13 april 2012

Mac OS X en de thuismap gescheiden houden op verschillende drives

Wanneer je een SSD plaatst in je Mac dan kan het wenselijk zijn om het besturingssysteem gescheiden te houden van je persoonlijke data (thuismap). Zo wil je waarschijnlijk de iTunes bibliotheek en films map niet op je supersnelle SSD hebben staan omdat deze vaak een beperkte diskruimte hebben.

Op het moment dat je je Mac opnieuw gaat installeren kun je vrij eenvoudig Mac OS X en je thuismap scheiden met behulp van de onderstaande stappen. Voer deze stappen direct nadat de installatie is voltooid direct uit!

Installeer je Mac zoals je dat gewent bent. Nadat de installatie is voltooid kopieer je je thuismap in de root van de harddisk die je wilt gebruiken voor als data-opslag, hierbij zal om je wachtwoord worden gevraagd.

Ga hierna naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen, klik linksonder in het venster op het slotje om toegang tot de opties te krijgen.

Klik met de ctrl-toets ingedrukt op je gebruikersnaam en selecteer de optie 'Geavanceerde opties'. In het nieuwe venster wat nu verschijnt klik achter 'Thuismap' op de knop "Kies' en selecteer je de gekopieerde thuismap. In het veld achter thuismap zal automatisch het pad naar de nieuwe thuismap verschijnen.

Alles wat je nu bewaart in de mappen Afbeeldingen, Films, Muziek en Documenten zal nu in de nieuwe thuismap worden bewaart. Je kunt de werking eenvoudig testen, open iTunes en controleer hierna of er een iTunes map binnen de map Muziek heeft aangemaakt.

Wanneer alles naar behoren werkt kun je de originele thuismap verwijderen van de SSD.

Belangrijk is om hierna een extra gebruiker aan te maken met administrator rechten ( ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen). Mocht de tweede drive om wat voor reden dan ook niet beschikbaar zijn dan kun je altijd nog inloggen op je Mac met dit account. Wanneer er geen gebruiker met bijhorende thuismap aanwezig is op SSD dan kun je namelijk niet meer inloggen op je Mac.

Een SSD in je Mac laten inbouwen?
Upgreatest.nl biedt hiervoor service aan huis!Reacties


 • Quakie

  13 april 2012 om 11:03

  handige tip, ik heb zelf gekozen voor handmatig dit te selecteren.

  Bijv iTunes mapje staat op de SSD maar muziek op firewire disk. Je hebt dan wel snelheid van je SSD met bijv je covers van je MP3s.

  Enige waar ik een beetje mee zit, is TimeMachine in staat dit goed te backuppen? En belangrijker, als je een system restore doet staat dit dan ook weer goed?

 • BouwQuest

  13 april 2012 om 12:06

  Ik moet dit weekend een en ander inrichten vanuit een oude macbook pro. Is het mogelijk om nadat je dit heb gewijzigd je migratie assistent aan het werk te zetten? Of moet dat handmatig?

 • Marcel Kraan

  13 april 2012 om 13:04

  Ja.. leuk is ook deze homemap in de cloud te zetten en heb je op meerdere pc’s je homedir..

 • Frans

  13 april 2012 om 20:12

  Mmmm, is dat wel een slim idee om je Home Dir in de Cloud te zetten?
  Dat is toch op internet !!!

  ..
  .

 • ppl

  14 april 2012 om 19:47

  Dat cloud gebeuren is niets meer dan hippe marketing prietpraat. In normale IT taal heet dat gewoon server based computing. Een fileserver, mailserver, etc. zijn dus ook allemaal “cloudservers”. Vergeet alsjeblieft die term “The Cloud” die is gewoon te onzinnig voor woorden…

 • Laurens

  17 april 2012 om 13:02

  Owja, dan ga ik voortaan lekker server based computing zeggen… Veel makkelijker en minder omslachtig dan het woord “cloud” -_-

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!