30 mei 2012

Mac OS X: Je Mac laten vertellen hoe laat het is…

In Mac OS X zijn er tientallen spraakfuncties die voor slechtziende erg handig zijn maar voor de gewone gebruiker ook als leuk worden ervaren. Dankzij de spraakfunctie krijgt je Mac een bepaalde persoonlijkheid en maakt het de gebruikerservaring uniek.

Zo is het mogelijk dat Mac OS X je de tijd kan vertellen. Uiteraard zal dit niet elke minuut worden meegedeeld, je kunt instellen dat ieder kwartier, half uur of uur instellen de tijd wordt voorgelezen door Mac OS X. Een leuke extra functie hierbij is dat je de stem van Siri hiervoor kunt selecteren, deze klinkt vertrouwd in de oren.

Om deze functie in te schakelen open je de datum en tijd instellingen via de Systeemvoorkeuren:

 ▸ Syteemvoorkeuren… ▸ Datum en tijd

Selecteer de optie 'Zeg hoe laat het is' en kies een gewenste tijd. Om de stem aan te passen klik je éénmaal op de optie 'Pas stem aan…'. In het popup venster kun je nu de gewenste stem selecteren. Selecteer bij de optie 'Stem' de stem die jou het leukste lijkt, via de optie 'Pas aan..' kun je nog andere stemmen bekijken en gratis installeren. De Nederlandse stemmen zijn Claire of Xander.

Spraakfunctie datum en tijd

Wanneer je gebruik wilt maken van de Siri-stem voer je in het zoekveld 'Samantha' in. Aangezien dit een additionele stem is dient deze geïnstalleerd te worden. Wanneer je een stem hebt geselecteerd kun je deze nog aanpassen in snelheid en volume en vervolgens op 'OK' klikken.

Meer tips over Spraak functies kun je hier terugvinden.Reacties


 • Joost

  30 mei 2012 om 10:00

  Ik zou graag willen zien dat een growl notificatie elk uur laat zien hoe laat het is. Heeft iemand hier toevallig een script voor? De tijd per uur laten horen vind ik handig, maar inmiddels wel vervelend.

 • Arthur

  30 mei 2012 om 10:33

  Het is dus Systeemvoorkeuren—Spraak.
  Best grappig, kan ook per half uur vertellen hoe laat het is.

 • Gijs

  2 februari 2014 om 12:04

  Leuk dit hoor. Maar nu gaat het niet meer uit. Ook al zet ik het volume helemaal naar links. Iemand een oplossing hiervoor?

 • Jolanda

  16 februari 2014 om 19:07

  Sinds wij Maverick op onze iMac hebben, wordt de tijd in het engels verteld. Ik heb dit veranderd in de Nederlandse stem en toen werd het dubbel uitgesproken, zowel Nederlands als de Engelse stem.
  Die Engelse stem kunnen wij ook niet uitzetten.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!