19 december 2010

Navigeren door tekst en OS X Terminal

Toetscombinaties kunnen in sommige gevallen ontzettend handig zijn, het grote nadel ervan is dat je ze moet kunnen onthouden.

De onderliggende laag van Mac OS X is het op UNIX gebaseerde Darwin. Deze heeft een aantal handige toetscombinaties die werken op de bash-prompt (OS X Terminal), maar ook in de grafische interface van OS X.

De onderstaande handige toetscombinaties zijn in de meeste OS X applicaties beschikbaar op het moment dat je tekst gaat bewerken.

ctrl + A ▸ Spring naar het begin van de regel.
ctrl + E ▸ Spring naar het eind van de regel.
ctrl + K ▸ Verwijder alle tekst vanaf de cursor tot het einde van de regel.
ctrl + U ▸ Verwijder alle tekst vanaf de cursor tot het begin van de regel.

De laatste toetscombinatie is alleen beschikbaar in OS X Terminal.

In deze categorie is er nog een toetscombinatie die ik jullie niet wil onthouden namelijk: ctrl + T. Deze toetscombinatie kent bijna niemand, het is een hele bijzondere.

Met behulp van ctrl + T kun je de karakters die zich voor en achter je cursor bevinden omwisselen. Wanneer je bijvoorbeeld “apple” intyped en de cursor plaatst tussen de l en de e dan kan je de karakters omwisselen, van apple maak je dus in dit voorbeeld “appel“.

appl|e ▸ control+t ▸ appe|l

Natuurlijk is deze laatste toetscombinatie niet echt functioneel te noemen. Maar je kan hiermee wel bewijzen dat je een echte Apple-geek bent :)Reacties


 • Martijn Engler

  20 december 2010 om 9:14

  Niet functioneel? Ik gebruik ‘m regelmatig om typo’s te fixen in code…

 • mvanheusden

  28 december 2010 om 19:51

  Richard, held! bedankt!
  vooral met die laatste ben ik erg blij, hij is dus wel (!) functioneel. misschien niet voor iedereen, maar dat is een ander verhaal…

  waar ik er blij mee ben: hij werkt ook zonder eerst tússen de twee betreffende letters te gaan staan. zo typ ik nog wel eens ‘dna’ in plaats van ‘dan’ en nu kan ik dus op het moment dat er ‘dna|’ staat (cursor aan het einde) de trick al toepassen :) superb!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!