30 november 2012

iTunes 11: De vernieuwde zoekfunctie

Gisteren heeft Apple een maand later dan verwacht iTunes 11 uitgebracht. Naast een volledig nieuwe interface hebben we afscheid moeten nemen van enkele opties, maar in tegenstelling zijn er ook een aantal nieuwe bijgekomen. De meest handige optie is de verbeterde zoekfunctie.

In de vorige versies van iTunes werd de een zoekopdracht direct in de lijstweergave getoond. Dit is verleden tijd, vanaf iTunes 11 is er een soort van spotlight functie toegevoegd aan de applicatie. Direct vanuit de zoekresultaten kun je nummers, applicaties, video's, enzovoorts raadplegen.

Niet alleen is het uiterlijk van de zoekfunctie veranderd, ook is het nu mogelijk om geavanceerd te zoeken in je muziekbibliotheek (lokaal of in iCloud). Het geavanceerd zoeken activeer je door naast het vergrootglas te klikken op het driehoekje.

Hier verschijnen enkele opties die je kunt selecteren. Deze opties zijn Nummer, Album, Componist, Artiest en Alles. Wanneer je dus bijvoorbeeld 'Albums' selecteert zal hij enkel zoeken tussen de verschillende albums.

Iets wat niet nieuw is in iTunes 11, maar gelukkig nog steeds aanwezig is de mogelijkheid om onmiddellijk te zoeken in de iOS App Store zonder deze eerst te hoeven selecteren. Dit doe je door een zoekopdracht in te voeren in het zoekveld, met behulp van de toetscombinatie option⌥ + enter wordt er automatisch gezocht in de iOS app store.

Meer tips over iTunes 11 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Werner

  30 november 2012 om 12:38

  Vond iTunes altijd een prima toepassing maar nu mis ik vooral de mogelijkheid om dubbele nummers te traceren. Het zoeken op de volledige bibliotheek is een leuk idee maar het werkt niet bij mij. Als ik zoek achter een bepaalde artiest dan zie ik dat er 2 onderdelen zijn maar door daar op te klikken kom ik gewoon in de volledige artiestenlijst. Het werkt wel als ik gewoon zoek op ‘Muziek’. Heeft iemand gelijkaardige ervaringen?

 • Werner

  30 november 2012 om 14:03

  Aanvulling: het lijkt erop dat als de artiest die je zoekt niet voorkomt als ‘album artiest’ (bv als de song een deel is van een verzameling) je dit fenomeen krijgt.

 • willem bosman

  30 november 2012 om 18:51

  Ik vind deze nieuwe versie(30-11-2012) zeer onhandig, heb er spijt van.Hoe krijg je vorige versie terug?

 • Martijn

  1 december 2012 om 11:01

  Is er ook een toetsencombinatie om gelijk in het zoekveld terecht te komen?

 • Jan

  1 december 2012 om 13:50

  @ Martijn

  cmd + option + F

 • Roland

  1 december 2012 om 22:08

  Wat wel irritant is aan de fancy nieuwe zoekfunctie dat als je een goed gevulde bibliotheek hebt (in mijn geval meer dan 25.000 nummers) iTunes echt op hol slaat als je een woord intikt dat begint met een ‘a’. Dan moet ik echt geforceerd stoppen. Grote bug, zoals ik er nog wel meer heb ontdekt.

 • Dirk

  2 december 2012 om 18:44

  @ Roland

  Als je “search entire library” (standaard aangevinkt) uitzet, is het probleem opgelost.

 • Roland

  5 december 2012 om 1:11

  @Dirk: ga ik proberen, dank!

 • Willem

  7 december 2012 om 23:08

  Als ik mijn ipod aansluit en ik ga naar “muziek” kon ik vroeger in mijn ipod zoeken, dat gaat nu niet meer of moet dit op een andere manier? Dus niet zoeken in de Bibliotheek van itunes maar direct in muziek van mijn ipod.

 • Bert

  13 december 2012 om 0:52

  Ja dat laatste probleem van Willem heb ik ook. Ik kan me niet voorstellen dat dat niet meer kan, maar heb het nog niet kunnen ontdekken. Iemand wel?

 • Ruud

  15 december 2012 om 21:15

  Heb nieuwste versie van Itunes in gebruik maar ben niet tevreden over de zoekfunctie. Waar ik in de vorige versie bijvoorbeeld “Phil Collins In the air tonight” intikte, kreeg ik direct een lijst met alle versies daarban in mijn bibliotheek.
  Dit lukt bij de nieuwe versie niet meer. Kan iemand mij hier verder mee helpen?

  Bij voorbaat dnk en met vriendelijke groeten, Ruud.

 • Willem

  28 december 2012 om 16:14

  Na de laatste update kan je ook weer zoeken in je IPOD

 • Jorden

  7 januari 2013 om 15:51

  Nieuwe zoekfunctie werkt niet naar behoren, vind zoals sommige andere al aangeven niet een artiest of nummer ook al staat deze gewoon in je bibliotheek.

Een reactie toevoegen: