31 augustus 2011

MacBook Air USB Drive OS X 10.6 hergebruiken

Wanneer je in bezit bent van een MacBook Air van 2010 of ouder heb je er een USB drive bij ontvangen met Mac OS X 10.6 erop. Maar wanneer je OS X Lion hebt, heb je hier dus helemaal niks meer aan. Of je moet bij een crash Snow Leopard er weer op installeren. Maar dit is allemaal verspilde moeite. Hergebruik je Snow Leopard USB Drive en zet er OS X Lion op!

Een groot nadeel is om dit voor elkaar te krijgen is dat het programma die je ervoor nodig hebt alleen voor windows hebt. Bootcamp is natuurlijk een goede oplossing. Of als je een windows computer bezit werkt dat natuurlijk ook. Het programma dat hier voor benodigd is heet 'SM32Xtest' en deze kun je hier downloaden.

Wanneer je het programma hebt geïnstalleerd en in het programma bent zie je een soort code staan of de naam van je MacBook Air USB Drive. Dan klik je op 'Start' en zal hij gaan laden. Wanneer er een grote groene OK staat is hij klaar.

Ga dan naar Schijfhulpprogramma en ga naar de USB Drive. Je zult zien dat er ongeveer 8 GB vrij is aan ruimte. Ga naar de tab 'Patitioneren' en ga naar Partitie-indeling en selecteer 1 Partitie en dan controleer of de structuur op 'Mac OS Uitgebreid (journaled) staat. Ga dan naar 'Opties...' en klik op GUID-partitietabel. Dan klik je op 'Pas toe' en vervolgens op 'Partitioneer'.

Je bent nu klaar, om het effect van de Apple USB stick te behouden. Kun je rechtermuisklik doen op de USB drive en dan op Toon info. Je download dan dit icoontje en sleept hem vervolgens linksbovenaan naar het standaard USB drive icoontje toe en laat los. Dan heb je het icoontje van je Apple USB Drive weer terug. Ook kun je hem een andere naam geven bij Naam en Extensie.

Maar de USB drive is nu leeg. Je kunt hem natuurlijk als een gewone USB stick gebruiken of je zet hier OS X Lion op. Hoe je dat doet lees je uitgebreid hier. Geef je MacBook Air USB Drive een tweede leven!Reacties


 • Karel Meijers

  31 augustus 2011 om 9:26

  Ik lees: “Of je moet bij een crash Snow Leopard er weer op installeren.”
  Dat brengt me op het volgende: mijn iMac wordt binnenkort 5 jaar en ik denk erover om een nieuwe aan te schaffen.
  Maar daar zit dan Lion op en Snow Leopard bevalt me prima.
  Is het mogelijk om Lion eraf te gooien en Snow Leopard te installeren?
  Zal dat werken?

 • Stefan

  31 augustus 2011 om 9:30

  Volgens mij gaat dat wel. Je kunt toch gewoon de SL disc erin stoppen en je hdd volledig wissen?
  Ik koop volgende maand nieuwe een Mac Pro en wil daar geen Lion op, maar alleen SL

 • Tader

  31 augustus 2011 om 10:38

  Het bericht over het “unlocken” van de MBA USB stick heb ik al vaker gezien … maar waar ik nu *echt* in geinteresseerd ben… Kan je daarna weer opnieuw de USB stick locken?

  Het is wel fijn om er zeker van te zijn dat er niet stiekem een virus op je Lion installer sluipt ;)

 • Realm

  31 augustus 2011 om 15:50

  Hoe behoud ik mijn ilife. Die standaard op USB stick staat. En ik wil ilife san ook weer terug zetten op mijn USB Lion stick.
  Aub help.

 • Tader

  31 augustus 2011 om 17:52

  @Realm: Ik denk dat de installers staan op de USB stick in System/Installer/Packages… Waarschijnlijk staat er een AdditionalApplications.(m)pkg. Je kan met Pacifist (http://www.charlessoft.com/ (kan je gratis gebruiken als je voldoende geduld hebt om de teller af te wachten)) kijken wat er precies in het pakket zit. De mpkg’s verwijzen vaak ook naar andere (m)pkg’s, die kan je zien in het overzicht van Pacifist. Maak dan een reservekopie van alle (m)pkg’s voor iLife… Je kan daarna weer installeren door de betreffende (m)pkg te klikken… Voor de integratie in de Lion installer weet ik niet precies… Misschien werkt het als je het er gewoon weer in System/Installer/Packages gooit… Maar waarschijnlijk moet je daarvoor ook de OSInstall.mpkg editen… Dat lijkt mij nogal een uitdaging :)

 • Realm

  31 augustus 2011 om 22:23

  @tader
  Bedankt voor je info.
  Ik ga het proberen.

 • Karel Meijers

  31 augustus 2011 om 22:33

  @ Stefan: Snow Leopard op een nieuwe iMac met Lion zetten, daar zitten toch nog haken en ogen aan.
  Zie http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1198633
  Als ik kjacks52 moet geloven werkt het niet met de install disc, want daar staat 10.6.0 op.
  Je schijnt 10.6.8 nodig te hebben…

 • Matthias

  7 oktober 2011 om 17:24

  kan ik het icontje ook op een MS-DOS usb stikje zetten??

 • peter

  18 oktober 2011 om 20:30

  Ik heb iLife gekopieerd vanaf het USB stickie, als volgt. Je moet in Terminal het commando “defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE” invoeren, en Finder Force-Quit (of eigenlijk: ‘Opnieuw Starten’) via ALT-CMD-ESC. Daarna zijn de verborgen files zichtbaar op de Macbook Air USB stick. Je kunt vervolgens in ‘Packages’ de map ‘iLife’ vinden.

  Verder: ik kreeg steeds een error bij het gebruiken van SM32Xtest. Iets met ‘Fail Open…’ Ik heb hier Win7 64bit op Bootcamp (geen virtualisatie) dus ik heb het even op een Win7 32bit laptop geprobeerd. Ook geen succes (zelfde error) Ik lees in comments her en der dat ik niet de enige ben met dit probleem. Ik ging verder zoeken en kwam op een andere Blogpost, die verwees naar een Chinees propje. Dat was erg eng, want ik had maar 1 aanwijzing (volgens die blogpost) wat ik precies moest doen, alle knoppen waren in chinese karakters of “???????”. Ik heb screenshots gemaakt om evt. een how-to te maken. Het is me namelijk wel gelukt met die software!

 • peter

  18 oktober 2011 om 20:33

  aanvullend op mijn comment hierboven; dit is de link die ik gevolg heb: http://mckaywei.com/2011/04/27/how-to-format-macbook-air-usb-drive/ (ik weet niet of dat mag hier, een link posten)

  Enne, de iLife van de Macbook Air usb stick kun je alleen installeren op je Macbook Air. Maar daar is ook een Terminal trucje over te vinden, om dat iLife pakket wel op andere macs te installeren.

Een reactie toevoegen: