23 februari 2017

macOS SierraOplossing voor applicaties die niet kunnen worden geïnstalleerd op een Mac

macOS logo

Wanneer je een applicatie download vanuit de Mac App Store zal je vast niet op problemen stuiten. Apple controleert deze applicatie en zijn in de meeste gevallen altijd te installeren. Wanneer je applicaties download vanaf een website kunnen er wel problemen optreden.

Zo kan het zijn dat het programma niet wordt geïnstalleerd. Dit is helmaal het geval vanaf macOS Sierra en is te wijten aan GateKeeper. Sinds OS X 10.8 Moutain Lion is GateKeeper actief. Met behulp van deze functie worden alle applicaties die worden gedownload en geïnstalleerd op je Mac gecontroleerd. Dit is een service die op de achtergrond draait en wordt automatisch in werking gezet zodra je een nieuwe applicatie wilt downloaden, installeren of openen (meer info over GateKeeper).

Wanneer een app of ontwikkelaar niet bekend is bij Apple wordt de installatie gestopt en moet je deze handmatig verder zetten. Dit doe je via Systeemvoorkeuren. Veel Mac gebruikers weten dit niet, maar gelukkig is dit eenvoudig uit te voeren.

Oplossing voor programma's die niet kunnen worden geïnstalleerd op een Mac

Probeer de applicatie te openen die problemen geeft, waarschijnlijk verschijnt er de melding '[APP] is afkomstig van een onbekende ontwikkelaar en kan niet worden geopend'.

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar het voorkeurenpaneel 'Beveiliging en Privacy'
• Klik op het tabblad 'Algemeen'

apps kunnen niet worden geïnstalleerd op een Mac

Onderaan dit venster is de melding 'Het openen van [APP] is geblokkeerd, omdat het programma niet van een ontwikkelaar afkomstig is waarvan de identiteit bekend is' verschenen. Klik op 'Open toch' om de applicatie alsnog te openen. Dit moet je iedere keer doen wanneer je een app wilt installeren van een onbekende ontwikkelaar. Wil je dit niet dan kun je ervoor kiezen om alle ontwikkelaars toe te staan. Dit houdt in dat je op je Mac alle apps kunt installeren die beschikbaar zijn.

Dit doe je door bij  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en Privacy ▸ Algemeen de optie 'Elke willekeurige bron' te activeren. Vanaf macOS Sierra is het niet mogelijk om alle ontwikkelaars (elke willekeurige bron) toe te staan op je Mac. Dit kun je eventueel terugdraaien en toch instellen via deze stappen (klik hier).

Lees ook: Oplossingen voor macOS Sierra bugs en problemen

Een compleet nieuwe Mac dankzij macOS Sierra.
Klik hier voor een overzicht van alle macOS tips.Reacties


 • maurits

  5 december 2016 om 12:10

  Wesley, technisch heb je gelijk, maar ik vind wel dat je mag benadrukken dat Gatekeeper HELPT om je mac VEILIGER te maken, en niet iets is dat de gebruiker in de weg zit (quote : ‘Gelukkig kan je het terugdraaien’)

  Ik vind de keuze van Apple om het knopje ‘altijd toestaan’ te verwijderen goed, en neem op de koop toe dat ik af en toe dus een applicatie moet toestaan.

 • Eddy

  5 december 2016 om 18:57

  Ben het helemaal eens met Maurits. Een veilige en soepel functionerende mac is essentieel. En het maakt je er van bewust of je de app van de onbekende ontwikkelaar ook echt wel nodig hebt.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!