30 november 2012

iTunes 11: De nieuwe interface en zijbalk activeren

iTunes 11 heeft een nieuwe grafisch interface gekregen, opvallend aan deze nieuwe interface is het verdwijnen van de navigatiekolom aan de linkerkant. Veel gebruikers missen deze en willen hem graag terug.

Gelukkig is er goed nieuws, want in iTunes 11 is nog steeds de optie aanwezig om de zijbalk weer te activeren. Dit kun je doen via het weergave-menu, klik hier op de optie 'Toon zijbalk'. Ook met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + S kun je snel de zijbalk tonen of verbergen.

Wanneer je besluit iTunes 11 te gebruiken zonder zijbalk is het misschien handig om te weten waar je nu alle content kunt terugvinden. De bibliotheek vind je linksboven terug, deze kun je herkennen aan de knop onder de afspeelknoppen. Hier kun je snel switchen tussen je Films, TV-programma's, Apps, Boeken, enzovoorts.

Afspeelijsten en radio zijn vanaf nu ook geïntegreerd in de navigatiebalk voor Albums, Artiesten, enzovoorts. Wanneer je een iPad, iPhone, iPod of Apple TV aansluit kun je deze terugvinden onder de zoekfunctie bij de knop 'apparaten'. Wanneer je je iDevice draadloos synchroniseert zullen deze vrijwel altijd te bereiken zijn via deze knop.

iTunes 11 is automatisch ook de iTunes Store, eenvoudig kun je switchten tussen bibliotheek en iTunes Store. Klik rechtsboven op de knop 'iTunes Store' om de iTunes Store te openen. Het volledige venster wordt aangepast naar de store, uiteraard blijft het mogelijk om muziek af te spelen. De iTunes Store is ook voorzien van een nieuwe look zoals we die kennen van de App Store in iOS. Wanneer je terug wilt navigeren naar je bibliotheek volstaat het om te klikken op de knop 'Bibliotheek' rechtsboven

De muziek bibliotheek kun je op verschillende manieren weergeven, volgens nummer, artiest, album, enzovoorts. Wanneer je artiest selecteert krijg een kolom met al je artiesten die je eenvoudig kun aan klikken om alle albums te tonen. Wanneer je de album-weergave hebt geactiveerd worden alle albums op een raster weergegeven. Wanneer je op een album klikt wordt alle informatie over dit deze geopend in dezelfde weergave, hierdoor hoef je niet steeds te switchen tussen de gedetailleerde en raster-weergave.

Meer tips over iTunes 11 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Kees Groenland

  30 november 2012 om 11:48

  Ja, de nieuwe versie van iTunes ziet er goed uit, maar ik mis de afspeellijst met de DJ functie. Deze gebruikte ik altijd.

 • Robert

  30 november 2012 om 13:27

  Ik vind het waardeloos. Ik heb meerdere afspeellijsten waar ik nrs in een bepaalde volgorde heb gezet.
  Echter uitsluitend als ik kies “lijst” staan de nrs in die volgorde maar zie ik geen hoesjes, als je kiest “raster” zie je de hoesjes maar die staan in alfabetische volgorde en niet op mijn volgorde.

  In iTunes 10 kreeg je in bij weergave muziek een hoes van alle albums waarvan je minimaal 5 songs hebt staan in iTunes in meest linkerkolom
  Nu is het ook hier of alleen een namen lijst of van iedere song een afbeelding.

  Alles bij elkaar voor mij niet handig / overzichtelijk.

  Hoop dat snel duidelijk wordt hoe ik terug kan naar itunes 10

 • Bertram

  30 november 2012 om 14:23

  Idd waardeloos.

  *De lay out is tevens zoveel saaier geworden. Mijn zorgvuldig geselecteerde foto voor elk nummer is nagenoeg onzichtbaar en niet te veranderen in deze update.
  *Veel meer geluidsonderbrekingen dan voorheen (wifi).

  Hoop dat ik snel terug kan naar de vorige versie Itunes (nu kan dat niet, zelfs niet dmv Time Machine; “‘iTunes’ kan niet worden gewijzigd of verwijderd, omdat het voor Mac OS X is vereist”.) Not cool.

 • iDriftKing

  30 november 2012 om 16:20

  Bertram Je kan altijd terug dmv. time machine, gewoon bij het opstarten cmd + r inhouden en dan terugzetten vanaf time machine backup.

  Houd er wel rekening mee dat dit een aantal uur kan duren. Maar dan is alles wel weer het oude.

 • Roy

  30 november 2012 om 22:37

  Ik vind t prima werken. Weer een fris en nieuw design.

 • Pascal Vlaeminck

  1 december 2012 om 0:32

  tja, ben ook een beetje verbaasd over het verdwijnen van de optie ‘ dubbele weergeven”… hoop dat die snel terugkomt !

 • Jeroen

  1 december 2012 om 10:37

  Na de update naar itunes 11 krijg ik bij het verwijderen van songs niet meer de vraag om deze ook te laten verwijderen van de harde schijf. Terwijl ik dat in 99,9% van de gevallen wel wil aangezien ik geen schaduwboekhouding bij wil houden voor de itunesmap. Heeft iemand een oplossing?

 • Simon

  2 december 2012 om 0:22

  Wil je de iPad iPod of iPhone syncen en het verloop in de gaten houden zoals voorheen wel kon in de miniplayer, in plaats van in een volledig geopend venster dan kom je nu van een koude kermis thuis. Nee niet alle vooruitgang is het ook daadwerkelijk.

 • Hans van den Braak

  2 december 2012 om 11:56

  Jammer dat in de nieuwe versie geen mogelijkheid bestaat om van een artiest alle albums in een oogopslag ingezien kan worden. Nu moet je scrollen om door soms tientalle albums te bladeren voordat je de juiste cd hebt gevonden. Ik vind dit puntje een achteruitgang. Of doe ik iets niet goed? Voor de rest is Apple The best.

 • ZomerVijver

  2 december 2012 om 12:54

  dubbele weergeven?
  Albumweergave: jammer dat je niet meer door je albums kunt bladeren en dat het afgespeelde album niet meer frontaal in beeld komt.
  Wanneer een volgend nummer begint verschijnt nergens meer de bijbehorende cover.
  Jammer…..

 • Lucas

  2 december 2012 om 23:00

  Ik mis ook de dj functie, want die gebruikte ik altijd om lekker afwisselende muziek te draaien.
  Geef deze functie terug!!!!!!

 • Peter

  3 december 2012 om 22:18

  Ziet er niet best uit . die versie 11. Waar is m’n Cover Flow? Ik wil de hoes zien als ik een nummer speel. Als ik wil zien op welk album een nummer staat dat in de minispeler speelt, dan moet ik honderden albums doorscrollen. Geen verbetering deze versie. Heb dankzij Appletips wel weer de zijbalk terug. Ziet het er tenminste weer iets beter uit.

 • Peter

  4 december 2012 om 10:03

  Wat mij het eerst opvalt is de oogverblindende witte achtergrond, ik persoonlijk vind het niet prettig om naar te kijken. Bij de vorige versie kon je kiezen voor een zwarte achtergrond.

  Alle genoemde toepassingen in de oude versie waar we aan gewend waren zullen we echt gaan missen. Ik zal de coverflow functie nog het meest gaan missen. Das was bay the way ook een echte Apple tool. Het lijkt wel of iTunes op maat is gesneden voor Windows gebruikers.

  Jammer jammer….. ondanks er best wel verbeteringen in zitten wil ik graag terug naar de oude versie en hoop dat er snel een duidelijke instructie komt hoe deze zonder problemen terug gezet kan worden.

 • Niels

  4 december 2012 om 21:36

  Na de recente update van Apple TV werden er geen beelden meer weergegeven op de tv. LED knippert snel maar nog steeds, geen beelden.
  Enig speuren gaf de mogelijke oplossing: USB kabel aansluiten en dan via Itunes resetten.
  Om via Itunes te resetten moet ik eerst de fabrieksinstellingen teruggezet hebben via het menu van Apple TV: zonder beeld gaat dit niet.
  Met USB-kabel de Apple TV aangesloten op de Mac OS X(10.7.5). Itunes herkent de Apple TV niet.
  (Mogelijk door de tussentijdse update naar Itunes 11?)

  Goed, Apple TV doet het niet en ik heb alle opties die Apple voordraagt geprobeerd. Niets werkt. Iemand een idee?

 • Toon

  5 december 2012 om 16:17

  M’n Nederlandse radiozenders doen het ook niet meer (http://shoutcast2.omroep.nl:8100/ etc.) Ben ik de enige die daar last van heeft?

 • Albert Uilenberg

  6 december 2012 om 20:42

  Vorig jaar met Kerst een I-POD gekregen en ik dacht eerst dat mijn vrouw mij voor gek wilde laten verklaren want na twee maanden had ik eindelijk muziek op dat ding. Nu kon ik mijn oude versie opwaarderen naar versie 11 en begint alle ellende weer van voren af aan. Ik zit al de hele avond te vloeken. Als ik weer twee maanden moet zoeken dan gooi ik mijn I-POD over de brugleuning. Tips zijn van harte welkome op a.uilenberg@home.nl

 • Bert Trommelen

  8 december 2012 om 14:34

  Nw. Itunes 11 idd waardeloos. Update van app,s en vervolgens synchroniseren is een crime geworden. Tom Tom update duurt nu uren.Pages minimaal een uur. Tips en oplossingen meer dan van harte welkom.
  berttrommelen@hotmail.com

 • Rene

  20 december 2012 om 18:41

  Onder windows veel trager dan de vorige versie en ik moet met regelmaat wisselen van airport-express en weer terug om de sreaming op gang te krijgen. Geen verbetering.

 • Rob

  29 december 2012 om 20:44

  nw Itunes 11 idd stukken minder een muziekspeler. bij de zoekfunctie door je muziekbibliotheek wordt het er niet overzichtelijker van. Als dit zo blijft zal ik itunes na vele jaren verwijderen. Dus geen verbetering. Waar Apple zo goed in is -het simpel te houden- is hier niet van toepassing.

 • Bart

  22 januari 2013 om 18:06

  Had ik Itunes 11 maar nooit geïnstalleerd; hoe kom ik ooit weer terug naar 10?
  Ik vrees dat opnieuw moet formatteren.

 • dirkS

  27 januari 2013 om 12:36

  Wie komt met het verlossende antwoord hoe je weer terug kunt gaan naar je oude versie.? Ik heb Itunes 11 nu wel gezien, maar vindt het persoonlijk een grote achteruitgang. Het was perfect zoals het was en hopeloos zoals het nu is.

 • martin noordam

  16 juni 2013 om 14:39

  WAT EEN DRAMA deze ITUNES 11 update– het progamma heeft zichzelf geiinstalleerd ?? via vrienden had ik al gehoord dat ik NOOIT maar dan NOOIT de 11 moest updaten- en tot mijn woede had ik plots ITUNES 11 . ZOMAAR. het sucks !!!! ik mis alles en zal alles doen om mijn 10 opnieuw te installeren!!! voorbeeld: ik kon bv. ” frans” in tikken en KREEG al mn franse liedjes te zien ( en horen ) dat gaat dus niet meer- stel ik wil alles horen en spelen-zien van bv. SYLVIE VARTAN – dan krijg ik haar albums te zien- die ik dan stuk voor stuk moet gaan uitzoeken – ja lekker dan !!! welke idioot heeft dit verzonnen??? de foto`s van mijn albums en artiesten krijg ik ook niet mee te zien- en zo kan ik nog wel doorgaan- DIT IS EEN TOTALE SOF- heeft APPLE IDIOTEN IN DIENST GENOMEN ??? beste ITUNES fans : NOOT MAAR NOOIT nr. 11 installeren ! je gaat spijt krijgen – blijf bij het oude !!

 • Rob van Soest

  1 juli 2013 om 9:57

  mijn hoezen, die ik zelf inscan verdwijnen na drie maanden van i tunnes. Hoe kan ik dit voorkomen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!