheden. Dus ook 's avonds wanneer er weinig licht is. Omdat de Roomba een camera gebruikt om te navigeren is een beetje licht wel noodzakelijk, laat dus altijd een lampje aan als het te donker is. Dat is wel jammer, want daardoor kun je de robotstofzuiger (mocht je dat willen) niet 's nachts gebruiken.

De Roomba s9+ kan een drempel nemen van maximaal 1,6 cm, mochten je drempels hoger zijn dan kun je eventueel voor en achter de drempel een extra latje plaatsen. Helaas kan de Roomba niet onder mijn open salontafel stofzuigen, de stofzuiger kan niet over het 1,9cm hoge frame heen. Dat is jammer want juist hier hoopt het nodige stof en haren van de hond zich op.

iRobot Roomba S9 S9+ salontafel

Omdat de s9+ gebruikmaakt van een Clean Base met stofzakken moet je deze, net zoals de filters in het opvangbakje, regelmatig vervangen. Voor ongeveer €25 kun je drie originele stofzakken aanschaffen en de filters hebben een adviesprijs van €30 voor 3 filters. De app helpt je hieraan herinneren en laat ook zien hoe dit moet.

Tot slot is de adviesprijs van €1199 voor de iRobot Roomba s9 zonder Clean Base en €1499 voor de Roomba s9+ met Clean Base wel aan de forse kant. Het is een serieuze investering, maar je krijgt wel waar voor je geld. Zo bevat de Roomba S9+ tal van slimme functies en maakt deze gebruik van de laatste technologieën. Bovendien is de s9+ vrij nieuw en zal deze ongetwijfeld de komende maanden in prijs zakken.

iRobot Roomba s9+ conclusie

Na enkele weken gebruik te hebben gemaakt van de iRobot Roomba s9+ stofzuiger ben ik erg tevreden over het apparaat. Ons huis is altijd gestofzuigd en doordat je de robot ook op andere verdiepingen kunt gebruiken zijn ook deze plekken schoon. Een robotstofzuiger is daarom ook een echte aanrader als je een huisdier hebt, weinig tijd voor het huishouden of op leeftijd bent.

De Roomba s9 werkt met behulp van geavanceerde navigatietechnologie en camera. Op een rustige en gestructureerde manier maakt deze schoon en mede door de D-vorm worden hoekjes en kleine plekken niet overgeslagen. Helaas heeft een camera ook een nadeel, de robot moet voldoende licht hebben om goed te kunnen schoonmaken. Ook kan deze lastiger problemen oplossen, een laser is daar geschikter voor.

Een functie waar ik erg enthousiast over ben is de mogelijkheid om meerdere zones en kamers te combineren. Wil je alleen de keuken en zithoek schoonmaken? Dan kun je deze selecteren in de app en de robot doet de rest. Ook de schoonmaak- en vermijdzones werken erg prettig waardoor je snel even onder de eettafel kunt schoonmaken, zonder dat de drinkbak van de hond wordt geraakt.

iRobot Roomba S9 S9+ en huisdieren

Helaas kan de robot wel een keer iets overslaan of niet goed reinigen in de kleine hoekjes, maar over het algemeen zijn de schoonmaakresultaten goed. Ik kan echt niet tegen de robot op met een ouderwetse stofzuiger. De Roomba s9 maakt namelijk ook goed onder de bank en meubels schoon, bij handmatig stofzuigen wordt dit toch minder nauwkeurig gedaan.

opvangbakje iRobot Roomba S9 S9+

Misschien denk je wel dat een robotstofzuiger minder lawaai maakt dan een gewone stofzuiger, dat is helaas niet waar. Het is en blijft een stofzuiger die het nodige geluid produceert. Dit is wel minder dan een grote steelstofzuiger, maar geruisloos is het zeker niet. Wel kun je kiezen voor een stille reiniging en kan de reinigingskracht handmatig aangepast worden zodat deze iets minder lawaai maakt.

Conclusie: iRobot Roomba s9+

APPLETIPS
REVIEW SCORE
3.5 /5

De iRobot Roomba s9+ is de meest complete en technisch vooraanstaande robotstofzuiger op dit moment. De Clean Base zorgt ervoor dat je er geen omkijken naar hebt en maakt het geautomatiseerd stofzuigen compleet.

  • D-vorm voor goede schoonmaakresultaten, te gebruiken op meerdere verdiepingen
  • Clean Base maakt de robotstofzuiger schoon, makkelijk te onderhouden
  • Interactieve plattegrond met slimme schoonmaak- en vermijdzones
  • Camera herkent situaties, vuil en past zijn schoonmaakgedrag hier op aan
  • Anti-allergenensysteem dat pollen en schimmels vangt en vasthoudt
  • Schoonmaken via een vast schema, starten via app of slimme assistent
  • Kan niet over drempels heen van hoger dan 1,6 cm
  • Moeite met navigeren in het donker, heeft voldoende licht nodig
  • Geen ondersteuning voor Siri of HomeKit
  • Forse investering, ook na aankoop nog kosten voor stofzakken en filters
  • Geen laser waardoor deze toch 'minder slim' is, cameranavigatie maakt soms fouten
  • Botst regelmatig tegen meubels aan, kan problemen moeilijk oplossen

5 maanden later

De iRobot Roomba s9+ is een goede stofzuiger en maakt het huis grondig schoon. Helaas heb ik na 5 maanden wel een aantal opmerkingen waardoor de waardering naar beneden is bijgesteld. Omdat de robot navigeert op basis van een camera en niet via lasers, merk je dat de robot voldoende licht moet hebben om goed te kunnen schoonmaken. Zo hebben we onder de bank extra lichtbron moeten maken om ervoor te zorgen dat dit niet wordt overgeslagen.

Steeds meer robots, net zoals onze eerder Neato D7, maken gebruik van lasertechnologie. Dit is nauwkeuriger en heeft als voordeel dat ze ook werken bij weinig tot geen licht. Ook kan een laser afstanden beter inschatten waardoor er minder gebotst wordt en problemen makkelijker worden opgelost. De S9+ vertoont daarom soms 'dom' gedrag en blijft minuten lang sukkelen onder de tafel bij de stoelen. Ook worden wel eens gebieden overgeslagen of is deze soms dubbel zo lang aan het werk.

Daarnaast valt het regelmatig voor dat de robot tegen de hond of mijn been aanbotst. Dit zijn zaken wat het gebruik minder aangenaam maken. De S9+ is een prima robot, maar voor die prijs mag je verwachten dat deze geen problemen vertoont. iRobot heeft wel aangegeven voortdurend de software te optimaliseren en slimmer te maken.

iRobot Roomba s9+ kopen

Met een adviesprijs van €1499 is de iRobot Roomba s9+ een forse investering en zijn meerprijs voorlopig niet waard. De Clean Base is een welgekomen toevoeging en leegt het opvangbakje voor jou. Mocht je het geen probleem vinden om dat zelf te doen? Dan kun je altijd de iRobot Roomba s9 aanschaffen. Deze is goedkoper, maar wordt wel zonder schoonmaakzuil geleverd.

iRobot Roomba s9+
iRobot Roomba s9+
info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt02/04/2021 11:22
Categorie Reviews, Smart Home
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • ik heb deze prachtige stofzuiger 3 jaar mogen gebruiken maar nu is deze helaas kapot.
    Na contact met iRobot® Klantenservice blijkt mijn robot met foutcode 15 niet meer te repareren.

    Daarom lijkt mij een waarschuwing op zijn plek.

    Beantwoorden
  • ik ondervind nog meer nadelen.

    1. gebruik op 2 verdiepingen onmogelijk?
    heeft iemand dit al getest?
    als ik mijn roomba op de eerste verdieping wil laten werken vind hij geen verbinding met de homebase en dus wil hij niet rond rijden.
    moet ik dan echt telkens de homebase verhuizen?

    2. moeilijkheden met cleanbase.

    a. Na zijn werk moet hij opladen. dus rijd hij terug naar zijn cleanbase. maar vaak heeft hij het zeer lastig om zicht correct te positioneren. soms is de hellingsgraad van de cleanbase zelfs te lastig om er nog op te komen.

    B. dichtbij de cleanbase is het nooit proper.
    een cirkel van 1m diameter rond de cleanbase is een ramp. het wordt nooit opgeruimd. Wel in tegendeel. het lijkt of er na elke rondrit van de roomba meer vuil rond de cleanbase ligt.

    c. bij vertrek onmiddellijk foutmelding.
    deze situatie komt steeds vaker voor: de roomba staat al 2 dagen op zijn cleanbase. Ik start hem manueel maar geen 3 meter verder foutmelding “maak de opvangbak leeg”. dit kan toch niet normaal zijn? na elke rit moet hij toch automatisch zijn opvangbak leeg maken.

    3. duur onderhoud
    borstels slijten snel. en zijn ook duur. €39 per paar. ongeveer 2 maandelijks.
    (ok ik vond ze via andere webshops voor €23/paar toch blijf ik €120 onderhoud per jaar heel duur vinden)

    4. te vaak blockages.
    stel er ligt een sleutel, speelgoedauto, … op de grond. de roomba passeert en slokt hem op. Maar die blijven haperen tussen de rollen. probleem?
    – soms gaat hij door met stofszuigen, maar wordt bijna geen vuil meer opgezogen omdat iets voor het zuiggat zit.
    – andere keren blokkeert de stofzuiger en blijft hij staan.
    waarom laat hij de rollen niet eens achterwaarts draaien om dat stuk te lossen. en er vervolgens gewoon rond te rijden en gewoon weer verder te werken.

    Beantwoorden
  • @Bert: dat is wel raar hoor…. ik heb bijna overal zwarte vloeren (matte en blinkende) en hij heeft daar nooit last mee.
    Ter info: ik gebruik heb nu ongeveer 6 maand en we zijn er hier echt tevreden van… zeker omdat we een hond in huis hebben :-) . En de stofzak: die kan je gemakkelijk wat legen met de hand, zo moet je niet steeds een nieuwe aankopen

    Beantwoorden
  • Wow wat een uitgebreide review, heerlijk. Prijzige robot, maar ziet er wel goed uit. Eens over nadenken ?

    Beantwoorden
  • Dat is een hele mooie aanvulling op de review Bert. Wij hebben zo geen ondergrond, maar goed om te weten voor onze lezers. Bedankt.

    Beantwoorden
  • De IRobot Roomba werkt uitstekend, behalve als de ondergrond zwart is (plavuizen/tapijt). Dan hapert hij of stopt zelfs. De reden is dat de camera en belichting bij een zwarte ondergrond de indruk hebben van een “afgrond”. En het apparaat is geprogrammeerd om dan te stoppen. Misschien goed om te weten als je een donkere vloerbedekking hebt.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store