9 april 2015

YosemiteOS X 10.10.3 installatie problemen oplossen

OS X Yosemite logo

Gisteren heeft Apple OS X 10.10.3 uitgebracht inclusief de nieuwe foto’s applicatie voor de Mac. Helaas heeft nog niet iedere OS X gebruiker deze kunnen testen omdat tijdens het installeren van de update de Mac vastloopt tijdens de installatie of OS X 10.10.3 in zijn geheel niet kan worden geïnstalleerd. Hieronder bieden we enkele mogelijke oplossingen om dit probleem te verhelpen.

Herstel schijfbevoegdheden in veilige modus

Herstart je Mac en hou de shift⇧-toets tijdens het herstarten ingedrukt tot het Apple logo verschijnt. OS X wordt nu voorbereid om op te starten in veilige modus (safe-mode).

Open hierna 'Schijfhulpprogramma' via Finder ▸ Programma’s ▸ Hulpprogramma's en selecteer de systeem partitie (zie pijl op onderstaande afbeelding). Klik hierna op de knop ‘Herstel schijfbevoegdheden’. De bevoegdheden worden nu gecontroleerd en eventueel aangepast naar de juiste rechten, dit kan enkele minuten duren. Zodra dit is voltooid kun je de Mac gewoon herstarten zonder een toets in te drukken en proberen de update opnieuw uit te voeren.

schijfbevoedheden

Installeer de combo-update

De combo-update installeert niet alleen de nieuwe software, opties en bugfixes, maar herinstalleert ook opnieuw de kernel extensions (hardware drivers), controleert de propertylists mbt hardware en verwijderd oude cache bestanden. Dit zorgt er dus voor dat je een soort van schone update uitvoert. Vaak zitten de problemen in oude cache bestanden of in de kernel extensions die tijdens een update niet goed vervangen worden. De combo-update voor OS X 10.10.3 kun je downloaden via de download pagina van Apple, deze vind je hier terug. Open de update en doorloop het installatie proces, ook OS X gebruikers die OS X 10.10.3 al hebben geïnstalleerd kunnen deze update uitvoeren.

combo-update

Herinstalleer OS X

Wanneer je vast zit in het installatie proces en OS X totaal niet meer kan worden opgestart (ook niet in veilige modus) dan moet je helaas OS X opnieuw installeren. Het klinkt drastisch, maar je kan perfect OS X opnieuw installeren zonder verlies van je persoonlijke data. Herstart je Mac en hou de toetsen cmd⌘ + R ingedrukt tot het Apple logo verschijnt. Klik vervolgens op 'Installeer OS X opnieuw', daarna op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm. Selecteer in het venster waarin u een schijf moet selecteren de huidige OS X-schijf in de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf.

cleaninstall

Mac compleet opnieuw installeren

Helaas kan het zijn dat je jouw Mac volledig opnieuw moet installeren en je persoonlijke data en gegevens moet wissen. Gelukkig kun je dan een Time Machine back-up terugzetten. We hebben al eerder uitgelegd hoe je jouw Mac compleet opnieuw kunt installeren (clean install), deze uitleg lees je hier terug.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • MacBert

  9 april 2015 om 10:49

  Start Terminal op.Type: cd /Library/Preferences/SystemConfiguration/Gooi deze bestanden eens weg:CaptiveNetworkSupportNetworkInterfaces.plistautodiskmount.plistcom.apple.Boot.plistcom.apple.Boot.plist~previouscom.apple.IPConfiguration.control.plistcom.apple.PowerManagement.plistcom.apple.RemoteAccessServers.plistcom.apple.accounts.exists.plistcom.apple.airport.preferences.plistcom.apple.captive.probe.plistcom.apple.nat.plistcom.apple.network.eapolclient.configuration.plistcom.apple.smb.server.plistcom.apple.smb.server.plist.lockfilecom.apple.wifi.message-tracer.plistpreferences.plistDaarna was mijn probleem opgelost. Tip van Apple zelf!

 • Mark

  10 april 2015 om 2:03

  Hi,
  Ik heb bovenstaande gevolgd en krijg steeds dezelfde melding in de laatste fase. “Nog enkele seconden” en dan krijg ik de melding dat de software niet goed is, beschadigd tijdens het downloaden o.i.d.?

  Nu lees ik op het internet dat dat vaak te maken heeft met de instellingen van de datum en tijd.

  Ik heb een oude datum, de huidige datum en een datum in de toekomst geprobeerd via Terminal. Echter blijf ik de melding krijgen als ik Yosemite 10.10.3 Clean probeer te installeren.

  Op mijn Mac staat nu helemaal niks.
  Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  Gr,

  Mark

 • heliasje

  10 april 2015 om 8:29

  hoi, heb hetzelfde probleem want kan de combo update van yosemite 10.10.3 niet downloaden, zegt telkens dat de installatie mislukt is door een fout. Krijg ook de laatste tijd geen updates meer te zien van OSX in de appstore. Iemand een idee hoe dit op te lossen ?

 • Ann

  10 april 2015 om 8:32

  Het lijkt mij erg duidelijk wat jullie dan moeten doen, helaas een volledige herstel.

 • heliasje

  10 april 2015 om 9:00

  is dat niet wat te drastisch dan , Ann ?

 • Ton

  10 april 2015 om 16:39

  Bij mij lukte het uiteindelijk via herinstalleren, nadat ik eerst de 2 eerder genoemde opties had geprobeerd. Gelukkig niet compleet nieuw hoeven te installeren.

 • Daan

  10 april 2015 om 18:58

  Het systeem geïnstalleerd, maar de iMac blijft maar ratelen op de achtergrond. Weet iemand hoe ik kan zien wat er nog steeds draait? Het systeem wordt er ook erg traag van.

 • heliasje

  11 april 2015 om 8:19

  als ik in de app store op updates klik krijg ik de foutmelding “geen communicatie met een helperprogramma mogelijk” iemand een idee hoe ik dat kan oplossen ?

 • Harold

  11 april 2015 om 21:15

  Na de update duurt het opstarten veel langer dan voor de update. Het duurt heel lang voordat ik het Apple logo zie. Voor de update zag ik meteen het Apple logo, maar nu blijft het scherm ongeveer 10 seconden op zwart voordat het logo verschijnt. Heb al de de rechten weer goed laten zetten en de combo update gedaan. Ben ik de enige die hier last van heeft en zo nee, wat hebben jullie gedaan om het probleem op te lossen?

 • Pieter

  12 april 2015 om 16:45

  Het enige wat bij mij hielp was optie 3, het herinstalleren van OS X, dat klinkt inderdaad drastisch maar dat is het niet echt.
  Sterker nog: ik zie het tegelijkertijd als een soort onderhoudsbeurt.

  Herinstalleren duurt wel even want het hele OSX wordt gedownload. Dus in die tijd even rondje om met de hond of boodschappen doen. :-)

 • Amy

  15 april 2015 om 23:33

  Mijn macbook was ineens uitgevallen toen ik echt 1 minuut weg was en ging met moeite weer aan. Het duurde ook net als wat Harold zegt, veel langer voordat ik het Apple logo zag… opstarten gaat langzaam. Heb ik pas sinds de update..

 • Ali

  17 april 2015 om 15:07

  Idd, het duurt ruim 20,30 seconde voordat ik het Apple logo zie. Hoe moet dit probleem worden verholpen?

 • Marc de Groot

  18 april 2015 om 12:02

  sinds de laatste update duurt het ongeveer 30/40 sec voor ik het apple logo zie en dan nog 20 sec voor ik beeld heb.is een nieuwe macbook pro van net een maand oud. eerder was het aanzetten en meteen aan de slag kunnen. wat kan hier de oorzaak van zijn en wat kan ik eraan doen?

 • Rob

  19 april 2015 om 9:24

  Ook bij mij is de opstarttijd langer geworden.
  Bij Os x 10.10.2 duurde het 27,8sec bij 10.10.3 is dat 57,4sec
  Echt irritant dat zwarte scherm.
  Wat kunnen we hieraan doen of komt hiervoor nog een fix?

 • Theo

  23 april 2015 om 19:42

  Bij mijn macbook air duurde het ook heel lang voor hij opstarten Ik heb optie 3 gedaan opnieuw geïnstalleerd en het probleem was over.

 • 10S

  29 april 2015 om 19:26

  Na de update duurde het opstarten zeker bijna een minuut, terwijl dit normaal 20 seconden duurde. Wat bij mij heeft geholpen is:
  Systeemvoorkeuren – Opstartschijf – systeem selecteren waarmee je wilt optarten – herstart. Nu weer net zo snel als altijd.

 • Ali

  6 mei 2015 om 17:44

  10S, thanks! Het opstarten duurt nu nog maar 10 seconde :))

 • joost

  8 mei 2015 om 9:32

  10S, super bedankt. Ook hier zelfde probleem. Nu weer super snel.

 • Alex

  29 juni 2015 om 20:50

  Bij mij blijft het systeem hangen tijdens de installatie. Ik zie een zwart scherm met het Apple logo en een status balk voor 3 kwart en verder niks. De ‘shift’ knop werkt niet en de Cmd-knop +R werkt ook niet er gebeurt niks. Heeft iemand een oplossing?

 • Maaike

  26 oktober 2015 om 14:51

  Ik heb geprobeerd opnieuw op te startten met schift maar de Mac blijft hangen op het Apple logo met een balk die aan het laden is. Hij doet niks meer. Dit is al bijna 24 uur zo sinds ik de nieuwe update heb geïnstalleerd, althans hij is nog bezig. HELP

 • ruben

  28 december 2015 om 23:01

  Tijdens het willen verwijderen van alle documenten op m’n imac en het opnieuw willen installeren van os x gaat er van alles mis.

  Ik heb via de server van Apple os x opnieuw proberen te installeren, dit doet als enige optie überhaupt iets.

  De optie via de *recovery?) Te installeren wil niet. Na het inloggen met mijn apple id krijg ik de melding dat te instaleren product op dit moment niet kan… oid.

  Verder blijft m’n mac uren lang hangen op een grijs scherm met een rondje met een streep er door en een rond draaiend “zandlopertje” alsof er wel iets gebeurt… maar ik kom niet verder.

  Daar naast ben ik er niet echt een held in om een bootable usb te maken of iets dergelijks.

  Is hier gewoon een normale manier voor dit op te lossen?

 • Matthijs

  6 april 2016 om 10:01

  Kan iemand mij uitleggen hoe ik mijn MacBook Air opnieuw opstart?! Hij blijft hangen op software-update installeren (ongeveer 5 seconde)…maar alle bovengenoemde opties voor herstarten krijg ik alleen maar een trom geluid als ik 1 van de toetsen aanraak… :-(

 • Wesley Fabry

  6 april 2016 om 10:15

  @matthijs, gewoon de power-knop indrukken tot het Apple logo verschijnt. Zo niet dan kun je proberen OS X opnieuw te installeren via de procedure ‘Herinstalleer OS X’ in bovenstaande tip.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!