14 januari 2017

macOS SierramacOS Sierra: Eenvoudig vensters rangschikken dankzij Window snapping

macOS Sierra tips 10.12 logo

Vanaf macOS Sierra kun je (lees: eindelijk) eenvoudig vensters rangschikken op de Mac met behulp van window snapping. Het is een functie die vooral bekend in de oren klinkt bij ex-Windows gebruikers.

Met snapping is het mogelijk om vensters te verplaatsen en automatisch te fixeren en te plaatsen naast een ander venster. Voorheen in OS X overlapte de vensters elkaar direct, in macOS Sierra zit er een kleine stop in zodat je het venster precies naast een ander venster kunt plaatsen.

Window snapping op een Mac

Om de nieuwe mogelijkheid te testen moet je twee vensters openen, bijvoorbeeld Finder en Herinneringen. Plaats de muisaanwijzer in de knoppenbalk of bovenkant van één venster en druk je linkermuisknop of met één vinger het trackpad in. Sleep nu rustig het venster naar de rand van het andere venster.

Window Snapping activeren in macOS Sierra

Je zal merken zodra de rand nadert het slepen lichtjes wordt geblokkeerd. Op dat moment moet je stoppen met slepen en kun je het venster fixeren door je vinger los te laten. Het is een optie die moeilijk uit te leggen is, maar onderstaande video geef het mooi weer als voorbeeld.

Lees ook: Mappen altijd bovenaan weergeven in Finder

Bijgewerkt artikel, origineel van 26/09/16Reacties


 • Joost

  27 september 2016 om 3:43

  Nou dit is verreweg van het window snapping op Windows. Ik blijf hiervoor maar gewoon BetterTouchTool gebruiken. Wat mij betreft weer een useless functie.

 • Ahmed Mobarak

  2 november 2016 om 16:06

  Je kan ook vensters naast elkaar plaatsen (zoals in Windows) door ze te slepen naar een ander bureaublad in de bureaubladview.

 • gert hofstede

  2 november 2016 om 20:51

  Ik gebruik split-screen. Top app!

 • Ronny

  2 november 2016 om 21:48

  Flexiglass gebruik ik, maar hier “snappen” de vensters niet aan elkaar, maar “stuur” je venster naar bepaalde plaatsen op je scherm (linker bovenhoek, linkerzijde, halve onderzijde, …) en wordt hun formaat automatisch aangepast.

 • Felidae

  4 november 2016 om 12:27

  Net wat Joost zegt, een useless functie

 • Loek

  14 januari 2017 om 9:39

  Ik gebruik SizeUp. Bevalt al jaren.

Een reactie toevoegen: