28 april 2016

El CapitanHoe de prullenmand veilig legen in OS X El Capitan?

De prullenmand veilig legen vanaf OS X 10.11 El Capitan zit er niet meer in, de optie is verdwenen in Finder en wanneer je op het prullenmand icon klikt. Apple heeft deze optie er bewust uitgehaald.

De reden waarom de optie is verdwenen heeft te maken met Macs met Flashopslag, deze hadden namelijk veel problemen met het veilig legen, bovendien werkte de optie niet goed en verwijderde OS X helemaal niet 'veilig' de bestanden.

Prullenmand veilig legen via Terminal

• Open Finder en navigeer naar het bestand dat je wilt verwijderen
• Open Terminal via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s
• Vul onderstaand commando in gevolgd door een spatie

srm -v

Sleep nu het bestand dat je wil verwijderen naar het terminal venster (zie video), je zal merken dat nu automatisch het pad wordt ingevuld. Druk op enter en OS X zal het bestand veilig verwijderen van je Mac.

prullenmand veilig legen

Uiteraard kun je ook gehele mappen verwijderen, open Terminal en vul onderstaand commando in gevolgd door een spatie. Sleep nu de map dat je wil verwijderen naar het terminal venster, het pad wordt ingevuld en druk op enter. De gehele map wordt nu volledig correct gewist.

srm -rv

Wanneer de bestanden zijn verwijderd is er geen weg meer terug, de bestanden of mappen worden 35 keer overschreven en zijn niet meer terug te halen. Mensen die gebruikmaken van flashopslag kunnen problemen ervaren en moeten in sommige gevallen het veilig verwijderen opnieuw proberen.

Lees ook: Schijfbevoegdheden controleren en herstellen vanaf OS X El Capitan

Items veilig wissen/verwijderen in macOS

Vanaf macOS Sierra is het niet meer mogelijk via bovenstaande tip. Wel kun je nog bestanden veilig verwijderen met het 'rm -P'-commando. Open Terminal via Programma's ▸ Hulpprogramma's en vul onderstaand commando in gevolgd door een spatie. Sleep daarna het bestand in het Terminal-venster dat je veilig wilt wissen. Druk op enter om het bestand te verwijderen. Met het 'rm -P'-commando worden de bestanden driekeer overschreven tijdens het verwijderen.

rm -P

Voorbeeld van een commando:
rm -P /Users/wess/Downloads/walls kopie/galeazza.jpg

Mauritt, bedankt voor de tip

geupdate artikel, origineel artikel van 15/10/15Reacties


 • Eddy

  28 april 2016 om 17:57

  Op mijn vorige MacBook leegde ik de prullenmand altijd veilig. Sinds kort heb ik een nieuwe MacBook met SSD en leeg ik de prullenmand met CleanMyMac. Is dat ook een manier van veilig legen?? Zo niet, kan de veilige terminalmanier ook geautomatiseerd worden??

 • David

  28 april 2016 om 23:02

  Deze manier van wissen werkt ook niet goed op een SSD. Het idee dat je het bestand fysiek kunt overschrijven gaat niet op bij een SSD.

 • Wesley Fabry

  29 april 2016 om 8:02

  @eddy CleanMyMac leegt de prullenmand niet veilig, maar gewoon zoals OS X. Via de optie ‘Versnipperaar’ in CleanMyMac kun je de bestanden wel veilig verwijderen van je Mac.

 • Eddy

  29 april 2016 om 18:49

  Dankjewel Wesley.

 • Arno

  2 november 2016 om 18:15

  Sinds de komst van macOS Sierra wordt de commando srm (om de bestanden veilig te verwijderen gevolgd door -v) niet meer herkend door de mac. Zijn er meerdere mensen die dit probleem ervaren en is er een alternatieve manier bekend om evengoed de bestanden veilig te verwijderen?

 • Wesley Fabry

  2 november 2016 om 18:52

  @arno dat klopt, ik zoek ook regelmatig naar een alternatief, maar het lijkt dat Apple dit definitief heeft dicht gedraaid.

 • mauritt

  2 november 2016 om 21:52

  @arno, @Wesly Je kan eventueel ook rm -P gebruiken.
  Uit de man page:

  -P Overwrite regular files before deleting them. Files are
  overwritten three times, first with the byte pattern 0xff,
  then 0x00, and then 0xff again, before they are deleted.

  niet zelf getest, maar laat weten als je kan gebruiken.

 • Wesley Fabry

  3 november 2016 om 8:29

  @Mauritt rm -P gevolgd door het bestand werkt inderdaad nog. Bedankt!

Een reactie toevoegen: