30 september 2010

Kleuren kopiëren met de Digitale kleurenmeter

De digitale kleurenmeter is een ontzettend handige applicatie designers. Je kan met deze applicatie de kleurwaarden van elke kleur op je beeldscherm terugvinden en gebruiken in een ander applicatie, zoals bijvoorbeeld een grafisch of webdesign applicatie.

Digitale-kleurenmeter applicatie meet kleuren en zet deze kleurwaarden om in waarden van de verschillende kleurenmodellen zoals bijvoorbeeld RGB, CIE of Tristimules

Door met je muis over het scherm te bewegen krijg je exact de juiste kleurcode van je muis positie te zien. Als je een kleur hebt gevonden die je wilt gebruiken in een andere applicatie dan kan je de kleurcode kopiëren naar het OS X klembord met behulp van de toets combinatie: shift⇧ + cmd⌘ + C.

In hexadecimale weergave wordt dit als #341C5B op het klembord geplaatst, in decimale weergave wordt dit 64 34 133.

In voorgaande OS X versies werd aan de hexadecimale weergave “ “ toegevoegd, deze is nu verwijderd. Je kan de kleurencode nu gelijk in een applicatie zoals een CSS editor plakken zonder de “ “ weg te moeten halen.Reacties


 • Rob Vermeulen

  30 september 2010 om 18:08

  Grappig dat als ik hiermee de kleur meet van het vierkantje in het artikel , ik andere waarden krijg dan die erbij staan afgebeeld. In plaats van RGB-waarden 34-1C-5B krijg ik 31-21-59. Dat is in Safari. Met FireFox is het 31-21-58. Zou het ook kunnen komen doordat ik het op een ander beeldscherm meet (iMac 24) ?

 • Jasper pc service

  30 september 2010 om 21:59

  Hangt van je kleur instellingen af van je iMac volgens mij

 • Pepijn

  1 oktober 2010 om 0:12

  Rob > De afbeelding gebruikt het automatische kleurenprofiel, voor zover ik weet verschilt dit profiel per browser, vandaar het verschil. Het licht niet aan het beeldscherm.

 • Jovo

  1 oktober 2010 om 15:24

  Dit heeft niets met de browser te maken. Is volledig afhankelijk van het gebruikte beeldschermprofiel (bv profiel na calibratie van het scherm). Probeer maar eens een ander beeldschermprofiel te kiezen bij Systeemvoorkeuren>Beeldschermen – tab Kleur.

 • Rob Vermeulen

  1 oktober 2010 om 18:09

  Kijk, door zo’n artikeltje ben ik nou eindelijk eens m’n iMac gaan kalibreren. Ik wist wel dat het kon, maar had er nooit aan gedacht om het ook eens te doen. Hij ziet er (nog) mooier uit nu! Dank allen.

Een reactie toevoegen: