17 december 2014

BasisiOS: Een iCloud reservekopie terugzetten op een (nieuwe) iPhone, iPad of iPod Touch

icloud icon retina nieuw

Wanneer je een nieuwe iPhone, iPad of iPod Touch koopt dan kun je ervoor kiezen deze als nieuw apparaat in te stellen of je kan een reservekopie terugzetten. Heb je de reservekopie gemaakt met behulp van iTunes dan kun je hem terugzetten door je iDevice te koppelen aan iTunes met de USB-kabel. Klik op je apparaat en selecteer in de kolom de optie 'Overzicht', selecteer hier de optie: 'Zet reservekopie terug'.

Echter is het tegenwoordig veel eenvoudiger om je reservekopieën te maken via iCloud en ook op deze manier terug te zetten. Een reservekopie maken kun je doen op deze manier (klik hier), hieronder vind je terug hoe je deze reservekopie installeert op een (nieuw) iDevice.

Zet het (nieuwe) apparaat aan en doorloop de stappen. Dit zijn stappen zoals het aanmelden op een draadloos Wi-Fi netwerk en het instellen van taal en land. Zodra je iDevice is geactiveerd, kun je hem configureren. Je hebt dan de keuze tussen 'Configureer als nieuw iOS-apparaat', 'Zet iTunes-reservekopie terug' of 'Zet iCloud-reservekopie terug'. Selecteer deze laatste om een iCloud back-up te installeren.

reservekopie-terug

Log in met je Apple ID (iCloud account) en kies vervolgens de meest recente reservekopie. Vervolgens gaat hij deze reservekopie instellen op je iDevice en kun je zonder het verliezen van gegevens en applicaties weer verdergaan waar je ooit gebleven was op dit (nieuwe of herstelde) apparaat.

Een reservekopie kun je dus opnieuw installeren bij aankoop van een nieuw iOS-apparaat, maar ook wanneer je om één of andere redenen jouw iPhone, iPad of iPod Touch hebt moeten herstellen. Let hierbij wel op dat wanneer je herstelt om een bepaald probleem, deze weer opnieuw kan optreden door het terugplaatsen van de reservekopie. Het is dan toch aan te raden je iDevice als 'nieuw' in te stellen.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Chris

  17 december 2014 om 20:31

  Let wel op dat het nieuwe apparaat ook over dezelfde IOS versie moet beschikken om een reservekopie terug te kunnen zetten. Mijn nieuwe iPad Air 2 werd bijvoorbeeld niet met de laatste IOS versie geleverd waardoor het terugzetten van een reservekopie van mijn oude Air, die wel op de laatste versie zat, in eerste instantie niet mogelijk was.

 • Digilike

  21 december 2014 om 7:50

  Het kost ongeveer een uurtje met de Icloud backup en dan staat alles er weer op. Helaas wachtwoorden van apps niet. Bij een iTunes backup komen die wel mee, dacht ik.

 • Traveler

  18 februari 2015 om 21:01

  Een vraagje; ik heb vanmiddag mijn nieuwe IPhone 6 geïnstalleerd en een ICloud kopie van mijn IPhone 4 overgezet. De meeste apps waren vrij snel over maar het is inmiddels 9 uur in de acond en apps als Facebook, Linked in en TOM TOM staan nog steeds op “wachten”. Weet iemand of ik dit ok is of moet ik hier aktie op ondernemen en zo ja welke? Bedankt voor je reactie.

 • Nick

  3 april 2015 om 21:05

  Vraagje. Vandaag nieuwe iphone 6 aangeschaft, gisteren back up gemaakt in icloud. Alleen kan ik nu de reservekopie van de iphone 5 niet terugzetten omdat de ios software niet overeen komt. Op de oude 5 kan ik de nieuwe ios niet downloaden en de usb poort van de oude iphone is kapot. Ofwel, ik heb een probleem. Iemand tips??

 • Marloes

  5 april 2015 om 18:09

  Dag Nick,
  ik heb exact hetzelfde probleem. Heb jij al een oplossing gevonden?

 • Eva

  16 april 2015 om 23:13

  had hetzelfde probleem. hij vroeg om 8.1.3, terwijl mijn oude iphone al iOS 8.3 had. Wat bij mij hielp, was:
  > configureren als nieuwe iPhone
  > updaten vanuit iTunes naar het meest recente besturingssysteem (iOS 8.3)
  > opnieuw terugzetten naar fabrieksinstellingen
  > kiezen voor je reservekopie vanaf de iCloud/computer.
  et voila!

  Weet niet of het een lucky shot was, maar voor mij werkte het. Succes.

 • Esra

  17 april 2015 om 1:08

  hallo iedreen,
  ik heb een dringende vraag, ik wil mij oude icloud reserverkopie terug die ik heb verwijderd hoe doe ik dat aub help al mij fotos zijn weg!

  gr alvast dankkk!

 • Ang

  4 mei 2015 om 16:45

  Dank Eva! Ik had precies hetzelfde probleem en bij mij werkte dit ook. Nieuwe Iphone updaten via iTunes en dan kun je reservekopie wel terugzetten.

 • maud

  6 mei 2015 om 12:28

  Ik heb per ongeluk de verkeerde reservekopie gekozen. Kan ik dit nog terugzetten naar de laatste? Mis nu een hoop foto’s en nummers!

 • Wesley Fabry

  6 mei 2015 om 12:40

  Je zal dan je ipad, iphone of ipod opnieuw moeten herstellen en dan de juiste reservekopie kiezen. Dat is geen enkel probleem.

 • gayle

  17 mei 2015 om 10:59

  Ik heb mijn ipad geblokkeerd maar daarna maakte ik op een andere ipad een reservekopie Door op mijn icloud in teloggen is dat dan gelukt en Hoe moet ik het dan terug zetten als ik mijn ipad wis

 • RICHARD SCHMID

  3 juni 2015 om 13:52

  Ik heb de reservekopie van mijn oude iphone overgezet naar mijn nieuwe iphone 6+ Nu probeer ik mijn oude iphone te herstellen/wissen maar om dat te doen moet ik op de oude foon inloggen bij iCloud en dan krijg ik de melding dat er een fout is opgetreden en dat ik niet kan inloggen. Op mijn nieuwe iphone kan ik wel inloggen. Via de website Zoek mijn iphone heb ik de oude verwijderd. Maar dan nog blijf ik het probleem houden dat ik op het oude toestel niet meer kan inloggen bij iCloud. ????

 • rosanne

  3 juli 2015 om 17:51

  hoi,

  ik heb vandaag een leentoestel gekregen; een iphone 4.

  hiervoor had ik een iphone 4s. Hier had ik de ios 8 op staan.
  de nieuwste ios8 update wordt niet geinstalleerd op mijn leentoestel. Hij blijft staan op ios 7.1.2. hierdoor kan ik mijn reservekopie niet terug zetten. wat moet ik doen?

 • T.klana

  3 juli 2015 om 18:52

  Van iphone5 naar iPhone 6. Via iCloud alles over gezet alleeeen de mail haalt niet op. Helpppp

 • danielle

  5 juli 2015 om 21:44

  ik heb hetzelfde probleem als rosanne. Leentoestel is een iphone 4. Kan de icloud reservekopie niet terugzetten omdat ik ios 8 er niet op heb staan. De bij software update blijft hij echter aangeven dat ik de meest recente software heb (7.1.2). Hij geeft me dus niet de mogelijkheid om ios 8 te installeren. Iemand?????

 • Rudy

  16 augustus 2015 om 6:15

  ik heb mijn iphone 6 met kapot scherm door verzekeraar laten vervangen. back up gemaakt in itunes op mijn pc. nu heb ik een nw iphone 6 gekregen en krijg ik telkens de foutmelding dat deze niet compatible of beschadigd is. wat kan ik doen?

 • Richard IJzermans

  16 augustus 2015 om 10:58

  Het lijkt erop dat de back-up niet meer volledig is en corrupt, mocht je via iCloud ook een back-up hebben gemaakt kun je deze terugzetten anders zit er niets anders op dan de iPhone in te stellen als ‘nieuw’..

 • annet

  1 september 2015 om 19:20

  Ik heb hetzelfde probleem als Rosanne en Danielle. Hoe hebben jullie dit opgelost? Mijn Iphone 6 is kapot en op mijn leentoestel (Iphone 4) kan ik geen update van de juiste IOS-versie doen.

 • Brent

  5 oktober 2015 om 22:24

  Ik heb vandaag een nieuwe iphone 6 gehad van kpn en nu wil ik mijn icloud account er terug opzetten maar dat kan niet omdat als ik hem herstel dan is het 8.1 en mijn icloud moet teminste 8.4.1 om de reserve kopien terug te doen hoe ken ik dit oplossen???

 • Amber

  7 oktober 2015 om 14:57

  Ik heb mijn reservekopie op mijn iphone gezet alleen alles is meegegaan behalve mijn foto’s hoe kan dit???

 • Wesley Fabry

  7 oktober 2015 om 15:32

  @brent, staat op de iPhone iOS 9? Zo ja dan moet het normaal lukken, anders moet je hem eerst instellen als nieuw, dan updaten naar iOS 9 en daarna opnieuw herstellen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ Wis alle inhoud en instellingen, daarna kun je weer gewoon verder met de procedure.

  @Amber, maak je gebruik van iCloud-Fotobibliotheek? Dan is het logisch dat ze niet mee zijn gekomen omdat de foto’s nu in iCloud staan, meer info: http://www.appletips.nl/wat-is-icloud-fotobibliotheek-en-hoe-werkt-het/

 • Amber

  7 oktober 2015 om 16:24

  @Wesley bedankt maar nee ik heb icloud niet aanstaan dus is echt heel vreemd ook als ik naar de icloud website ga staan er geen foto’s in omdat ik dat nooit aan heb staan.
  nog een andere suggestie? al mijn foto’s zijn namelijk weg en daar ben ik niet zo blij mee..

 • Hanne

  10 oktober 2015 om 19:47

  Hallo,
  Mijn oude telefoon (iphone4) is kapot gegaan (heel ingewikkeld verhaal) maar ik heb daar de foto’s nog af kunnen halen, whats app had ik er nog niet af kunnen halen (back up) maar dat zou ik later doen. Nu heb ik een nieuwe iPhone 5s en zit daar een nieuwe sim op met het zelfde nummer. De sim van m’n oude mobiel is geblokt. Kan ik nu nog wel een back up gaan maken op mijn oude account of gaat mijn mobiel dan kapot?

 • natascha

  13 oktober 2015 om 12:33

  kan ik ook alleen mijn documenten terugzetten?

 • Jeje

  19 oktober 2015 om 18:49

  Hallo,

  Heb net een iPhone6S gekocht en mijn reservekopie (iCloud) van de iPhone4 overgezet. Na enkele stappen krijg ik een wit beeld met de melding ‘schuif om bij te werken’, echter kan ik niks doen, het toestel zit dus vast (freeze).

  Wanneer ik een harde reset uitvoer, dan krijg ik na die stappen terug hetzelfde… HELP (auwtsj)… Waarschijnlijk is er iets mis met de reservekopie… en is het besturingssysteem nu f*cked up. :/

  Hoe krijg ik mijn nieuwe iPhone6S terug nieuw, m.a.w. zonder mijn reservekopie. Iemand?

  Alvast bedankt,
  JeJe

 • Karina

  8 november 2015 om 1:02

  Ik heb precies hetzelfde als Danielle, Annet en Rosanne.

  Mijn iPhone 6 ben ik verloren, dus heb nu een oude iphone 4. Ik kan die reservekopie alleen niet terugzetten omdat ik geen nieuwe ios-versie kan downloaden.. Hij kan niet hoger dan 7. nog wat. Help ?!?!?!?!

 • Wesley Fabry

  8 november 2015 om 7:30

  Helaas is er geen oplossing en moet je vanaf nul beginnen met hem in te stellen als nieuw..

 • Denise

  15 november 2015 om 22:35

  Ik heb de reserve kopie (iCloud) van mijn foto’s verwijderd en dacht dat hierbij alleen de foto’s uit de lucht gehaald werden. Nu ben ik er echter 30 dagen later achter dat alle foto’s ook weg zijn van mijn telefoon.. Weet iemand of dit teruggezet kan worden dmv een oude reserve kopie bijvoorbeeld?!

 • Jack

  22 november 2015 om 17:58

  Net een nieuwe 6S gekocht, ik wil alleen bepaalde onderdelen van mijn oude Iphone 4 overzetten, contacten en Whatsapp gegevens. Wat is de beste manier hiervoor?

  Ik hoor graag alvast bedankt

 • Noel

  1 december 2015 om 20:54

  Hallo, ik heb mijn iPhone 6plus moeten opsturen voor reparatie. Uiteindelijk heb ik na een week een nieuw toestel gekregen omdat het niet te maken was maar wel onder de garantie viel.

  Ik heb een reserve kopie gemaakt (24-11-2015)
  Deze wilde ik terug zetten maar als ik dat probeer geeft iCloud aan dat mijn laatste reserve kopie gemaakt is op 11-09-2015
  Hierdoor ben ik app gegevens kwijt en foto’s kwijt.

  Als ik op iCloud ga kijken staat dat mijn laatste kopie op 24-11-2015 heeft plaats gevonden.

  Waarom kan ik deze niet terug zetten?

 • Wesley Fabry

  1 december 2015 om 21:00

  Dat heeft verschillende oorzaken, het beste kun je deze vraag stellen op http://genius.appletips.nl

 • Estrella

  5 december 2015 om 14:17

  Een vraagje, ik ben mijn iPhone 5 verloren maar ik weet dat ik een reservekopie had gemaakt een paar maanden terug. Nu heb ik een iPhone 6s en wil ik die reservekopie graag terug zetten, maar er zijn nu dus 2 problemen : ze beschikken niet over dezelfde iOS, en ik kan dus niet mijn iPhone 5 aansluiten om de reservekopie terug te zetten. Kan iemand mij uit de brand helpen?

 • Wesley Fabry

  5 december 2015 om 15:16

  Helaas is dat niet mogelijk, de iPhone 5 is ‘te oud’ en daardoor kan de reservekopie niet op de iPhone 6s i.v.m. iOS, de iphone als ‘nieuw’ instellen is de enige oplossing

 • Erik

  14 december 2015 om 19:58

  Vraag. Ik ben van iPhone 4 naar iPhone 5 gegaan. Alles netjes opgeslagen in de i-cloud, maar systeem kon niet synchroniseren vanwege niet aansluitende iOS versie. Hoe krijg ik mijn reservekopie op mijn nieuwe toestel geplaatst?

 • Dany

  18 december 2015 om 21:28

  Hoi, hoe zet ik de reservekopie van een 4S over naar een 6Splus terwijl er geen reservekopie wordt gevonden die compatibel zijn met de versie van IOS (9.0.2) op de 6Splus?

 • rick

  23 januari 2016 om 15:20

  Goedendag,

  Ik heb net een reservekopie gemaakt met mijn iphone 6 omdat deze voor reparatie moet. nu heb ik mijn simkaart in de iphone 5 gedaan als tijdelijk toestel. echter kwam bij de reservekopieen de laatste van vorige jaar juli naar boven.. terwijl ik vandaag en gisteren toch echt nog een reservekopie gemaakt heb….

 • Bodine

  28 januari 2016 om 17:34

  Ik heb een nieuwe telefoon gekocht en de gegevens van mijn oude telefoon hierop gezet en daarna die oude reserve kopie verwijderd nu kom ik erachter dat al mijn ibooks weg zijn hoe krijg ik deze weer terug?

 • Kim

  18 februari 2016 om 18:51

  Als je nieuwe iPhone aangeeft dat de reservekopie niet compatibel is, dan kan je de nieuwe iPhone eerst opstarten en vervolgens de nieuwe software update uitvoeren. Daarna kan je je reservekopie op je nieuwe telefoon zetten en werkt alles zoals je wilt!

 • Michelle

  14 maart 2016 om 17:09

  Ik heb een iphone 6 maar die is stuk dus die heb ik opgestuurd naar de telefoon winkel om hem te laten maken! voor dat ik hem heb ingeleverd heb ik natuurlijk een reserve kopie gemaakt.

  Ik heb nu een leen telefoon en die wil ik installeren voor een weekje maar dat is een iphone 4.

  Nu is mijn vraag….Zodra ik hem aan doe en druk op reserve kopie terugzetten kan ik dan als ik mijn eigen iphone 6 terug heb wel alles weer op die krijgen zoals die was voordat ik hem opstuurde….Alsjeblieft hel:)

 • Wesley Fabry

  14 maart 2016 om 17:23

  Dat kan normaal michelle op deze manier: http://www.appletips.nl/oudere-icloud-reservekopieen-installeren-op-je-idevice/

  Werkt nog steeds zoals in iOS 6

 • Aloys

  25 maart 2016 om 14:22

  Ik heb een reservekopie gemaakt van iphone 4 in de I-cloud. Deze wil ik terugzetten op iphone 5S. De Iphone 5S herkent de reservekopie niet. Wat te doen?

 • sofie

  31 maart 2016 om 7:32

  mijn iphone 5c is gestolen, dus ik heb nu een nieuwe iphone 4. Nou had ik altijd icloud aan staan en staan mijn whataspp gegevens hier ook in. toen ik mijn nieuwe mobiel wilde instellen vroeg die of ik de gegevens van whatsapp wil terug plaatsen, Nou willen ik dat maar als die dan de 20kb heeft geladen dan geeft hij aan dat het is mislukt. nou wil ik heel graag dat dit lukt maar ik weet niet hoe ? iemand die dit weet

 • Jeroen

  31 mei 2016 om 17:44

  Vraag: Als ik een reserve kopie installeer op een andere Iphone(sim kaart overgeplaatst), blijft dan op mijn andere iphone de situatie ongewijzigd als ik de simkaart weer terugzet of veranderd die gelijk gelijk mee en heeft die dan ook de nieuwe reserve kopie? Bvd

 • Wesley Fabry

  31 mei 2016 om 18:49

  @jeroen blijft ongewijzigd, als je de sim erin steekt kun je weer verder

 • Stèphanie

  6 juni 2016 om 21:07

  Hoi,

  Ik ben van een iPhone 5C naar een iPhone SE gegaan. Reservekopie is goed gegaan. Alleen had ik te weinig ruimte in mijn iCloud om een goede back up te maken van whatsapp. Ik wilde whatsapp installeren op de SE totdat ik zag dat er geen back up aanwezig is. Nu wilde ik een back up maken, maar na een hele nacht draaien doet hij het niet meer.

  Kan ik nog een reservekopie maken van whatsapp en deze ook ‘installeren’ op de SE of worden dan de huidige apps verwijderd en komt er dan alleen maar whatsapp te staan?

  Help help help.. Ik kom er echt niet uit :(

  Groetjes,
  Stèphanie

 • Wesley Fabry

  7 juni 2016 om 9:02

  Stèphanie, het beste kun je deze vraag even stellen op http://genius.appletips.nl
  Onze experts weten vast een oplossing…

 • Roshano

  13 augustus 2016 om 10:56

  Wanneer je nieuwe toestel een verouderde IOS heeft, zul je de nieuwe Iphone eerst als nieuwe Iphone moeten installeren. Vervolgens de update uitvoeren, en de telefoon weer terugbrengen naar de fabrieksinstelling.
  Wanneer je vervolgens de backup icloud aanklikt, zal die je meest recente backup weergeven.

  succes !!

 • Frank

  19 augustus 2016 om 23:45

  Ik heb een heel irritant probleem:
  ik wilde cache van de mail app vrij te maken (zelf nadat ik alle accounts had gewist van mijn iPad nam de mail toch 1,6 GB in beslag). Na wat googlen vond ik de tip om de iPad geheel opnieuw te installeren.
  Ik heb dus eerst een reservekopie van mijn iPad Air 2 gemaakt via iTunes,
  Daarna inhoud & instellingen gewist.
  Vervolgens wil ik de reservekopie terugzetten MAAR: iTunes geeft aan geen verbinding met mijn ipad te maken omdat iTunes niet de nieuwste versie zou zijn ?!!? Dat klopt echter niet, ik heb gewoon de nieuwste versie. (11.4 onder Mac OS 10.6.8).
  Ik heb dus ineens dus een lege iPad waar ik mijn reservekopie niet meer op terug kan zetten!

  Heeft iemand tips??!

 • Rachelle Verweij

  23 augustus 2016 om 14:21

  Mijn batterij van Iphone 6S (64 GB) kapot. Nu een leen toestel Iphone 5S(12GB).
  Ik heb een reserve kopie gemaakt, maar deze kan ik nooit terug zetten op de 5S i.v.m. te weinig geheugen. Iemand een oplossing? Alleen m’n whatsapp en m’n mail vind ik belangrijk!

  Kan iemand mij helpen?
  Bedankt!

 • Wesley Fabry

  23 augustus 2016 om 15:49

  @Rachelle, helaas is het niet mogelijk om maar een gedeelte terug te zetten. Dat is ontzettend jammer, maar niets aan te doen. Hopelijk snel je iPhone 6s terug.

 • Pippi

  21 januari 2017 om 23:15

  Ik heb een kapotte iphone 4s en een nieuwe iphone 5c ik heb geen andere Apple producten. En ik heb ook geen reserve kopie van mijn oude telefoon. Hoe kan ik alles van mijn oude, kapotte telefoon overzetten op mijn nieuwe?
  Kan iemand mij helpen?
  Alvast bedankt!

 • Wesley Fabry

  21 januari 2017 om 23:30

  @pipi dat is helaas niet mogelijk. Je zal de 5c als nieuw moeten instellen, schakel dan maar gelijk de reservekopie in voor de toekomst.

Een reactie toevoegen: