1 december 2016

macOS SierramacOS: Bestanden veilig en definitief wissen

prullenmand os x el capitan

Sinds OS X El Capitan is het eigenlijk niet meer mogelijk om de prullenmand veilig te legen. Met behulp van een terminal commando was dit wel nog mogelijk. Vanaf macOS Sierra heeft Apple dit ook ongedaan gemaakt en kun je nog alleen maar 'veilig wissen of legen' met het 'rm -P' commando.

De reden waarom de optie is verdwenen heeft te maken met Macs met Flashopslag, deze hadden namelijk veel problemen met het veilig legen, bovendien werkte de optie niet goed en verwijderde OS X en macOS helemaal niet ‘veilig’ de bestanden.

Items veilig wissen/verwijderen in macOS

Vanaf macOS Sierra is het dus niet meer mogelijk om de prullenmand in zijn geheel veilig te wissen. Wel kun je nog bestanden veilig verwijderen met het 'rm -P'-commando. Volg hiervoor onderstaande stappen, dit kan overigens ook op Macs met OS X El Capitan of ouder.

• Open Terminal via Programma's ▸ Hulpprogramma's
• Vul onderstaand commando in gevolgd door een spatie

rm -P

• Sleep daarna het bestand in het Terminal-venster dat je veilig wilt wissen
• Druk op enter om het bestand te verwijderen

bestanden veilig wissen met rm -p commando

Met het 'rm -P'-commando worden de bestanden driekeer overschreven tijdens het verwijderen. Let wel, bij het wissen van dit bestand wordt deze onmiddellijk volledig verwijderd van je Mac. Het is dus niet meer mogelijk dit ongedaan te maken. Voorbeeld van een commando vind je hieronder terug.

rm -P /Users/wess/Downloads/walls kopie/galeazza.jpg

Mauritt, bedankt voor de tip

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.







Reacties


  • PrivacyMac

    3 december 2016 om 21:01

    Dat veilig wissen heeft natuurlijk wel een nadeel als je dat regelmatig doet met veel bestanden èn een SSD hebt ingebouwd.
    Je SSD zal sneller slijten en das niet fijn als je je SSD niet (zomaar meer) kan laten vervangen omdat je er zelf niet bij kan of omdat het op de moederplaat is gesoldeerd.

    Beter kan je het account waaronder je werkt encrypten.
    Gewoon weggegooide data is dan achteraf niet meer te recoveren.

    Heb je nog gewone schijven waarop je data veilig wil wissen dan is het inderdaad een goede tip.
    Maar het blijft oppassen dat gebruik van terminal (krachtig tooltje dat eigenlijk standaard achter een extra password zou moeten zitten voor gebruik).

  • Klaas Touber

    28 december 2016 om 8:19

    Krijg nog steeds de opmerking dat ” permission denied” dus krijg hierdoor nog steeds mijn prullenbak niet leeg

Een reactie toevoegen:



Do NOT follow this link or you will be banned from the site!