14 januari 2013

iTunes 11: Automatisch albumillustraties toevoegen

De meeste OS X gebruikers maken gebruik van iTunes om hun muziekbibliotheek te beheren en te gebruiken op verschillende apparaten zoals de iPhone, iPad en iPod (touch). Enkele maanden geleden is versie 11 van iTunes uitgebracht door Apple. Deze nieuwe versie bracht een hoop nieuwe functies met zich mee.

Wanneer je muziekbibliotheek gevuld is met een groot aantal artiesten en albums dan zal je vast wel eens merken dat sommige nummers of albums geen albumcover hebben. Deze kun je dan uiteraard handmatig toevoegen via het info-menu van het album. Er is echter een veel eenvoudigere oplossing om alle nummers en albums te voorzien van een cover.

Deze optie is niet nieuw in iTunes 11, echter is deze verbeterd zodat hij sneller en eenvoudiger de missende album-illustraties kan zoeken. Bovendien is de optie niet meer terug te vinden onder het menu 'geavanceerd'. Volg de onderstaande procedure:

• Open iTunes
• Selecteer in de menubalk de optie 'Archief'
• Navigeer naar 'Bibliotheek'
• Klik vervolgens op 'Haal albumillustraties op'

Automatisch wordt de gehele muziekbibliotheek gescand op ontbrekende album-illustraties en automatisch wordt de juiste cover toegevoegd aan het nummer of album. Uiteraard dient de naamgeving van de artiest, nummer en album correct te zijn (zoals deze staan vermeld in de iTunes Store).

Wanneer dit proces is voltooid krijg je een melding met het aantal gevonden album-illustraties en degene die iTunes niet kon vinden. Missende album-illustraties kun je hierna handmatig toevoegen via het info-menu van het album. Op deze manier heb je snel een mooi gevulde iTunes bibliotheek met prachtige covers

Meer tips over iTunes kun je hier terugvinden.


Reacties


 • Berend de Vries

  14 januari 2013 om 13:33

  Ik vind dit geen goede tip. Ik heb een grote muziek bibliotheek met voornamelijk klassieke en wereld muziek. Ik heb album-illustraties laten zoeken en dat was gewoon een ramp. Het gaat alleen goed voor heel populaire muziek. Voor alle andere muziek zijn de databases veel te slecht bijgehouden. Soms zelfs gewoon fout: krijg je een album illustratie van Hayd symphonien bij Mozart.
  Wat echt ontbreek is de optie om voor een individueel album de illustratie te zoeken.

 • Markboefje

  14 januari 2013 om 14:27

  @Berend Dat is een kwestie van op het album rechter muisknop te doen en de actie Haal Albumillustratie op uit te voeren…

 • Berend de Vries

  14 januari 2013 om 16:15

  Oke, die had ik eerlijk nog niet door. Dank je wel. De rest van mijn gemopper blijft echter staan.

 • Floris

  14 januari 2013 om 21:55

  @Berend hij kan jouw covers niet vinden omdat er nauwelijks tot geen klassieke en wereld muziek te vinden is.

 • Floris

  14 januari 2013 om 21:56

  @Berend oeps foutje ik bedoelde dat er nauwelijks tot geen klassieke en wereld muziek te vinden is in de iTunes store. Hier haalt hij alle covers vandaan.

 • Barry

  15 januari 2013 om 9:03

  Google de afbeelding, selecteer hem, kopieer hem en zet hem met behulp van voorvertoning (archief- “nieuw van klembord” en opslaan) op je bureaublad.
  Zet Itunes op nummers, selecteer de hele cd, met je rechterknop van je muis ga je op info, klik op illustraties, zodat het kader donker is en trek je afbeelding naar illustraties.
  succes

 • Bart

  16 januari 2013 om 22:55

  Heb alleen problemen sinds het gebruik van Itunes 11 met mijn albumillustraties die ik gebruik als screensaver. Wanneer hij overschakelt op de screensaver dan is het scherm gewoon zwart. Iemand tips?

 • Daniël

  20 januari 2013 om 23:57

  Berend, je kan heel veel vinden op Google (zoeken op exact 500×500, 600×600 of 700×700) of Discogs. Je kan moeilijk van Apple verwachten dat deze gratis dienst voor alle mogelijke muziek beschikbaar is! Ik vind het al wonderbaarlijk dat voor muziek uit de Store het “downloaden” mogelijk is. Gelukkig maar, want officiële art is veel mooier dan gescande hoezen (en nog kleiner in bestandsgrootte ook)…

 • Daniël

  21 januari 2013 om 0:07

  Vraag: het is toch niet mogelijk om art van (Nederlandse) films te downloaden?

 • Dirk

  31 januari 2013 om 15:12

  Ik heb ongeveer hetzelfde probleem als Berend. Ook bij mij zijn er heel veel hoesjes die niet worden gevonden. Daar heb ik wel een oplossing voor: ik haal ze bij Amazon. Probleem is dat in versie 10 je wel een album kon voorzien van zo’n JPG, maar niet elk bestand afzonderlijk, tenzij je dat manueel deed via Info tonen, Illustraties. En dat is een hele karwij. Onbegonnen werk eigenlijk. Mijn vraag is of dat in versie 11 semi-automatisch gaat. Ik bedoel als ik een JPG plak in een album, die JPG dan ook automatisch in elk bestand van dat album terechtkomt. Dat helpt al heel veel. BTW: ik werk met Windows en dus een werkwijze voor Mac helpt me niks vooruit.

 • Christian Himpe

  11 februari 2013 om 21:04

  Daniel; Ik heb in twee jaar tijd 2310 albums opgebouwd in de bibliotheek. En daarvan zijn er 1700 gescand. De rest van de covers zijn van albums uit de iTunes Store en sorry ik zie daar geen verschil in.

 • Christian Himpe

  11 februari 2013 om 21:05

  Daniel; Ik heb in twee jaar tijd 2310 albums opgebouwd in de bibliotheek. En daarvan zijn er 1700 gescand. De rest van de covers zijn van albums uit de iTunes Store en sorry ik zie daar geen verschil in.

 • Zebulon

  15 mei 2013 om 13:54

  Een goede tip, echter loop ik nu tegen een probleempje aan.
  Ik blijf een aantal nummers/albums houden waarbij de optie om een illustratie toe te voegen gewoon lichtgrijs is en dus niet geselecteerd kan worden.
  Een kleine oneffenheid in mijn muziekbibliotheek die mij toch blijft irriteren.

 • beneee

  21 juni 2013 om 17:13

  ja inderdaad zebulon. echt raar hoop dat er niets aan de hand is. ik ben blij dat ik niet de enige ben

 • Mique

  3 juli 2013 om 19:30

  Ik heb het ook. Lastig. Ik heb gewoon een eigen CD van Rod Stewart, titel I had to be you, kan Itunes geen ill.van vinden… haalt wel de tracknamen op enzo, maar de CD is gewoon in de store te koop! Ik kan hem niet opnieuw proberen te importeren, al geprobeerd. I tunes vraagt bij het openen van de CD om welke CD het gaat, keurig de juiste aangeklikt (volgens mij), maar als ik dan wil proberen of ik misschien dan een andere had aan moeten klikken, kan dat niet meer, Itunes onthoud mijn versie….en geen afbeelding dus.

 • Mique

  3 juli 2013 om 20:04

  Ik heb inmiddels via een andere website de illustratie opgehaald.
  Erger probleem is dat ik het album gewoon in de dvd-speler stop en Itunes verkeerde tracknamen geeft, en ze zo dus ook importeert….terwijl als ik de muziek afspeel het toch echt andere nummers zijn.
  en dat dus van een cd die gewoon in Istore ook te koop is. Die gegevens hebben ze dus …Raar hoor ben al tijden bezig met 3 cd ’s te importeren. geklungel

 • Jeroen

  31 juli 2013 om 12:01

  Hoi mensen, als ik zelf een cover wil toevoegen en de cover aanvink geeft hij deze echter toch niet weer. Weet iemand wat het probleem is?

 • Harry

  22 september 2013 om 20:56

  Belachelijk. Ik synchroniseer mijn Androidtelefoon met m’n Mac. Android verzamelt daarna zonder problemen vrijwel alle covers terwijl ik op m’n Mac bijna alleen grijze vlakken zie…..

 • Marco

  11 juli 2014 om 22:23

  Itunes 11.3.0.54,

  Bij meerdere albums, geen, of foute afbeeldingen. Wanneer ik gedownloade afbeelding verwijder gebeurt er niets. Zelfs al heb ik zelf de album info, waaronder afbeelding toegevoegd, blijft iTunes de foute of geen afbeelding tonen. Erg vervelens. Overigens is nu ook in iTunes alles wel erg gebaseerd op de apple store… Erg vervelend!

 • Véronique

  4 februari 2015 om 16:16

  Sinds de nieuwe iTunes uit is ben ik er niet meer over te spreken! Meer bepaald over het toevoegen van de illustraties. De uitleg hierboven is allemaal mooi, maar iTunes doet dit meer niet dan wél…
  Ik heb gigantisch veel cd’s en bijna alle nieuwe cd’s die ik toevoeg krijgen geen illustratie. Vroeger was dat geen probleem, dan voegde je die afbeelding gewoon handmatig in door rechtermuisknop, info, afbeelding toevoegen. Simpel, maar als je dat nu doet, dan blijft de illustratie gewoon grijs…
  Zou Apple hier iets aan doen in de toekomst of kijk ik binnenkort tegen een hele hoop grijze hoezen aan? :-/

 • Filip

  3 augustus 2015 om 10:31

  Ik krijg de hoes op mijn MacPro, maar niet op de ipad, ook niet na synchroniseren. Iemand een antwoord? Sinds nieuwe iTunes en iCloud bibliotheken (muziek en foto’s) heb ik meer en meer problemen met Apple :-(

 • megan

  6 januari 2016 om 0:39

  bij sommige itunes staat een illustratie van een andere liedje, als ik deze wil veranderen door de bovenstaande uitleg lukt dit niet. en blijft telkens de afbeelding staan die niet bij het toebehoordende liedje hoort? iemand enig idee wat hiervan het probleem is?

 • Eric

  17 april 2016 om 0:45

  Weet iemand een oplossing voor mijn probleem?
  Ik krijg bij veel artiesten steeds dezelfde albumillustraties te zien bij verschillende albums. Dit is heel irritant. Heb al geprobeerd om ze allemaal te verwijderen en opnieuw te downloaden maar ik krijg steeds dezelfde terug. Dit is voornamelijk op mijn iPad en iPhone. Ik maak gebruik van iTunes Match.
  Op mijn Mac wordt wel de goede illustratie weergegeven!

Een reactie toevoegen: