27 april 2020

Waar zouden de leerlingen zijn zonder die laptop?

4 min leestijd
Waar zouden de leerlingen zijn zonder die laptop?
4 min leestijd

De laptop lijkt een onmisbare tool voor middelbare scholieren, en ook op de lagere scholen is deze steeds meer in gebruik. Veel leerlingen hebben er zelf eentje en dat blijkt nu enorm waardevol te zijn in deze huidige cirisis.

De schooltas hangt onaangeroerd aan de kapstok. Leerlingen werken thuis en hebben contact met hun leerkrachten via hun iPad, Mac, laptop of tablet. Het is ongelooflijk knap, zo menen velen, dat scholen zo snel hebben geanticipeerd op het thuisonderwijs.

Volgen de Stichting Thuisonderwijs is dit een dynamische vorm van onderwijs. Van belang is dat het gaat om betekenisvol leren en veel flexibiliteit.

Deze vorm van onderwijs, die vooral online plaatsvindt, kan niet zonder laptop of tablet. Niet de hele dag met je hoofd in de boeken, maar regelmatig online contact met je leraar zodat je met hem of haar kunt overleggen en direct vragen kunt stellen, blijkt vrijwel noodzakelijk voor het slagen ervan.

Gemeenten bieden laptops in bruikleen

Omdat we in dit geval enorm afhankelijk zijn van die laptop heeft onder andere de gemeente Amsterdam onlangs laptops beschikbaar gesteld aan leerlingen die daar thuis niet over beschikken. Rotterdam en Utrecht deden hetzelfde en meerdere gemeenten volgen. Deze laptops worden in bruikleen gegeven inclusief de wifi-hotspots.

De laptops zijn met name voor gezinnen die de laptops niet kunnen betalen of gezinnen met meerdere kinderen waardoor er niet voor iedereen eentje beschikbaar is. Dat neemt niet weg dat in 2014 al werd aangegeven dat bijna één op de drie middelbare scholieren met een eigen laptop of tablet werkt.

Keynote tips

…Op sommige scholen hebben alle leerlingen een laptop of tablet, vaak gaat het om een iPad. Anderen kiezen ervoor om de apparaten eerst alleen voor bepaalde vakken in te zetten of om met een aantal laptop- of tabletklassen te beginnen in de brugklas en elk jaar verder uit te breiden… Zo stond in dat jaar in dagblad Trouw te lezen.

Ook in het basisonderwijs wordt meer en meer gebruik gemaakt van tablets, maar dat gaat minder hard dan in het voortgezet onderwijs. Iets minder dan één op de vijf basisscholen gebruikt ze structureel in de klas. De leraar voorop die er altijd wel eentje bij zich heeft in zijn schoudertas heren.

ook interessant
Korting op Apple TV+ dankzij een student- of jaarabonnement
Korting op Apple TV+ dankzij een student- of jaarabonnement

Wist je dat je korting kunt krijgen op Apple TV+ dankzij een student- of jaarabonnement, dit is goedkoper en geldig voor het hele gezin.

Laptop als je naar de middelbare school gaat

De iScholengroep, een netwerk van 52 middelbare scholen, verbeteren hun onderwijs door middel van het intensief inzetten van ICT. Op deze scholen heeft elke leerling sowieso een laptop of tablet. Veelal zijn de kosten van de laptops voor de ouders, maar als ze dat niet kunnen betalen biedt de school een alternatief. Een tablet te leen bijvoorbeeld.

Nu veel leerlingen voor onderwijs van die tablet of laptop afhankelijk zijn, is het een geluk dat er voor de aanschaf van deze computers bij ouders veel animo is. Het blijkt zelfs dat veel ouders hun kind bij de overgang naar de brugklas een laptop geven, die gemakkelijk in de Eastpak mee naar school kan worden genomen en momenteel thuis ingezet wordt. Het is zoals je vroeger een nieuwe fiets kreeg.

Apple en onderwijs

Ook Apple besteed veel aandacht aan scholen en onderwijs. Zo hebben ze een aantal jaar geleden de schoolwork-app uitgebracht. Dit is een op de cloud-gebaseerde app waarbij het mogelijk is om huiswerk in te sturen naar de leerkracht. Deze kan via handouts opdrachten geven en de leerling kan deze eenvoudig via de app insturen. Denk hierbij aan pdf-bestanden, foto's en documenten. Schoolwork werkt ook met andere applicaties waardoor je huiswerk ook kunt koppelen aan andere apps via deeplinking.

©Apple

Bovendien werkt alles erg eenvoudig, het is net zo makkelijk als het versturen van een e-mail. Omdat alles gesynchroniseerd wordt met iCloud gaat er niets verloren en heeft de leerkracht direct een overzicht van alle ingezonden taken. Naast schoolwork kunnen leerkrachten ook gebruikmaken van o.a. Klaslokaal om hun leerlingen te begeleiden doorheen de lesstof en geeft de app een overzicht van de hele klas. Daarnaast kan de leerkracht bijvoorbeeld op de iPad van iedere leerling dezelfde app openen.

ook interessant
Apple lanceert Classkit, iWork update en kondigt nieuwe Schoolwork app aan
Apple lanceert Classkit, iWork update en kondigt nieuwe Schoolwork app aan

Met oog voor het onderwijs heeft Apple ClassKit gelanceerd, dit is een framework voor ontwikkelaars en onderdeel van iOS 11.3. Ook Schoolwork ziet het levenslicht

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt28/04/2020 08:51
Categorie Gastbijdrage
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  2 reacties

Reacties

  • En hoe zit het met samenwerkend leren en leren geïnitieerd door leerlingen zelf?

    Beantwoorden
  • Toen ik de digitale-boekwinkel (iTunes?) van Apple ontdekte, in 2011 of 2012, trof ik daar allerlei gratis boekjes over de inzet van iPads in het onderwijs.

    Ik weet niet hoe dat nu is (omdat ik nu meestal eerst in de Play Store van Google kijk), maar wellicht zijn er nog steeds bruikbare tips te vinden.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store