26 maart 2012

iTunes: De kolombrowser activeren en gebruiken

Het standaard muziek programma van Apple is iTunes, het is een handige applicatie met tal van mogelijkheden en wordt steeds vernieuwd en uitgebreid met tal van diensten zoals iTunes Match en de iTunes Store. Dankzij de kolombrowser functie kun je jou hele muziekcollectie weer te geven in handige kolommen.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld je muziek te sorteren op 'Genres', 'Artiesten', 'Albums', 'Groeperingen' of 'Componisten'. Het handige van deze functie is dat je eenvoudig en snel alle nummers kunt zien en afspelen die bij een bepaald genre of album, enzovoorts hoort. De kolombrowser kun je boven in of aan de zijkant van het iTunes-venster weergeven zodat je deze snel tot je beschikking hebt.

Om de kolombrowser te activeren in iTunes dien je volgende stappen even te doorlopen

Open iTunes en selecteer in het Weergave-menu de optie Lijst of Albumlijst. Activeer vervolgens de kolombrowser deze vind je terug in

Weergave ▸ Kolombrowser ▸ Toon Kolombrowser

of gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + B

Standaard wordt de kolombrowser links naast de navigatiekolom als een verticale kolom weergegeven. Dit is niet het handigste overzicht, door de kolombrowser boven weer te geven krijg je een ordelijker overzicht. Dit kun je activeren via: Weergave ▸ Kolombrowser ▸ Boven
De kolombrowser wordt nu als horizontale balk boven de muziek weergegeven.

De balk is onderverdeeld in Genres, Artiesten en Albums. Dit zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig doorheen je muziekcollectie kunt bladeren. Je kunt deze nog uitbreiden met Componisten en Groeperingen, dit kun je activeren in het kolombrowser-menu: Weergave ▸ Kolombrowser

Via deze functie kun je alle muziek nummers zien van een bepaald genre of artiest, enzovoorts. Handig als je veel muziek in je bibliotheek hebt. Deze functie laat ook alle nummer zien die je in iCloud hebt staan dankzij iTunes Match.

Als je de kolombrowser liever niet meer gebruikt kun je deze weer verbergen via: Weergave ▸ Kolombrowser ▸ Verberg Kolombrowser of gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + BReacties


 • meeuw

  26 maart 2012 om 13:32

  ITunes is echt een waardeloos programma. Onoverzichtelijk. Heb je een album met verschillende artiesten dan krijg je ineens 30 albums met 1 nummer. Internet radio gooit hij op verschillende plaatsen. Verplaats je iets dan moet je weer goed instellen. Ellende. Maarja heb AirPlay nodig. En mijn iPhone heeft ook iTunes nodig. Swipen om pagina terug te gaan lukt ook niet. Moet je ineens pijltjes gebruiken. Pfff moet ik nog doorgaan met gebreken en minpunten van iTunes ?

 • Max

  26 maart 2012 om 15:04

  @meeuw, als je nou gewoon even zorgt dat je je illegaal gedownloade spul even goed organiseert….. (bij normaal gekochte zaken of geïmporteerde cd’s staat het direct goed)

  Je tags staan gewoon niet goed. Selecteer alle nummers die tot 1 CD behoren, doen dan een rechtsklik (of cmd klik op een Apple) en kies info. Vul daar de artiestennaam en albumartiesten naam goed in en alles wordt tezamen gegroepeerd. Als je de albumnaam goed invoert zoekt hij er ook nog een albumcover automatisch voor je bij. iTunes is echt wel overzichtelijk, zolang je zelf maar zorgt dat je je collectie goed organiseert.

  Ik heb er 17.000 nummmers / 1.275 albums in staan en alles is perfect te vinden en te managen….

 • Piet

  26 maart 2012 om 16:36

  Nee Max, wat meeuw moet doen is ‘deel van een compilatie/part of a compilation’ aanvinken.
  Dan worden al die nummers van verschillende artiesten als één album weergegeven.

  (Wel natuurlijk eerst alle nummers van dat album selecteren, en dan eenmaal die compilatie-optie aanvinken)

 • App69

  26 maart 2012 om 17:26

  @Max, idem (bijna)
  15730 nummers, 2143 albums.
  Zou geen ander programma willen voor m’n muziek.

 • Daniel

  26 maart 2012 om 21:49

  Inderdaad, ik download ook veel albums met meerdere artiesten, mijn manier;Alle nummers van album selecteren>rechter muisknop/2 vingers>toon info>albumartiest selecteren en daar various artists schrijven :

 • Maddriver

  27 maart 2012 om 20:21

  Ik moet helaas zeggen bij het importeren van de cd de nummers echt overal komen te staan, waardeloos importeer maar eens 10 of 28 cd tegelijk, succes!

  Het niet kunnen aanpassen van de bibliotheek, jammer.

 • Richard

  29 maart 2012 om 13:18

  Het spijt me om te moeten zeggen, maar mensen die zoveel problemen met iTunes hebben moeten eerst eens even goed naar zichzelf kijken of ze het allemaal wel helemaal begrijpen. iTunes is een ideaal programma, werkt geweldig. Maar als je bv. nummers importeert met onjuiste ID3-tags, ja dan zul je dat in iTunes moeten corrigeren. Maar ook dat is vrij eenvoudig.

 • meeuw

  29 maart 2012 om 13:35

  Nee richard, Apple moet itunes opnieuw opbouwen en het logische maken.
  Swipen om pagina terug te gaan werkt niet in itunes bv.

  En dat was toch de kracht van apple ? simplisme van software. Iphone bv, iedereen kan er mee om gaan, 3 jaar oud of 66 jaar oud.

  Itunes gaat volledig zijn doel voorbij.
  En dan kan ik wel lopen k*tten met id3 tags, maar ik wil geen typmiep zijn tijdens het muziek luisteren.
  Ik heb 2 internet radio’s. Staan in verschillende lijsten blijkbaar. 5 sterren gegeven, dacht dan staan ze in 1 lijst. Maar dat hielp ook niet.
  En nee, ik wil het niet begrijpen, ik wil muziek afspelen ;).

 • Ilse

  5 december 2012 om 9:13

  Wie heeft een tip? Ik wi kolombrowser inschakelen in iTunes 11.0, maar ik kan onder weergave die optie niet aanvinken (is lichtgrijs). Ook cmdB werkt niet. Moet ik eerst nog iets anders aan- of uitzetten?

 • Wesley Fabry

  5 december 2012 om 9:15

  @Ilse De kolombrowser kun je enkel activeren wanneer je de weergave instelt op ‘Nummers’ dan kun je met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + B of via het weergavemenu de kolombrowser activeren.

 • Djamm

  17 januari 2013 om 13:06

  Wanneer ik de weergave instel op ‘Nummers’ krijg ik boven mijn kolomweergave. Bij de vorige versies van iTunes kon ik die kolom nog aan de linkerzijde krijgen, is dat met iTunes 11 niet meer mogelijk??

 • Nico

  28 januari 2013 om 21:19

  zit al een hele avond te zoeken om de nummers van 1 cd in de juiste volgorde te krijgen die probleemloos uit de nummers afgeleid zou moeten kunnen, zijn zelfs genummerd, afschuwelijk programma dat Itunes, en ik ben een apple fanaat hoor, een gelovige bijna, maar dit sucks

 • Jaron

  10 februari 2013 om 1:12

  plus 1,

  Ik heb zojuist een nieuwe iPod Classic gekocht omdat mijn oude het begon te begeven. Om de één of andere reden lukt het me niet om de kolombrowser op de nieuwe iPod te activeren. Het is me overigens wel gelukt om de kolombrowser in je library te activeren. Hoe verder! Iemand enig idee?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!