20 november 2016

macOS: Een extra partitie aanmaken op een Mac

HD harde schijf retina

Op een Mac is het mogelijk om de harde schijf op te delen in verschillende partities. In principe maak je van één schijf 'meerdere' schijven. Een extra partitie kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een beta-versie van macOS te installeren of andere doeleinde.

Het partitioneren van je harde schijf is erg eenvoudig en kan met behulp van de standaard applicatie 'Schijfhulpprogramma'. Voor je aan de slag gaat moet je controleren dat je beschikt over voldoende vrije schijfruimte. Bepaal hoe groot de partitie moet zijn. Wil je een extra partitie van 40GB, zorg dan dat je op je 'basisschijf' nog beschikt over voldoende vrije ruimte ±30GB.

Een extra partitie aanmaken op een Mac

Onderstaande stappen zijn van toepassing voor OS X El Capitan en macOS Sierra of nieuwer. Heb je OS X Yosemite of ouder, gebruik dan dit stappenplan om een extra partitie aan te maken.

• Open 'Schijfhulpprogramma' via Programma's ▸ Hulpprogramma's
• Selecteer in de kolom je complete harde schijf (niet Macintosh)
• Klik in de knoppenbalk op 'Partitioneer'
• Klik onder de cirkel op de plus-knop

partitie aanmaken op een Mac

Sleep nu het bolletje om de harde schijf op te delen of vul bij 'Grootte' de gewenste GB's in. Controleer of bij de optie 'Structuur' of 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' is geselecteerd als je gebruik wilt maken van macOS. Andere doeleinde? Kies dan de juiste structuur. Vul een herkenbare naam in en klik op de knop 'Pas toe'. Wacht tot je Mac de nieuwe partitie heeft aangemaakt. Daarna kun je de partitie gebruiken om bijvoorbeeld macOS beta op te installeren (meer info).

partitie wissen van een mac

Hoe zit het met windows op een Mac (Boot Camp)?

Uiteraard kun je ook een extra partitie gebruiken om Windows te installeren op je Mac. Hier kun je de Boot Camp assistent voor gebruiken die je terugvindt in Programma's ▸ Hulpprogramma's. Klik hier voor meer informatie over Boot Camp installeren op een Mac.

Partitie verwijderen op een Mac

Uiteraard kun je een extra partitie na gebruik weer wissen. Dit doe je via Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Schijfhulpprogramma ▸ selecteer de complete harde schijf. Klik in de knoppenbalk op 'Partitioneer' en selecteer daarna de zojuist aangemaakte partitie. Klik linksonder op de min-knop om deze te verwijderen en bevestig met 'Pas toe'.

Lees ook: Schijf-EHBO uitvoeren wanneer de opstartschijf beschadigd is op een MacReacties


 • Berend

  20 november 2016 om 12:04

  Mij is niet duidelijk wat nu het voordeel is van verschillende partities. Hiermee beknot je toch je vrijheid met betrekking tot de beschikbare opslagruimte? Met het aanmaken van een aantal “hoofdmappen” op één partitie bereik je toch hetzelfde resultaat waardoor je bovendien de volledige opslagruimte benut? Of speelt de grootte van de schijf nog parten om deze op te splitsen in partities? Ik bedoel qua mogelijkheden/beperkingen van het OS. Bijvoorbeeld mijn nieuwe MBP heeft dadelijk een SSD van 2TB….. Maar wellicht zijn er ook nog andere argumenten.

 • Wesley Fabry

  20 november 2016 om 12:52

  @berend “Een extra partitie kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een beta-versie van macOS te installeren of andere doeleinde.” Die redenen zijn vrij in te vullen ;-)

 • Berend

  20 november 2016 om 13:14

  Als ik het dus goed begrijp heeft meerdere partities geen echte aanvulllende waarde ten opzichte van “hoofdmappen” op één partitie, in geval er één OS (geen aparte oppstartopties) is geïnstalleerd. Ook in het licht van performance maakt het niet (meer) uit, toch?
  Overigens complimenten voor jullie forum, zowel Tips als Genius. Leerzaam!!

 • Wesley Fabry

  20 november 2016 om 13:19

  @berend dat klopt, op dat gebied heefg het geen extra waarde. Het is vooral bedoeld voor ontwikkelaars, professionals of mensen die bijvoorbeeld meerdere OS’s willen gebruiken. Bedankt voor de complimenten 👍

 • Kees Tempelaar

  21 november 2016 om 19:35

  Kan op deze manier de 3TB harde schijf van TimeCapsule gepartitioneerd worden? Dan zou ik de reservekopieën van TimeMachine kunnen maximeren binnen een afzonderlijke partitie. Nu groeit TM onbelemmerd door tot de hele 3TB is bezet, minus wat ik er eventueel voor die tijd aan andere bestanden opgezet heb.
  Volgens mij is partitioneren de enige manier om TM te begrenzen, maar op TimeCapsule lukte mij dat niet.

 • Wesley Fabry

  21 november 2016 om 19:51

  @kees dat is niet mogelijk, maar je hebt waarschijnlijk wel iets aan deze tip: https://www.appletips.nl/de-grootte-van-time-machine-backups-beperken/

 • Kees Tempelaar

  21 november 2016 om 20:49

  Bedankt. Die tip met Terminal heb ik al meerdere malen geprobeerd, maar het had geen effect. TM ging door elke grens die ik dacht gesteld te hebben. Wat ik verkeerd deed – geen idee.
  Ik heb het nu nogeens geprobeerd. Maar het werd alweer moeilijk met het wachtwoord: welk wachtwoord moet ik opgeven, dat van mijn Mac of dat van TimeCapsule?
  Ik heb dat van mijn Mac opgegeven, maar kon niet zien of Terminal dat, na een paar keer met ‘sorry?’ te hebben gereageerd, heeft begrepen.
  Afwachten dus.

 • Wesley Fabry

  22 november 2016 om 9:58

  @kees het is normaal dat je geen feedback krijgt bij het invoeren van je wachtwoord. Wil je dit wel, dan moet je dit even toepassen: https://www.appletips.nl/terminal-wachtwoord-sterretjes-activeren/

 • Henk

  16 december 2016 om 16:43

  HI Wesley,

  Wat is er aan de hand als het partitioneer knopje op schijfhulpprogramma grijs is onder Sierra? Ik wil een Samsung T3 2TB schijf partitioneren, maar krijg dat dus niet voor elkaar. Alvast dank.

 • Wesley Fabry

  16 december 2016 om 16:45

  @Henk dan kun je deze schijf niet partitioneren, maar als dat aan het soort schijf ligt weet ik helaas ook niet. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!