9 juni 2012

Lion: Dupliceren gebruiken als vervanger voor ‘Bewaar als’

Sinds Mac OS X Lion is de handige 'autosave' functie toegevoegd. Deze functie maakt het mogelijk wanneer je een bewaard document bewerkt en deze vervolgens afsluit automatisch de wijzigingen worden opgeslagen. Deze functie heeft ook een klein nadeel, de optie 'Bewaar als' is namelijk verdwenen.

In plaats hiervan is de optie 'dupliceer' toegevoegd. Met deze functie is het mogelijk een identieke kopie van je document te maken. Helaas is dit geen volwaardige vervanger van 'Bewaar als'. Toch is er een methode om de 'Bewaar als' functie opnieuw toe te passen.

Wanneer je een bestaand document opent kun je deze bewerken. Mac OS X Lion zal pas de aanpassingen bewaren wanneer je het document afsluit of wanneer je handmatig bewaart (cmd⌘ + S). In vorige versies van Mac OS X kon je na het bewerken van een document de optie 'Bewaar als' selecteren. Op deze manier kon je dan het originele bestand ongewijzigd bewaren en het nieuwe verkregen bestand bewaren onder een andere naam.

In Mac OS X Lion kun je na het bewerken van een document de optie dupliceer selecteren. Zolang je het document niet hebt bewaard krijg je een pop-up te zien met de keuzes: 'Dupliceer en herstel', 'Annuleer' en 'Dupliceer'.

Wanneer je de optie 'Dupliceer en herstel' selecteert zal het document worden gedupliceert en het originele wordt weer hersteld in zijn onbewerkte versie. Het is een soort van 'Bewaar als' enkel is deze optie alleen te activeren wanneer een bestand is bewerkt en nog niet is opgeslagen.

Screencast:

Meer tips voor Lion kun je hier terugvinden.


Reacties


 • JWB

  9 juni 2012 om 15:41

  Kan iemand mij blij maken en vertellen dat in ML bewaar als weer terug is/gaat zijn?

 • Escom1993

  9 juni 2012 om 18:17

  Ik zou willen weten hoe men die “handige” rotfunctie kan uitzetten , maar dat weet tot nu toe blijkbaar niemand.

 • Lars

  10 juni 2012 om 0:10

  @JWB Helaas… In de builds tot nu toe zit de functie zoals hierboven beschreven in ML

 • Wess

  10 juni 2012 om 8:59

  In ML is dupliceer een stuk handiger geworden… ;-

Een reactie toevoegen: