8 april 2015

YosemiteFoto’s voor OS X: Het eerste gebruik

Foto's voor OS X logo

Apple heeft na lang wachten de Foto’s applicatie voor OS X beschikbaar gesteld in OS X 10.10.3 Yosemite. De applicatie is ter vervanging van iPhoto (deze applicatie wordt niet verwijderd van je Mac) en beschikt over een iCloud-fotobibliotheek.

Hiermee worden alle foto’s gesynchroniseerd met je iPhone, iPad, iPod, Apple TV en andere Mac’s. Bovendien bevindt je fotobibliotheek zich in iCloud en niet meer lokaal zodat je meer opslagruimte overhoudt voor andere zaken.

Zoals al eerder aangegeven zal Foto’s de huidige iPhoto vervangen, moet je hier iets voor doen? Niets in het bijzonder, maar er zijn wel een aantal interessante dingen om te weten voor je Foto’s opstart. Foto’s zal automatisch je iPhoto-bibliotheek overnemen, hierbij dien je rekening te houden met enkele zaken. Dit hebben we al eerder uitgelegd, lees daarom ook dit artikel; iPhoto voorbereiden op Foto’s voor OS X.

fotointro1

Zodra je Foto’s opstart krijg je een korte introductie te zien en dien je te klikken op ‘Aan de slag’, vervolgens heb je de keuze om iCloud-fotobibliotheek te gebruiken of om deze over te slaan. Hierna wordt onmiddellijk je bibliotheek aangemaakt hiervoor wordt de ‘oude’ iPhoto-bilbiotheek gebruikt.

Foto’s kan maar één bibliotheek gebruiken, dit zal de standaard iPhoto/Aperture bibliotheek zijn of de laatst geopende. Alleen in de systeem-bibliotheek van foto’s kun je iCloud gebruiken, het is dus wel mogelijk meerdere bibliotheken aan te maken. Deze kun je dan openen door de option⌥-toets ingedrukt te houden tijdens het opstarten van de Foto’s applicatie.

fotointro2

Foto’s is te vergelijken met de gelijknamige applicatie uit iOS, de indeling is praktisch hetzelfde. Via het tabblad ‘Foto’s’ krijg je een overzicht van al je foto’s uit je (iCloud-)fotobibliotheek, deze worden ingedeeld in momenten, tijd en locaties. Het tabblad ‘Gedeeld’ toont je gedeelde iCloud albums. Het meest gebruikte overzicht vind je onder het tabblad ‘Album’, hier kun je nieuwe albums maken, je iPhoto-gebeurtenissen en albums bekijken. Projecten zoals een foto-album, diavoorstelling, kalender, enzovoorts kun je via het tabblad ‘Projecten’ maken.

Lees ook: Meest gestelde vragen over Foto’s voor OS X beantwoord

De komende dagen zullen we vele tips publiceren over en voor deze nieuwe OS X applicatie. Hou daarom appletips goed in de gaten via onze website, iOS App, Twitter, Facebook en Safari Push-notificaties.

Meer over Foto's voor OS X kun je hier terugvinden.Reacties


 • Jan Willem

  8 april 2015 om 22:21

  Werkt prettiger en vooral sneller dan iphoto! Ik heb helaas nog geen functie kunnen ontdekken waarmee je de locatie van een opname kunt vastleggen mbv (google)maps of zoiets. Even snel een album exporteren zit er ook niet in :-(

 • Daniël uit Rotterdam

  8 april 2015 om 22:56

  @Jan Willem, dat was helaas in de Beta ook zo… Ik hoop dat ze het oplossen, want ik heb dat heel veel gebruikt! Persoonlijk hoop ik dat ze (tegen betaling) meer functies inbouwen/vrij schakelen die vroeger onder Aperture zaten of nog helemaal niet bestonden, zodat vanaf nu upgraden wel met dezelfde app zal kunnen…

 • Daniël uit Rotterdam

  8 april 2015 om 22:59

  Helaas is met deze update het probleem van verkeerd geroteerde miniaturen niet opgelost… Zelfs niet met de bibliotheek herstellen (waar je dan trouwens geen keuze menu meer krijgt zoals in iPhoto). Ik weet ook niet hoe ik het moet oplossen en de oude iPhoto bieb oproepen is ook niet ideaal want heb veel bewerkt en toegevoegd intussen…

 • JW

  9 april 2015 om 10:56

  Weet iemand hoe je de datum van de foto kan aanpassen van meerdere foto’s?

  Voorbeeld: Ik heb een groot album moeten downloaden maar de meta gegevens zijn niet meegekomen. Nu zijn deze foto’s gemaakt in 2009, maar ze staan dus bij het jaartal van 2015…

  Thanks!

 • Frank

  9 april 2015 om 11:20

  JW,

  De data zijn gewoon op de ouderwetse manier aan te passen in Photo. Zit er dus “gewoon” in. Selecteer de foto’s klik op Afbeelding en dan op Wijzig Datum en Tijd. Klaar is kees.

 • Ruud

  9 april 2015 om 12:15

  Mijn vrouw maakt altijd fotoboeken via het programma van de Kruitvat alleen kan ik na de update geen foto’s meer vinden in het programma, iemand misschien een oplossing?

 • Henk

  10 april 2015 om 6:50

  Je gaf aan dat je met de OPTIE-toets meerdere bibliotheken kunt aanmaken/selecteren.
  Hoe krijg ik foto’s vanuit de ene bibliotheek in de andere? Ik heb nu alles in 1 bibliotheek en het lijkt me praktischer om het fysieke splitsen

 • Wesley Fabry

  10 april 2015 om 7:04

  Henk, dan moet je eerst handmatig ze exporteren naar je bureaublad of Fider en daarna wee opnieuw toevoegen aan een andere bibliotheek..

 • Ruud

  10 april 2015 om 10:43

  gesynchroniseerd met iPad en iPhone, bij mij werkt dat niet heb overal de laatste software opgezet en de zelfde inloggegevens ingevuld maar gooi ik een foto weg op mijn Mac dan staat hij gewoon nog op mijn iPhone en andersom ook.

 • Daan

  10 april 2015 om 18:56

  Bij het importeren van de Aperture library kreeg ik een foutmelding. Opnieuw uitgevoerd en… library2 is aangemaakt.
  De aperture library is inmiddels ook plotseling leeg. Daar had ik veel albums en alles gesorteerd op diverse onderwerpen, maar die zijn dus mooi niet overgenomen.

 • Tom

  13 april 2015 om 15:21

  Vind het allemaal nog behoorlijk verwarrend: als ik een foto alsnog vanaf icloud op mijn imac wil krijgen, hoe doe ik dat dan?
  Wat daarnaast een grote tegenvaller is dat Dropzone 3 (wat ik altijd intensief gebruik) niet meer goed werkt: als ik meer dan 1 foto wil verplaatsen naar OneDrive verplaatst DRopzone er maar 1 os oms zelfs geen enkele.
  Ongetijfeld is het allemaal nog onwennigheid maar lekker loopt het nog zeler niet.

 • Andre

  28 april 2015 om 20:58

  Ik had in Iphoto alle albums (en gebeurtenissen) titel + volgnummer gegeven en bij overstap naar “Foto’s” blijkt er 95% van de albums geen titel met nr te hebben. De titels staan op de rij onder “titel” zodat er geen te zien is en ik ook de foto’s niet kan juist weergeven en rangschikken.Ben ik nu verplicht ongeveer 11.000 foto’s handmatig te hernoemen en hernummeren? Dan denk ik beter terug te gaan werken met Iphoto. Wat een ramp.

 • greet

  25 mei 2015 om 20:52

  ik vind het waardeloos.in i-photo had ik allemaal mappen met namen.nu zie ik jaartallen geen idee hoe je daar mappen kan maken.zet ik er nieuwe foto’s op zijn ze gewoon niet te vinden via fb terwijl ze er wel op staan als ik in foto’s zelf kijk.voor mij hoeft het niet vind het geen verbetering.

 • Kaat

  2 juni 2015 om 23:57

  Hallo, ik heb net mijn macbook pro geupdated met 10.10.1, update stond klaar in de Appstore, maar nu werkt iPhoto niet meer. Als ik daar op klik krijg ik de melding dat IPhoto niet competable is en moet ik de laatste versie downloaden uit Appstore. Maar die is niet beschikbaar.

  Weet iemand hoe ik dit opgelost krijg?

 • Nina

  16 juni 2015 om 0:14

  Hoe verwijder je bij dit systeem meerdere foto’s tegenlijk? Vind het allemaal nogal verwarrend.

 • Wesley Fabry

  16 juni 2015 om 10:57

  @Nina dat kan op dezelfde manier als in iPhoto, gewoon de cmd⌘-toets ingedrukt houden en dan alle foto’s aanklikken, je kan ook klikken en slepen om gelijk een hele groep te selecteren of je klikt op een foto hou de shift⇧-knop ingedrukt en klik dan op een andere foto op het einde van een reeks, hij zal dan opeenvolgende foto’s selecteren.

 • aj

  15 februari 2016 om 17:13

  werkelijk een chaos nu . wie heeft hier tips?

Een reactie toevoegen: