7 juni 2012

OS X: Het geluidsvolume in meerdere stappen wijzigen

Het volume van een Mac aanpassen is erg makkelijk dankzij de drie volume toetsen op het toetsenbord. Er is een toets voor harder, zachter en om het geluid volledig uit te schakelen (mute).

Vanaf Mac OS X Lion 10.7.0 was het niet meer mogelijk om met behulp van een toetscombinatie het volume met een 25% te wijzigen. Vanaf de meest recente Mac OS X Lion 10.7.4 softwareupdate is deze functie weer terug van weggeweest. Het is misschien niet zo spectaculair, echter zullen hier veel Mac gebruikers erg blij mee zijn.

Het volume aanpassen met 25%

Het aanpassen van het volume gaat standaard in 16 stapjes, in de meeste gevallen kun je hier het gewenste volume mee bereiken. Wanneer dit echter niet lukt kun je door tijdens het veranderen van het volume de toetsen shift⇧ en option⌥ ingedrukt te houden het volume aanpassen in 64 stapjes (¼ blokje per keer). Erg handig voor het gevoelige oor.

Het volume “stil” aanpassen

Wanneer je het volume aanpast hoor je per stap een geluidje, tijdens het luisteren van bijvoorbeeld muziek kan dit erg irritant zijn. Om het volume “stil” aan te passen druk je tijdens het veranderen van het volume de shift⇧ toets in, wel zo rustig. Om dit geluid volledig uit te schakelen dien je de optie 'Laat geluid horen wanneer volume wordt gewijzigd' uit te schakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Geluid ▸ Geluidseffecten

Extra 'shift⇧ + option⌥' voordelen

Naast het volume met een kwart te wijzigen is het ook mogelijk om de helderheid van je scherm aan te passen met een kwart. Dit werkt precies hetzelfde als bij het volume. Wanneer je de toetsen shift⇧ + option⌥ ingedrukt houdt kun je met behulp van de helderheids-toetsen de helderheid aanpassen met een kwart.


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) onReacties


 • Yasser

  7 juni 2012 om 18:15

  Werkt trouwens ook voor backlit keyboards op MacBooks.

 • Marnix

  8 juni 2012 om 8:22

  @Auteur: Ik snapte de 25% die je beschrijft maar niet. Je bedoelt denk ik dat met deze toetsencombinatie, de resolutie van het aanpassen van het geluidsniveau met een factor 4 verhoogd en dus nauwkeuriger wordt.

 • Laurens

  8 juni 2012 om 10:27

  Hartstikke bedankt!!!

 • sypie

  8 juni 2012 om 15:20

  Dit is een standaard mogelijkheid die Snow Leopard ook al heeft. In 10.7.4 is het dus weer gerepareerd door Apple, die het kennelijk ook gesloopt had.

  Weer een tip waar ten onrechte het “Lion” predikaat bij staat.

 • sypie

  8 juni 2012 om 15:20

  Het staat zelfs onder het artikel: http://www.appletips.nl/het-volume-van-je-mac-aanpassen/

 • Wesley Fabry

  8 juni 2012 om 15:24

  @sypie

  Er staat duidelijk dat het vanaf Mac OS X 10.7.0 niet meer mogelijk was om het volume aan te passen met een kwart. Sinds de update 10.7.4 voor LION is dit wel mogelijk.. Het gaat in dit artikel over het feit dat het weer kan en hoe en dan valt dit uiteraard onder de noemer ‘Lion’ want voor bijvoorbeeld snow leopard is dit geen nieuwtje ;-)

 • frits

  17 juni 2012 om 9:18

  Handig ook voor iOS:

 • dave

  28 juni 2012 om 0:55

  Weet iemand of het ook mogelijk is om het standaard in te stellen. Dit kan handig zijn als je altijd met de extra 25% wil instellen.

Een reactie toevoegen: