27 september 2010

De iPad opladen via een USB poort

De iPad laadt alleen op als hij wordt aangesloten op de meegeleverde adapter, of via een zogenaamde ‘high powered’ USB poort. Normaal gesproken leveren USB poorten 5 Volt en 500 milliampère aan stroom. De USB poorten die zijn te vinden op de nieuwere Intel Mac’s, kunnen echter óók 1200 mA leveren bij 12 Volt spanning. 

Een ‘high powered’ USB poort detecteert automatisch of er een apparaat wordt aangesloten die een hogere spanning en stroomsterkte nodig heeft.

Als het apparaat uit de poort wordt verwijderd dan schakelt deze weer terug naar de standaard spanning en stroom. 

De iPad heeft een ‘high powered’ USB poort nodig om op te kunnen laden. Wanneer het apparaat wordt aangesloten op een Mac, PC of USB hub waar op géén high-powered poorten te vinden zijn, dan zal hij niet gaan opladen.

Met behulp van de standaard OS X Systeemprofiel applicatie kan je controleren hoeveel stroom de USB poorten op je Mac kunnen leveren. Ga hiervoor naar Systeemprofiel.app ▸ USB ▸ USB-Hogesnelheidsbus ▸ iPad.

Je kan terecht op de onderstaande Apple support pagina om te controleren of je Mac een ‘high powered’ USB poort heeft:

http://support.apple.com/kb/HT4049?viewlocale=nl_NL

Toch is er iets vreemds aan de hand, wanneer je de iPad niet kan worden opgeladen dan verschijnt de tekst ‘Not Charging’ naast de batterij indicator. De afgelopen week had ik mijn iPad aangesloten op een ‘oude’ iBook G4 en verscheen ook de ‘Not Charging’ tekst in het scherm.

Echter na een aantal uur was de iPad toch opgeladen tot 100%. Het lijkt erop dat de iPad niet kan worden opgeladen wanneer het scherm van de iPad actief is, wanneer het scherm is uitgeschakeld wordt de batterij echter wel opgeladen.

Voor meer informatie over het opladen van de iPad kan je terecht op de onderstaande Apple support website:

http://support.apple.com/kb/HT4060?viewlocale=nl_NLReacties


 • Eur van Andel

  27 september 2010 om 8:47

  De iPad voeding doet geen 12V. 5V, 2.3A staat er op. Is het een idee om gewoon te lezen wat er op een apparaat staat?

 • Sander

  27 september 2010 om 9:31

  Richard, goede tip.

  Ik heb enkele dagen geleden een iPad gekocht en kwam erachter dat iTunes het apparaat voor geen mogelijkheid wilde herkennen. Hij verscheen niet links in beeld op mijn wat oudere MacBook.

  Diep teleurgesteld stopte ik het apparaat uiteindelijk na veel dingen proberen eens in de Windows computer van mijn vader die ook oude USB-poorten heeft. En verrekt, zijn iTunes herkende hem wél.
  Hij had echter nog versie 9.2.1 zag ik snel. Als laatste test heb ik maar iTunes 10 verwijderd en van de Apple site ook 9.2.1 voor mijn Mac gedownload en jawel, na het aansluiten herkende de oude versie van iTunes mijn iPad wel! Ben benieuwd hoe dat gaat met nieuwe iOS versies.

 • Peter

  27 september 2010 om 9:37

  @Eur: Volgens mij is het verschil in Wattage dat het verschil maakt. iPhone adapter zegt 5W, iPad adapter 10W. Ik ga deze tip in ieder geval wel testen op m’n iMac uit 2006. De i7 op m’n werk laad de iPad inderdaad zonder problemen op. Bedankt voor de tip.

 • dirkuijt

  27 september 2010 om 13:13

  ik heb op http://www.dealextreme.com voor een paar euro een kabeltje gekocht, met 2 dock connectors: een voor syncen, een voor laden.

 • Audie

  2 oktober 2010 om 6:29

  Mijn iPad laad ik op via usb van mijn PC daar gebruik ik voor ”asus Ai Charger” werkt uitstekend.

 • Hans

  3 oktober 2010 om 21:01

  vwb de AI charger, zie bij onderstaande limk.
  Er zijn diverse moederboard makers die nu een extra program hebben gemaakt hiervoor.
  Als je dit program installeert wordt de IPAD herkend en wordt op die USB poort de stroom omhoog gezet zodat de IPAD kan laden via je USB poort op je PC
  Heb ook een dock gekocht die eerst met twee kabels moest werken. Één voor opladen en één voor synchroniseren.
  Nu heb ik nog maar één kabel nodig voor beiden. Werkt subliem …

  Link met uitleg van de site: IPADPLANET ( dus het blijft in de familie….)

  http://www.ipadplanet.nl/6401/ipad-opladen-via-windows-pc-msi-brengt-update-i-charger-uit/

 • Ipad2 xx

  7 mei 2011 om 18:57

  Ik kan mijn ipad2 niet opladen via het stopcontact, ik wou nu proberen via pc… Zou dit gaan met een pc die niet van Apple is?

Een reactie toevoegen: