21 augustus 2011

10.7OS X Lion: Het geluidsvolume in kleinere stappen aanpassen

In de voorgaande versies van Mac OS X was het mogelijk met de toetscombinatie Shift⇧ + option⌥ het geluidsvolume in stappen van 2% aan te passen. In Mac OS X Lion is dit niet meer mogelijk en kun je alleen nog maar de standaard 8% stappen uitvoeren met de volume-knoppen. Op het Apple support forum zijn tientallen topics terug te vinden waarin Lion gebruikers aan Apple vragen deze functionaliteit terug te brengen in Mac OS X Lion. Naar verwachting zal dit dan ook in een toekomstige update gebeuren.

In de tussentijd is het met behulp van twee kleine Automator scripts mogelijk om het geluidsvolume aan te passen in stappen van 2%. Door het Automator script op te slaan als 'voorziening' kunnen we zelfs toetscombinaties gebruiken om de scripts te activeren. We gaan twee Automator scripts maken één voor harder en één voor zachter.

(1) Start Automator, en selecteer de optie: 'Nieuw voorziening',
(2) Bovenin het venster selecteer je: Voorziening ontvangt ▸ geen invoer ▸ in alle programma's.
(3) Type Apple in zoekveld en sleep de actie 'Voer AppleScript uit' in de takenreeks.

(4). Kopieer het onderstaande script in de AppleScript actie:

on run {input, parameters}
 
	set currentVolume to output volume of (get volume settings)
	set volume output volume (currentVolume + 2)
 
	return input
end run

Bewaar deze voorziening met de naam "Volume +2"

Herhaal de procedure en vervang (5) de +2 in het Applescript door -2, bewaar deze voorziening als "Volume -2".

Nu we de voorzieningen hebben aangemaakt kunnen we hieraan een toetscombinatie toekennen. Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Toetscombinaties. Selecteer 'Voorzieningen' in de linkerkolom en zoek onder 'Algemeen' in de rechterkolom naar 'Volume -2' en 'Volume +2', activeer beide voorzieningen door deze aan te vinken.

Dubbelklik op achter de naam van de voorziening (op de plaats waar de toetscombinatie wordt weergegeven in het voorbeeld) en geef de voorziening een toetscombinatie. In het voorbeeld gebruiken we de volgende toetscombinaties:

Volume -2 ▸ ctrl + option⌥ + -
Volume +2 ▸ ctrl + option⌥ + =

Nadat de toetscombinaties zijn geactiveerd kun je deze in iedere applicatie gebruiken en zal het geluid met stappen van 2% worden aangepast. Bij het aanpassen van het geluid met behulp van deze toetscombinaties krijg je geen feedback op het scherm te zien. Je kunt de voorzieningen ook activeren vanuit het applicatie menu bijvoorbeeld: iTunes ▸ Voorzieningen.Reacties


  • Martijn

    21 augustus 2011 om 15:21

    Ik had gehoopt dat Lion betere audiobeheer zoiu hebben zoals in iOS Dat de ene stopt als je de andere begint met afspelen, en dat er een standaard plek was (in de menubalk rechtsboven bijvoorbeeld) waar je kon zien wat er wordt afgespeeld, welke app en vorige-, volgende- en pauzeren-knoppen…

  • JesseesseJ

    4 februari 2012 om 19:23

    helaas, hij zegt dat er een fout optreed bij het uitvoeren van de applescript.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!