5 december 2015

iCloud: Reservekopieën van iPhone, iPad of iPod verwijderen

icon OS X iCloud

Met behulp van iCloud kun je niet alleen allerlei gegevens synchroniseren tussen al je apparaten, maar ook kun je reservekopieën (back-ups) online bewaren. Deze kopieën kun je terugzetten bij het herstellen van je apparaat of wanneer je een nieuw exemplaar aanschaft.

Net zoals in iTunes kan het zijn dat je in iCloud meerdere reservekopieën bewaard, dit ten koste van je (gratis) iCloud-opslag. Gelukkig kun je eenvoudig je reservekopieën beheren en eventueel verwijderen, hoe lees je in onderstaande procedure.

• Open Instellingen op je iPhone, iPad en iPod Touch
• Navigeer naar ‘iCloud'
• Tik op ‘Opslag'
• Selecteer ‘Beheer opslag'

reservekopie verwijderen

iCloud gaat je gebruikte opslag berekenen, vervolgens krijg je onmiddellijk een overzicht te zien van alle bewaarde reservekopieën. Tik op de reservekopie om hem te openen en kies vervolgens voor ‘Verwijder reservekopie' om hem definitief te verwijderen uit iCloud.

Het is alleen mogelijk om reservekopieën van andere apparaten te verwijderen via deze instellingen. Wil je dus de reservekopie van je iPhone verwijderen dan moet je dit doen op een iPad, iPod Touch of andere iPhone. Via de Mac kun je ook de reservekopieën verwijderen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Beheer ▸ Reservekopieën.

Lees ook: iCloud herstellen en veilig uitschakelenReacties


 • Joanne

  15 maart 2016 om 12:17

  Goedemiddag,

  Ik wil een reserve kopie op mijn telefoon staan, maar die is van mijn telefoon.
  Als ik die reserve kopie verwijderd, is dan alles van mijn telefoon weg?

 • Michel Dekens

  10 juli 2016 om 10:29

  Ik heb in iCloud bijna 3 gb aan reservekopies staan maar op mijn apparaten zijn die niet te zien en kan ik ze dus niet uit icloud verwijderen.
  Hoe kan ik die reservekopies uit mijn iCloud weg krijgen ?

 • Wesley Fabry

  10 juli 2016 om 11:08

  Helaas is bovenstaande deenige manier, heb je een mac? Dan kan het ook zo: -menu > Systeemvoorkeuren > klik vervolgens op iCloud en dan op ‘Beheer’. Windows: via icloud voor windows: https://www.appletips.nl/gebruik-maken-van-icloud-op-een-windows-pc/

 • dominique

  5 augustus 2016 om 10:09

  Ik heb een reserkopie erop staan en die wil ik graag verwijderen zodat ik een nieuwe kan maken. de oude neemt namelijk echt veel plek in beslag..
  mn iPhone geeft aan dat ik geen reservekopie kan verwijderen, klopt dit?

 • Wesley Fabry

  5 augustus 2016 om 10:18

  @dominique Het is alleen mogelijk om reservekopieën van andere apparaten te verwijderen via deze instellingen. Wil je dus de reservekopie van je iPhone verwijderen dan moet je dit doen op een iPad, iPod Touch of andere iPhone. Via de Mac kun je ook de reservekopieën verwijderen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ Beheer ▸ Reservekopieën.

 • Mia

  12 augustus 2016 om 21:14

  Beste,

  ik heb in mijn ICLOUD opslag een aantal reservekopieën staan.
  1 van mijn oude Iphone (die stuk is), 1 van Ipad en 1 van huidige Iphone.
  De kopie van mijn oude Iphone neemt 1002,9 MB in beslag. Ik zou deze graag verwijderen maar ik ben bang dat ik foto’s, gegevens, kwijt zal zijn en deze niet meer kan raadplegen op nieuwe Iphone.
  Kan iemand mij hiermee helpen?

  Hartelijk bedankt
  Mia

 • Wesley Fabry

  12 augustus 2016 om 23:09

  Oude reservekopieën kun je gewoon verwijderen, de foto’s, gegevens, etc. op je huidige iPhone of iPad zullen niet verwijderd worden. Een reservekopie is gewoon een kopie die je online bewaart, een kopietje van een brief kun je ook gewoon weggooien. Alle gegevens staan op je huidige iPad en iPhone, deze kopie kun je het beste bewaren.

 • Mirjam

  10 oktober 2016 om 0:28

  Beste,

  Om mijn gegevens van mijn oude iphone over te zetten naar mijn nieuwe iphone moet ik eerst een reservekopie maken. Op mijn oude telefoon is geen ruimte meer voor een reserve kopie. Via mijn macbook kan ik de reservekopie niet verwijderen, hij geeft dan alleen aan: geselecteerde items konden niet verwijderd worden probeer het later opnieuw.
  Ik heb al van alles geprobeerd, per programma reservekopieen uitgezet op mijn iphone, icloud drive uitgezet, geprobeerd een reserve kopie te maken via een kabel van iphone naar macbook(zonder icloud).
  Weet iemand wat ik nog kan doen?

 • Wesley Fabry

  10 oktober 2016 om 14:51

  @mirjam heb je geen ruimte meer op je iPhone of in iCloud? Normaal is het zo dat je altijd een reservekopie kunt maken tenzij je niet voldoende ruimte hebt in iCloud. Zo kun je deze aanpassen/uitbreiden: https://www.appletips.nl/icloud-opslag-uitbreiden/

 • Julie Teeuwen

  13 november 2016 om 20:59

  Hoi Wesley,

  Hopelijk kan jij me helpen met deze vraag. Ik ben onlangs mijn telefoon verloren. Ik heb een aantal maanden geleden een backup gemaakt op iTunes. Daarnaast had ik ook aan staan dat er een back-up op iCloud gemaakt moest worden, echter kreeg ik altijd de melding dat dit niet kon omdat iCloud vol zat. Daarnaast had ik ook bij whatsapp aan staan dat er wekelijks een reservekopie gemaakt moest worden. Daar gaat mijn vraag grotendeels over.

  Ik heb de back-up die op iTunes stond van een aantal maanden geleden terug gezet op mijn “Nieuwe” telefoon (gelukkig had ik thuis nog een oude iPhone liggen). Daarbij stond ook mijn whatsapp van een aantal maanden geleden terug op de huidige telefoon. Als ik nu kijk bij de reserve kopie van WhatsApp, staat er dat er voor het laatst een backup van whatsapp op iCloud is gemaakt op 13/11/2016 (vandaag dus, van mijn back up die ik terug heb gezet van een aantal maanden geleden). Ik vroeg mij af of het nu nog mogelijk is om een eerdere back-up van whatsapp terug te krijgen?

  Sorry het is nogal een complex verhaal, maar ik hoop dat ik het zo duidelijk genoeg heb uitgelegd.

  Alvast heel erg bedankt!

 • Wesley Fabry

  13 november 2016 om 21:26

  @julie ik ben bang dat dit niet meer zal lukken, de back-up voor WhatsApp is nu overschreven en denk niet dat dit nog terug gedraaid kan worden. Ben helaas niet echt op de hoogte van WhatsApp en de back-ups. Misschien weten onze leden op https://genius.appletips.nl meer? Maar weet niet zeker.

 • daaz

  15 november 2016 om 10:18

  Vraagje:
  Ik heb op mijn oude telefoon een reservekopie van Whatsapp gemaakt in iCloud. Deze heb ik teruggezet op mijn nieuwe telefoon.
  Kan ik nu Whatsapp verwijderen uit iCloud? Of verdwijnen daarmee ook weer de teruggezette gegevens in Whatsapp?

Een reactie toevoegen: