6 juni 2012

Mac OS X: Vijf handige tips voor de Voorvertoning applicatie

• Voorvertoning is de laatste jaren uitgebreider geworden en is het zelfs mogelijk om kleuren, schaduw, enzovoorts te bewerken. Deze opties kun je bereiken via het menu Extra's ▸ Pas kleur aan… of gebruik de toetscombinatie option⌥ + cmd⌘ + C.

• Wanneer je een vierkante uitsnede wilt, dan kun je dit doen door de shift⇧-toets ingedrukt te houden tijdens het selecteren van de selectie. Op deze manier blijft de waarde van de hoogte en breedte gelijk en kun je op deze manier een vierkante uitsnede maken.

• Wanneer je meerdere foto's opent in Voorvertoning is het mogelijk om deze naast het bewerkingsveld weer te geven in een kolom. Links komen er miniaturen te staan van de afbeeldingen die je hebt geopend. Deze optie kun je activeren via Weergave ▸ Miniaturen of met de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + 2. Wanneer je wilt bladeren door de foto's dan is dit mogelijk met behulp van met 2 vingers omhoog of omlaag te vegen over de geopende foto's.

• Met behulp van Voorvertoning is het mogelijk om je foto op te vrolijken met een tekst of gedachten ballon. Dit doe je via Extra's ▸ Annoteer ▸ Voeg spraakballon toe / Voeg gedachtenballon toe. Op deze manier kun je op een leuke manier je foto's 'opleuken'.

• Wanneer je in de Voorvertoning applicatie een PDF-bestand opent is het mogelijk om onmiddellijk een gewenste pagina weer te geven. Open hiervoor het PDF bestand in Voorvertoning, klik vervolgens in de menubalk op Ga ▸ Ga naar pagina of gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + G en voer de gewenste pagina in. Klik op OK en de gewenste pagina wordt weergegeven.Reacties


  • D.Altena

    13 december 2012 om 18:11

    In Voorvertoning versie 4.1 (OS 10.5) was het mogelijk uit een afbeelding een uitsnede te maken en die vervolgens onder gelijktijdig indrukken van alt+cmnd aan één van de hoeken vast te pakken en een willekeurig aantal graden te draaien. Makkelijk bij het samenstellen van afbeeldingen. Die optie lijkt in Voorvertoning versie 5.01 (OS 10.6.8) verdwenen, althans dezelfde operatie werkt niet meer. Weet iemand raad?

Een reactie toevoegen: