2 februari 2014

KlikAanKlikUit: Apparaten bedienen met je iPhone (review)

klikaanklikuit-atHet toepassen van domotica in een woonhuis begint steeds meer toegankelijker te worden. De afgelopen weken hebben wij op het appletips hoofdkwartier het KlikAanKlikUit systeem getest. Met behulp van KlikAanKlikUit is het mogelijk om elektrische apparaten draadloos aan en uit te schakelen. Dit kan met behulp van verschillende dimmers en schakelaars (ontvangers) die leverbaar zijn in verschillende varianten zoals: stekkerdoos, fitting en inbouw.

Je kunt starten met 1 afstandsbediening (zender) en 1 ontvanger. Hierna kun je het systeem naar wens gaan uitbreiden. Er zijn in de winkel voordelige sets beschikbaar bestaande uit 3 stekkerdoos schakelaars en een afstandsbediening.

KlikAanKlikUit communiceert op de 433 mHz bandbreedte en maakt gebruikt van een codesysteem van 67 miljoen verschillende codes. Andere draadloze apparatuur zoals bijvoorbeeld een telefoon of babyfoon gebruikt een andere codering en/of een andere frequentie. Hierdoor is het uitgesloten dat KlikAanKlikUit ontvangers ‘spontaan’ aan/uit gaan.

klikaanklikuit

Echt interessant wordt het KlikAanKlikUit systeem als je deze met je iPhone, iPad of Android toestel kan besturen. Hiervoor dien je een ICS-1000 Internet Control Station te installeren die voor de communicatie tussen ontvangers en de KlikAanKlikUit app zorgt. Het Control Station wordt op het netwerk aangesloten met behulp van een UTP kabel, er is geen ondersteuning voor Wi-Fi.

Wanneer je een apparaat wilt aansluiten op het systeem dan kun je dat het eenvoudigst doen met behulp van een stekkerdoos schakelaar/dimmer. Deze plaats je tussen het apparaat en de wandcontactdoos. Als je er een lamp op aansluit kun je ervoor kiezen om de dimmer versie aan te schaffen. Het dimmen van een gloeilamp zonder transformator zal zonder problemen werken. Maak je gebruik van LED lampen, let dan op dat deze dimbaar moeten zijn!

Schermafbeelding 2014-01-29 om 14.31.39Voor wand of plafondlampen kun je gebruik maken van een inbouw schakelaar. De inbouw schakelaars kunnen op meerdere manieren aangesloten worden. Je kunt gebruik maken van een schakeldraad, deze zal in veel gevallen echter niet beschikbaar zijn. Als je handig bent kun je de schakeldraad zelf aanleggen, voor de meeste gebruikers is dit geen optie. Een andere mogelijkheid is de inbouw schakelaar in het armatuur te plaatsen. Je plaatst de schakelaar hierbij tussen de stroom blauw/bruin in en blauw/bruin uit naar de lamp. De wandschakelaar kun je hierna verwijderen en vervangen door een blindplaat of eventueel een KlikAanKlikUit wandschakelaar.

Wij hebben het ICS-100 Internet Control Station getest in combinatie met de ACD-200 stekkerdoos dimmers, ACD-1000 stekkerdoos schakelaars, ACM-1000 Inbouw schakelaar en de KlikAanKlikUit app.

Het aanmelden van de schakelaars gaat zonder problemen, via de interface van de app kun je met behulp van de '+' knop rechtsboven in het venster een apparaat toevoegen, hierna druk je enkele seconden een mini schakelaar in op het apparaat waarna deze verschijnt in de app. Afhankelijk van het type schakelaar kun je direct het apparaat aan/uitschakelen of dimmen.

In de app is het mogelijk om de schakelaars per ruimte te groeperen, dit maakt het overzichtelijker wanneer er meerdere schakelaars zijn geïnstalleerd.

Met behulp van de scène functie in de app kun je meerdere KlikAanKlikUit ontvangers in een gewenste stand zetten. Zo kun je bijvoorbeeld een scène 'Film kijken' aanmaken, waarbij je er voor kunt kiezen om een aantal lampen uit te schakelen en de overige te dimmen naar 50%.

w003_new

De acties die je definieert worden achter elkaar uitgevoerd, hierbij kun je ook een vertraging instellen. Deze vertraging kan een vaste gestelde tijdsduur hebben maar ook een variabele.
Een erg handige optie als je een scène gebruikt op het moment dat je niet thuis bent. Tijdens je afwezigheid kan op willekeurige tijdstippen de verlichting automatisch geschakeld worden met een willekeurige tijdsduur. Hierdoor lijkt het als of je thuis bent en zal dit ongewenste gasten afschrikken.

