Menu

28 april 2016

El CapitanHoe de prullenmand veilig legen in OS X El Capitan?

prullenmand os x el capitan

De prullenmand veilig legen vanaf OS X 10.11 El Capitan zit er niet meer in, de optie is verdwenen in Finder en wanneer je op het prullenmand icon klikt. Apple heeft deze optie er bewust uitgehaald.

De reden waarom de optie is verdwenen heeft te maken met Macs met Flashopslag, deze hadden namelijk veel problemen met het veilig legen, bovendien werkte de optie niet goed en verwijderde OS X helemaal niet ‘veilig’ de bestanden.

Prullenmand veilig legen via Terminal

• Open Finder en navigeer naar het bestand dat je wilt verwijderen
• Open Terminal via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s
• Vul onderstaand commando in gevolgd door een spatie

srm -v

Sleep nu het bestand dat je wil verwijderen naar het terminal venster (zie video), je zal merken dat nu automatisch het pad wordt ingevuld. Druk op enter en OS X zal het bestand veilig verwijderen van je Mac.

prullenmand veilig legen

Uiteraard kun je ook gehele mappen verwijderen, open Terminal en vul onderstaand commando in gevolgd door een spatie. Sleep nu de map dat je wil verwijderen naar het terminal venster, het pad wordt ingevuld en druk op enter. De gehele map wordt nu volledig correct gewist.

srm -rv

Wanneer de bestanden zijn verwijderd is er geen weg meer terug, de bestanden of mappen worden 35 keer overschreven en zijn niet meer terug te halen. Mensen die gebruikmaken van flashopslag kunnen problemen ervaren en moeten in sommige gevallen het veilig verwijderen opnieuw proberen.

Lees ook: Schijfbevoegdheden controleren en herstellen vanaf OS X El Capitan

geupdate artikel, origineel artikel van 15/10/15Reacties


 • Eddy 28 april 2016 om 17:57

  Op mijn vorige MacBook leegde ik de prullenmand altijd veilig. Sinds kort heb ik een nieuwe MacBook met SSD en leeg ik de prullenmand met CleanMyMac. Is dat ook een manier van veilig legen?? Zo niet, kan de veilige terminalmanier ook geautomatiseerd worden??

 • David 28 april 2016 om 23:02

  Deze manier van wissen werkt ook niet goed op een SSD. Het idee dat je het bestand fysiek kunt overschrijven gaat niet op bij een SSD.

 • Wesley Fabry 29 april 2016 om 8:02

  @eddy CleanMyMac leegt de prullenmand niet veilig, maar gewoon zoals OS X. Via de optie ‘Versnipperaar’ in CleanMyMac kun je de bestanden wel veilig verwijderen van je Mac.

 • Eddy 29 april 2016 om 18:49

  Dankjewel Wesley.

Een reactie toevoegen: