15 oktober 2011

NieuwsIs Scott Forstall Apple’s nieuwe kroonprins?

Met het heengaan van Steve Jobs denken veel mensen dat er ook een einde komt aan de innovatiedrift van Apple. Daarnaast wordt verwacht dat er intern een machtsstrijd zal uitbreken nu de meester demagoog Steve Jobs er niet meer is. Businessweek heeft daarom haar ogen gericht op Scott Forstall, Apple's jongste Vice President, en er zijn meer overeenkomsten...

We kennen Scott Forstall vooral van de Apple Keynotes als de brenger van het iOS nieuws als verantwoordelijke voor de ontwikkeling van iOS. In de Apple promotievideo's bedient hij zich van dezelfde woorden die kenmerkend waren voor Steve Jobs als 'amazing', 'revolutonary' en 'magical'.

Maar het wordt nog griezeliger...net als Steve Jobs heeft ook de 'mini' Steve zich een 'uniform' aangemeten om zo zijn eigen imago te creëren. Zo draagt Forstall in het openbaar altijd jeans, zwarte schoenen en een zwarte sweater met rits. Zijn favoriete auto is...een zilverkleurige Mercedes SL55 AMG, net als Steve Jobs.

Binnen Apple heeft hij het imago van een keiharde en gedreven werker die weet wat hij wil en er alles aan doet om zijn gestelde doelen te bereiken. Zo zijn er hele massa's Apple medewerkers vertrokken, van hoog tot laag, omdat ze onmogelijk met hem konden samenwerken. Waar Forstall komt luisteren mensen en boezemt hij gezag in en straalt hij autoriteit uit.

Een grote groep Sillicon Valley coryfeeën kan zijn bloed wel drinken, maar heeft aan de andere kant respect voor zijn kunnen en vermogen voor het leiden van ontwikkelteams. Hij heeft dezelfde kritische blik en oog voor detail als Steve Jobs en was de man binnen Apple die het kortste bij Steve Jobs stond. Het lijkt erop alsof Jobs zijn kroonprins zorgvuldig heeft gekozen en heeft gekneed tot een soort 'mini Me'.

Of hij zich kan doorzetten als creatief leider en visionair hangt helemaal af van hij de andere executives hem accepteren en dulden. Zo kwam naar buiten dat zelfs hoofd designer Jony Ive en Mac hardware baas Bob Mansfield vergaderingen mijden met Forstall zonder dat CEO Tim Cook erbij is.

Oud Apple software engineer Mike Lee noemde Steve Forstall 'Apple's grootste kl**tzak' en hij bedoelde dat als compliment. Het was Forstall die Jobs er van overtuigde dat zijn ontwikkelaars prototype's mee naar buiten mochten nemen en we weten allemaal waar dat toe geleid heeft.

Persoonlijk heb ik altijd iets vreemds en onecht gezien aan Scott Forstall. Zijn ogen, manieren, iets bevalt me niet. Buikgevoel of niet, we zullen zien of hij de nieuwe Messias bij Apple gaat worden.Reacties


 • Misha

  15 oktober 2011 om 10:55

  Al kijkt hij met drie ogen en praat hij Ork’s, zolang hij iOS ontwikkeld zoals het nu gaat (= steeds beter), dan vind ik het prima. Net zo subjectief als de mening onderaan dit artikel.

 • John

  15 oktober 2011 om 11:07

  We zullen het zien. Maar ook ik heb er een raar gevoel bij.

 • Lennart

  15 oktober 2011 om 11:39

  Als je bruine labrador is heen gegaan en je neemt weer een nieuw lief bruin labradortje in huis is die ook nooit het zelfde als de vorige.

 • Gigs

  15 oktober 2011 om 12:27

  Volgens mij heeft hij iig twee helden: Steve Jobs en Nicolas Cage. ;)

 • Theo

  15 oktober 2011 om 12:27

  Vloeken in de kerk maar misschien is Steven Anthony “Steve” Ballmer straks wel de grote winnaar.

 • Pim939

  15 oktober 2011 om 12:36

  Hij leek mij al een goeie opvolger. Ik hoop dat hij nog een keer aan de top komt

 • Sam

  15 oktober 2011 om 12:53

  Ik lig er niet wakker van. Apple wordt gerund door 1000den mensen. Steve Jobs heeft niet alles uitgevonden.

 • Lars

  15 oktober 2011 om 13:13

  Mij lijkt het wel een sympathieke man.

 • JoepW

  15 oktober 2011 om 13:33

  ‘mini Me’ zou volgens mij moeten zijn ‘iMe’ ;)

 • Erik

  15 oktober 2011 om 13:40

  Beetje irritante gast. Jony Ive daarentegen vind ik briljant!

 • Marcosx

  15 oktober 2011 om 15:35

  Kom op lui… De oordelen over Scott hier zijn naar mijn idee vooral ingegeven op wat zijn gestalte en uitstraling oproept bij mensen. Die foto van hierboven is volgens mij ook een beetje aan de gedateerde kant.

  Als hij het zelfde ook voor detail heeft als Steve, dan zou ik zeggen, go for it Scott. In elk geval denk ik dat Scott beter in de keynotes zal doen dan Tim Cooke. Ik val bij Scott in elk geval niet in slaap.

  Steve Jobs was brilliant en heeft veel goeds gebracht voor het bedrijf en de industrie. Maar helaas hij is niet meer. Nu de toekomst…

 • syltheboy

  15 oktober 2011 om 18:28

  Apple is en blijft denk ik evengoed succesvol, ook zonder Steve. Zoals Sam daarnet al zei wordt het bedrijf door duizenden mensen gerund en heeft niet alleen Steve alles uitgevonden.

  Steve heeft veel dingen neergezet, waar de andere werknemers bij Apple op kunnen voortborduren en dat gaat zeker goed komen denk ik.

 • Jos

  15 oktober 2011 om 22:12

  ik zie juist groe kansen bij scott. maar laten we eerst maar even kijken hoe tim het doet!

 • berry

  15 oktober 2011 om 23:18

  De kracht van Appletips zit ‘m naar mijn mening in praktische info en tips voor gebruikers, van beginners tot experts.
  Dit riekt naar Apple Boulevard… Zonde.

 • Jan Willem

  16 oktober 2011 om 1:25

  Ik zou nog geen tweedehands auto van ‘m kopen…. Z’n gezicht is één groot masker.

 • Julian

  16 oktober 2011 om 18:58

  Doei Tim Cock

 • Ronald Groennou

  16 oktober 2011 om 22:44

  schoenmaker blijf bij je leest!

Een reactie toevoegen: