19 november 2010

Een Mac controleren op corrupte lettertypen

Door de rendering methodes die worden gebruikt in OS X is het voor document funest als er corrupte lettertypen aanwezig zijn op je Mac. Een corrupt lettertype herken je in een document meestal doordat er karakters ontbreken, maar deze kan er ook voor zorgen dat tekstbewerking applicaties zoals Pages, Word en textedit spontaan crashen.

Problemen met lettertypen die door OS X zelf worden gebruikt (System Fonts) kunnen er zelfs voor zorgen dat Mac OS X niet meer opstart.

Het is in Mac OS X 10.5 en hoger vrij eenvoudig om je Mac te controleren op corrupte lettertypen, hiervoor kan je gebruik maken van de Lettertypecatalogus-applicatie. Je vindt deze applicatie terug in de map 'Programma's'

Als je applicatie is gestart kan je direct op een lettertype klikken waarvan je vermoedt dat het corrupt is, maar je kunt ook de Command-toets ingedrukt houden terwijl je op de lettertypen klikt die je wilt controleren. Vervolgens kies je 'Controleer lettertype' uit het Archief-menu.

Het venster 'Lettertypecontrole' wordt geopend. Als er geen problemen met het lettertype zijn gevonden, wordt naast het lettertype een vinkje weergegeven. Als er een probleem met het lettertype is gevonden, wordt naast het lettertype een geel rondje met een uitroepteken weergegeven.

Als het lettertype corrupt is, wordt er een rood rondje met een kruis erin weergegeven om aan te geven dat je dit lettertype niet moet gebruiken. Schakel het aankruisvakje naast het desbetreffende lettertype in en klik vervolgens op de knop 'Verwijder geselecteerde lettertypen' om het lettertype van het systeem te verwijderen.Reacties


  • filip vd

    19 november 2010 om 16:30

    Geachte, even een reactie op dit artikel. je kan ook de linker muisknop indrukken terwijl je de ctrl knop indrukt, dan krijg je ook die opties. Ook kan je in de lettertypecatalogus in het menu archief de optie controleer bestand… openen, dan kom je terecht in het font bestand en kun je alle lettertypes in één keer controleren.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!