27 september 2010

Schijfbevoegdheden herstellen

Mac OS X houdt voor ieder bestand de bevoegdheden bij. Het simpelste is dit als volgt uit te leggen: Mac OS X vraagt zich constant af: "Wat mag een bepaalde gebruiker met een bepaald bestand?". Het antwoord op deze vraag kan bijvoorbeeld "alleen lezen" zijn.

Dit klinkt waarschijnlijk erg simpel en logisch, dat is het ook. De meeste gebruikers weten echter niet dat door het gebruik van de Mac (bijvoorbeeld door het installeren van een applicatie), deze bevoegdheden in de war kunnen komen.

Een gevolg van het in de war komen van deze bevoegdheden kan zijn dat een bepaalde applicatie niet meer naar behoren werkt of dat de Mac traag wordt. Dankzij standaard meegeleverde software zijn deze problemen makkelijk te verhelpen of te verhinderen.

Schijfhulpprogramma

De makkelijkste manier om de schijfbevoegdheden te herstellen is door gebruik te maken van de standaard meegeleverde applicatie "Schijfhulpprogramma", je vind deze applicatie in de map Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Schijfhulpprogramma, of natuurlijk door te zoeken met spotlight cmd⌘ + spatie.

Wanneer je Schijfhulpprogramma hebt geopend selecteer je de Mac-schijf in de linker kolom, vervolgens klik je onderaan de tab Schijf-EHBO op Herstel schijfbevoegdheden. Het herstellen van de bevoegdheden kan even duren.

Het herstellen van de bevoegdheden hoeft niet iets te zijn wat je alleen doet wanneer er problemen optreden, vaak kun je deze problemen voor zijn door eens in de zoveel tijd de bevoegdheden te herstellen. Ikzelf voer dit herstel iedere maand uit, maar er zijn ook mensen die dit wekelijks doen.

Cocktail

De applicatie Cocktail biedt de mogelijkheid om uitgebreid schijfonderhoud uit te voeren en om dit onderhoud in te plannen, zo hoef je er niet meer naar om te kijken en wordt jouw Mac iedere dag/week/maand automatisch onderhouden. Cocktail is zeker de moeite van het testen waard, helaas zal er na tien keer starten betaald moeten worden.

Schijfbevoegdheden herstellen vanaf OS X 10.11 El Capitan

Update: Vanaf OS X El Capitan is het niet meer mogelijk de schijfbevoegdheden op deze manier te herstellen. Meer info lees je hier terug.Reacties


 • Annie Raaijmakers

  27 september 2010 om 14:44

  Dit wist ik ook nog niet, je blijft leren!
  Dat wordt dus een maandelijks ritueel.

 • matspekkie

  27 september 2010 om 19:29

  Een gratis alternatief wat hetzelfde doet is onyX

 • Ed Hendriks

  27 september 2010 om 19:57

  dit kan toch ook gratis en automatisch met Maintenance widget?!

 • michelvdb

  27 september 2010 om 23:14

  Schijfbevoegdheden herstellen is minder vaak nodig dan je zou denken. Zeker niet zo vaak als om er een maandelijks ritueel van te maken. imho zijn veel ‘onderhoud-en-maintenance-tools’ als OnyX e. a. volstrekt onnodig.

 • Werner

  28 september 2010 om 15:26

  Ik gebruik altijd eerst CleanMyMac dat zeer behoorlijk prima zijn werk doet en nadien doe ik de schijfbevoegheden herstellen. Dit doe ik beiden elke week. En mijn Mac blijft super snel draaien.

 • Paulien

  29 september 2010 om 11:12

  Hellup, ik heb al van alles geprobeerd maar mijn apple start niet meer normaal. eerst zag ik steeds een mapje met een vraagteken. Op internet gezocht op de andere pc hoe en wat. Installatie cd erin gestopt en bij hulpprogramma’s op schijfhulpprogramma geklikt, dan op de schijf geklikt en dan ehbo maar de herstel knop en herstel volumebevoegdheden blijven grijs.(dus niet klikbaar) ik weet niet wat ik nu nog kan doen, is er iemand die mij kan helpen? of weten jullie iemand die mij kan helpen?
  Alvast super bedankt!
  Groetjes,
  Paulien
  mijn hele bedrijfje en boekhouding etc zit hier op… en wil dit niet kwijtraken..

 • Peter Franken

  1 oktober 2010 om 20:12

  Mijn iMac met Snow Leopard crasht soms als ik een link aanklik in Firefox 3.6.10. Ik krijg of een vastloper waarbij niks meer werkt. Ik kan alleen de pijltjescursor nog bewegen maar kan niks meer aanklikken of wat dan ook. Of ik krijg na aanklikken van een link meteen een geheel wit scherm. Echt ongelooflijk ! Het enigste wat ik dan kan doen is de uit-knop indrukken. Zulks heb ik in al die jaren met Windows nog nooit gehad.. Ben dus wel behoorlijk teleurgesteld in mijn Apple systeem. Ik ben er zeker van dat ik niet de enigste ben waarbij dit probleem voorkomt. Schijfbevoegdheden herstellen heb ik ook al gedaan. Een andere versie van Firefox – 4.0. heeft het ook.

 • Pepijn

  1 oktober 2010 om 20:45

  Peter > Dan zit er ergens iets niet helemaal lekker, heb je het probleem ook in Safari? Anders zou het wel eens een hardwarematig probleem kunnen zijn.

 • Peter Franken

  1 oktober 2010 om 21:43

  Nee alleen maar in Firefox. En die gebruik ik het meest i.v.m. de extensies.

 • Diederik

  1 december 2010 om 16:49

  Maar wat kan ik met de uitkomsten van schijfhulp als het er zo uit ziet? Het klinkt allemaal best wel belangrijk, maar is het dat ook?

  ——
  Waarschuwing: SUID-bestand ‘System/Library/PrivateFrameworks/DiskManagement.framework/Versions/A/Resources/DiskManagementTool’ is gewijzigd en wordt niet hersteld.

  Bevoegdheden verschillen op ‘Library/QuickLook/iWork.qlgenerator/Contents/CodeResources’, moeten zijn ‘-rw-rw-r– ‘, zijn nu ‘lrw-rw-r– ‘

  Waarschuwing: SUID-bestand ‘usr/sbin/pppd’ is gewijzigd en wordt niet hersteld.

  Waarschuwing: SUID-bestand ‘usr/sbin/vpnd’ is gewijzigd en wordt niet hersteld.

  ACL gevonden maar niet verwacht op ‘Applications/Utilities’.

 • Naut

  14 februari 2012 om 18:24

  Na dat ik dit bericht had gelezen heb ik dit even gedaan, nu duurt het 2 uur :P

 • Brenda

  25 oktober 2013 om 16:33

  Hallo, ik krijg hetzelfde bericht als Diederik als uitkomst na schijfbevoegdheden te hebben gecontroleerd. Help! Is dit ernstig, heeft niemand hier al eens mee te maken gehad en wat kan ik eraan doen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!