Het creëren van scènes en timers kan met behulp van de app en via de KlikAanKlikUit website. De laatste heeft hierbij de voorkeur omdat het overzichtelijker is dan de app. In sommige gevallen werden scènes aangemaakt in de KlikAan app niet goed doorgestuurd naar de server, hierdoor werden de scenes soms niet gestart. In de laatste versie van de app is dit probleem min of meer verholpen. Scènes aangemaakt via de KlikAanKlikUit website werkte zonder verdere problemen.

De app schakelt de ontvangers via de ICS-1000 in het lokale netwerk waarna deze het radiosignaal verstuurd naar de ontvangers. Wanneer je niet thuis bent is ook het mogelijk om je apparaten te bedienen, in dat geval worden de commando's via een server over het internet naar de ICS-1000 gestuurd. Mocht in huis de internet verbinding onverhoopt wegvallen dan kun je via het lokale netwerk de schakelaars blijven bedienen.

Als je de Domotica wereld wilt instappen dan is KlikAanKlikUit zeer zeker een aanrader. Je kunt klein beginnen met KlikAanKlikUit en langzaam het systeem uitbreiden. De prijzen van de verschillende losse schakelaars liggen rond €15 en €25, een set van 3 stekkerdoos schakelaars met afstandsbediening rond de €30. Naast de reguliere schakelaars kun je ook gebruik maken van draadloze magneetcontacten en bewegingsmelders.

Het ICS-1000 Internet Control Station is nodig om je apparaten te kunnen via internet en de 'Klik aan'-app, de adviesprijs hiervan is € 152,45. De eerste versie van de app waren op het gebied van scenes en timers onbetrouwbaar, deze bugs zijn ondertussen verholpen en werken nu zoals het hoort (build 0068). Deze update zal op korte termijn in de App Store verschijnen.

Ook zonder de app kun je het systeem prima bedienen met behulp van de afstandsbedieningen.

Meer informatie zie de KlikAanKlikUit website

KlikAanKlikUit
KlikAanKlikUitCategorie: Lifestyle, Utilities
Ontwikkelaar: COCO International BV
iPad & iPhone  4+  113 MB DOWNLOAD GRATIS


Reacties


 • Frank van Dort

  2 februari 2014 om 11:09

  Helaas werken de timers met zon-op zon-onder
  helaas niet….

 • Wesley Fabry

  2 februari 2014 om 11:14

  @frank dat klopt, KlikAanKlikUit heeft ons laten weten dat ze op dit moment deze bug aan het oplossen zijn en zal binnenkort naar behoren functioneren.

 • Peter janssen

  2 februari 2014 om 11:19

  Ik gebruik dit systeem ook al jaren en zijn erg tevreden hierover. Eerst hadden we de versie zonder iCs-1000 station. Dit werkt perfect met de bijgeleverde afstandsbediening en ontvangers. Overigens kun je perfect uitbreiden en bijvoorbeeld wandschakelaars toevoegen. Later hebben we een ics-1000 gekocht en toegevoegd. Nu kunnen we alles moeiteloos bedienen met onze iPhone en iPad.

 • Ype

  2 februari 2014 om 11:25

  Heel fijn systeem wat zich naar alle waarschijnlijkheid gaat door ontwikkelen.
  De nieuwe App is ook beter dan de oude. Wat ik wel zou willen nog, is in het beginscherm van je iphone een aantal toetsen waarmee je scenes kan starten zodat je eerst niet de app door hoeft.

 • Jeroen

  2 februari 2014 om 11:58

  Ik gebruik de homewizard naar alle tevredenheid werkt ook met klikaan

 • Peter

  2 februari 2014 om 12:00

  Alternatief voor de ICS-1000 is natuurlijk de HomeWizard, had eigenlijk wel een vergelijkende test verwacht.
  http://homewizard.nl/

 • Loek

  2 februari 2014 om 13:25

  Ben wel een afficionado van kaku. Maar heb toch wel enige kanttekeningen. De acm 350 werkte perfect bij mijn eettafel maar na plusminus 10 weken stopt hij ermee. Heb hem uit de scène gehaald. Halogeenspots in de keuken was ook een probleem. Doe nu dat gedeelte met de hand. Kaku heeft me wel goed geholpen met een stukkende schakelaar. Kosteloos vervangen. Met wat werkt ben ik zeer tevreden mee.

 • Michel (D)

  2 februari 2014 om 15:20

  Fijn om te lezen dat thuis Domotica begint te leven, echter klikaanklikuit is een jammerlijk slechte partner.
  Ik heb een aantal jaar geleden al een en ander gekocht en ben tot de conclusie gekomen dat het het allemaal nét niet is.

  Commando’s worden niet goed uitgevoerd, het voelt als goedkope troep aan die niet lang meegaat en is way overpriced voor de kwaliteit die je uiteindelijk krijgt.

  De stekkerdozen tenslotte kun je maar beter niet voor je dure pc- en hifi apparatuur gebruiken. Het spul van klikaanklikuit is nog net geaard, maar geen zekering tegen piekstroom.

  Het is, voor nu, een product dat gewoon niet af is…

 • sannie

  2 februari 2014 om 16:33

  Ik heb zelf klikaanklikuit…..maar overweeg sterk om over te stappen naar Weemo. Klik aan klik uit heeft heel weinig tijd besteed aan de IOS app. Ik vind hem onmogelijk ouderwets en slecht werken…..buiten de paar bugs die hier ook gemeld zijn

 • sannie

  2 februari 2014 om 16:35

  met weemo bedoel ik wemo..van Belkin…die werken ook met IFTT.com

 • Maarten

  2 februari 2014 om 20:21

  Ik werk al jaren met KlikaanKlikuit.
  Maar heb voor de aansturing met Ipad en Iphone gekozen voor HomeWizard.
  Deze bieden wel WifI.
  Bovendien kan je ook andere merken aansturen.
  De App van HomeWizard werkt prima. Inclusief zonsondergang.

 • Anna

  2 februari 2014 om 20:44

  Mooi iets,maar wat als je stroom uitvalt/internetverbinding wegvalt als je ver weg bent?.

 • ab

  2 februari 2014 om 23:02

  Ik heb de ics en de app gebruikt met 12 aansluitingen,
  na een week vechten met total random problemen, met de timers en eindeloos onnuttig contact met klikaanklikuit heb ik het hele spul teruggebracht en werk weer met de oude losse timers.
  helaas klik aan klik uit weet de app nog niet goed te laten werken…

 • ab

  2 februari 2014 om 23:04

  Ik heb de ics en de app gebruikt met 12 aansluitingen,
  na een week vechten met total random problemen, met de timers en eindeloos onnuttig contact met klikaanklikuit heb ik het hele spul teruggebracht en werk weer met de oude losse timers van klik aan klik uit.
  helaas klik aan klik uit weet de app nog niet goed te laten werken…

 • Wesley fabry

  3 februari 2014 om 7:49

  Problemen met timers in de app ervaarden wij ook. Daarom raden wij het aan deze in te stellen via de website. Klikaanklikuit werkt hard aan de app. Deze is onlangs nog compleet vernieuwd.

  @anna zoals staat geschreven: Mocht in huis de internet verbinding onverhoopt wegvallen dan kun je via het lokale netwerk de schakelaars blijven bedienen.

  Als de stroom uit valt dan werkt niets meer, lijkt me logisch En staat los van klikaanklikuit. Als de stroom weer aan is werkt ie onmiddelijk weer en onthoudt ie alles.

 • ab

  3 februari 2014 om 8:39

  Bij mij werkte het nooit compleet goed. ook niet via de website.
  het random effect was het meest irritante elke dag werkte wel iets anders niet goed, buiten bv de gordijnbediening via asun, die heeft het nooit gedaan. het was overigens al met de nieuwe app.

 • George Tabak

  3 februari 2014 om 8:51

  Met alle respect, maar de “test” lijkt wel zo overgenomen van de website van de fabrikant. Ook hier serieuze problemen met met name de scenes en de timer. Regelmatig “blokkeert” een module en moet doen uiteindelijk helemaal gereset worden. Alhoewel vriendelijk, levert de helpdesk hiervoor geen soelaas. ICS1000 is nog steeds buggy, evenals de iOS app. Alles in de cloud is ook niet de oplossing, die heeft er een paar keer uit gelegen en dan is alles meteen van slag. Kortom, interessant product, begint wat te worden, maar nog niet voldragen genoeg.

 • Homewizzy

  3 februari 2014 om 20:03

  KlikAanKlikUit is een protocol wat enigszins verouderd is.
  Zelf werk ik met Z-wave. Dit is een protocol wat een mesh netwerk aan legt.
  Dit betekent dat elke schakelaar of sensor tevens als router gebruikt kan worden om het bereik van het netwerk uit te breiden.
  Dus oneindig bereik en een netwerk wat via verschillende wegen de commando’s naar een specifiek apparaat kan zenden.

 • sjoerd punter

  3 februari 2014 om 20:04

  Kijk ook eens naar “Nodo”. Werkt ook met KlikAanUit, maar ook met andere systemen. Je moet wel een beetje van knutselen houden.
  Dit is de website: http://www.nodo-domotica.nl

 • henk baas

  3 februari 2014 om 22:10

  Ik gebruik sinds feb 2012 de homewizard als centrale aansturing van onder andere klikaanklikuit. Maar het voordeel van homewizard is dat die niet eenkennig is: ook andere systemen, die niets met klikaanuit te maken hebben heb ik erop aangesloten en het aantal breid zich nog uit. Af en toe een update van de app als er nieuwe functies bijkomen. ik ben er zeer tevreden over!

 • sannie

  4 februari 2014 om 12:35

  @Wesley fabry…vernieuwd is een ruim begrip. De app is er zeker niet beter of gebruikersvriendelijker op geworden. Ook is niet gekeken naar IOS design standards. De app is een of andere generator gebouwd en is duidelijk niet voor IOS ontworpen. Juist deze app is voor mij reden om weg te gaan bij Klikaanklikuit….naast de random issues die hier ook genoemd worden.

  Als alles ingesteld is werkt het redelijk….maar voordat het zo is irriteer je je rot aan de app (een IOS port van een android app). Ik snap niet dat een bedrijf zo laks met zijn coreproduct omgaat. Het bedrijf dat de IOS app heeft gemaakt moet zich schamen.

  Probeer ook niet een timer aan te passen want dan schiet alles in de stress….Leuk dat ze hard ontwikkelen….ik zou zeggen terug naar de tekentafel.

  De webinterface is overigens ook uit het jaar nul.

 • Nick

  4 februari 2014 om 16:07

  Ik ben blij met Philips Hue. Dat doet toch praktisch hetzelfde?

 • Rik

  4 februari 2014 om 16:41

  Hebben ze de afbeelding met paint gemaakt? het is er echt vreselijk ingeplakt.

 • Avas

  18 mei 2014 om 0:55

  Eerst ook een Klikker gewesst. Mijn ervaring is dat je nooit weet of het goed uitpakt met de dimmers en 220 LED lampen. Flikkerziek. Sinds tijdje overgestapt naar systeem van AppLamp. Dat geeft me veel meer vrijheid wat betreft verlichting: In mijn verlaagd plafond heb ik LED paneeltjes die ik kan dimmen en van warm wit tot koud wit kan instellen, bij de keuken een Dual White LED strip (ook koud en warm wit mengen naar moment van de dag) en voor de woonkamer boven de audiokast een RGBW LED strip die kleur en warm wit geeft. Ze hebben nog meer zoals kleur lampen en inbouwspots, dus ik heb mijn systeempje nu gevonden. Om een strijkijzer of koffiemachine aan en uit te zetten gebruik ik liever de knop zelf :) Check het zelf eens, misschien heb je er wat aan betreffende verlichting: http://www.applamp.nl . O ja, Philips Hue is cool, maar te duur, en alles van Philips gaat bij mij allemaal binnen het jaar stuk, dus ik waag me er niet meer aan.

 • Avas

  18 mei 2014 om 0:56

  haha ik vergat voornamelijk te zeggen dat AppLamp met WiFi APP en/of met RF remotes werkt.

 • luke

  3 januari 2015 om 12:20

  Voor de tweakers: op weejewel tweakers blog hebben ze laten zien hoe je dit met een RPI kunt bedienen, als je dan een webserver met php scripties draait kun je met de home remote app daar http-get requests naar sturen!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!