14 november 2012

iTunes: Extra opties voor slimme afspeellijsten

In iTunes is het mogelijk om slimme afspeellijsten (smartlists) voor je muzieknummers aan te maken. Je kunt daarbij muziek selecteren op basis van naam, genre, etc. Het voordeel van de slimme afspeellijsten is dat deze automatisch worden geupdate wanneer je nieuwe nummers toevoegt aan de muziekbibliotheek.

Je kunt een nieuwe slimme afspeellijst aanmaken via het menu: Archief ▸ Nieuw slimme afspeellijst. Er verschijnt een nieuw venster waarin je de criteria voor de afspeellijst kun samenstellen. Wat veel iTunes gebruikers echter niet weten is dat je ook 'geneste' regels kunt toevoegen.

Dit kan heel erg handig zijn als je uitgebreide regels wilt aanmaken. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat bepaalde criteria aan alle regels moeten voldoen en dat andere criteria aan een of meer regels moet voldoen. Je kunt maximaal vijf 'geneste' niveaus instellen.

Als je extra onderverdelingen aan een regel wilt toevoegen, houdt dan de Option⌥-toets ingedrukt en klik op de knop voor geneste regels. Als je de option⌥-toets ingedrukt houdt, verandert de knop met het plusteken in de knop voor geneste regels een bolletje met drie punten erin.

In het onderstaande voorbeeld maken we een slimme afspeellijst die moet voldoen aan muzieknummers van het genre 'Rock' en die minimaal een waardering hebben van twee sterren.

Door het toepassen van extra onderverdeling op de 'Genre' regel selecteren we alle nummers van 'Green day' en rock nummers die vanaf 2010 zijn gereleased. We hebben dus de 'alle' en 'een of meer' regels gecombineerd in één slimme afspeellijst.

Meer tips over iTunes kun je hier terugvinden.







Reacties


 • Roland

  19 november 2012 om 20:03

  Wanneer komt de nieuwe versie van iTunes nou uit?

 • Maria Breiding

  17 februari 2014 om 10:18

  Hoe verander ik een naam van een Map op een muziek nummer?
  Voor heen deed ik dat met cmd + i en dat werkt, na Mavericks, niet meer

 • Maria Breiding

  17 februari 2014 om 10:19

  Hoe verander ik een naam van een Map of een muziek track?
  Voorheen deed ik dat met cmd + i en dat werkt, na Mavericks, niet meer

Een reactie toevoegen: