14 november 2010

iTunes: De muziekbibliotheek opruimen

Bijna iedere week voeg ik nieuwe leuke muziek toe aan mijn iTunes bibliotheek, het is natuurlijk altijd leuk om je eigen verzamelde muziek af te spelen. Het regelmatig toevoegen van muziek heeft natuurlijk wel als gevolg dat de harddisk van je Mac langzaam maar zeker vol begint te geraken.

Nu is dat redelijk eenvoudig op te lossen door een grotere harddisk te plaatsen of een extra externe harddisk aan te schaffen. Vaak betrap ik mezelf erop dat ik muziek bezit die ik eigenlijk nooit meer beluister of zelfs nog nooit heb beluisterd.

Gelukkig heeft iTunes de beschikking over 'slimme afspeellijsten' en die kunnen heel handig zijn om een grote schoonmaak in je muziek bibliotheek te houden.

Voor mezelf heb ik besloten dat muziek die ik meer dan twee jaar lang niet meer heb beluisterd verwijderd kan worden uit mijn muziekbibliotheek en hiervoor maak ik gebruik de onderstaande 'slimme afspeellijst'.

Ga in het iTunes menu naar: Archief ▸ Nieuwe slimme afspeellijst om een nieuwe slimme afspeellijst aan te maken. Voeg hieraan de volgende condities toe:

Laatste keer ▸ ligt niet in laatste ▸ 24 ▸ maanden

Klik op 'OK' om de slimme afspeellijst aan te maken, deze verschijnt nu in de afspeellijsten sectie en je krijgt de mogelijkheid om de afspeellijst een naam te geven.

Door de slimme afspeellijst te selecteren krijg je direct een overzicht van alle muzieknummers die de afgelopen 24 maanden (2 jaar) niet zijn afgespeeld. Tevens verschijnen in deze afspeellijst ook alle muzieknummers die nog nooit zijn afgespeeld.

Je kan de datum wanneer een muzieknummer voor het laatst is afgespeeld toevoegen aan de lijstweergave door middel van een control+klik op de bovenste balk met de kolom omschrijvingen. Activeer in het pull down menu de optie: 'Laatste keer'.

De muzieknummers kan je uit een (slimme) afspeellijst verwijderen met de toestcombinatie: cmd⌘ + alt⌥ + backspace⌫Reacties


 • Hendricus

  14 november 2010 om 12:07

  En hoe verwijder je dan de nummers vanuit de afspeellijsten uit je bibliotheek?

 • WebbeDingetjes

  14 november 2010 om 12:25

  Dit is idd handig (en slim) :-)

  Hoop alleen dat ik dan niet alles dubbel in de bibliotheek zie staan..

  Grt van WebbeDingetjes

 • Toh

  14 november 2010 om 12:27

  De vraag is nu, wanneer marked hij een nummer als afgespeeld??
  tot over de helft??
  Niet dat je wanneer je door de nummers heen skipped hij deze gelijk al afgespeeld marked.
  Terugkomend op de vraag dus:
  wanneer marked hij een nummer als afgespeeld??

 • John Bijl

  14 november 2010 om 13:35

  @Toh

  Pas als een nummer helemaal is afgespeeld, markeert iTunes het als afgespeeld. Films ook, dus je zult de titelrol uit moeten zitten.

 • Menno

  14 november 2010 om 14:03

  ik vraag me ook af hoe je ze dan moet deleten vanuit de afspeellijst…

 • maarten

  14 november 2010 om 16:04

  Verwijderen uit een afspeellijst kan geloof ik niet, althans dan worden ze uit de afspeellijst verwijderd en niet uit de bibliotheek.

  Wat wel werkt is je bibliotheek soorteren op ‘laatste keer afgespeeld’ en dan alles ouder dan 2 jaar verwijderen.

  Wat je ook kan doen met zo’n afspeellijst is kijken welke juweeltjes er tussen zitten die je veel te lang niet geluisterd hebt :)

 • Pepijn Koning

  14 november 2010 om 19:18

  Verwijderen vanuit een afspeellijst is gewoon mogelijk: cmd+alt+backspace.

 • Jasper

  15 november 2010 om 0:12

  Handige tip

 • bonimacx

  21 november 2016 om 15:08

  Sinds iTunes versie 12.5 of 4 moet ‘Werk direct bij’ UIT staan in een slimme afspeellijst.

  Zie: https://support.apple.com/kb/PH19506?locale=nl_BE

  citaat:

  “Als u een nummer niet kunt verwijderen, controleert u of niet een nummer hebt geselecteerd in een slimme afspeellijst waarvoor de optie ‘Werk direct bij’ is ingeschakeld.”

Een reactie toevoegen: