29 maart 2015

Bereid iPhoto voor op de komst van Foto’s voor OS X

Foto's voor OS X logo

Nog even geduld en we kunnen allemaal gebruikmaken van Foto’s voor OS X, de nieuwe foto applicatie voor OS X gebaseerd op de gelijknamige applicatie uit iOS. De Foto’s applicatie zal iPhoto gaan vervangen, geen paniek iPhoto blijft nog bruikbaar, maar wordt niet meer geupdate. Het beste is iPhoto voor te bereiden op de komst van Foto’s voor OS X.

Dit omdat Foto’s onmiddellijk gebruikmaakt van je iPhoto bibliotheek en dan is het toch wel handig om te weten wat Foto’s precies ermee gaat doen. Met name je gebeurtenissen gaan anders werken onder Foto’s.

iPhoto-gebeurtenissen

De gebeurtenissen in iPhoto zullen worden overgenomen door Foto’s voor OS X, echter moet je er rekening meer houden dat al deze gebeurtenissen in de map ‘iPhoto-gebeurtenissen’ worden geplaatst. Hierin worden dan alle gebeurtenissen nogmaals verdeeld in andere mappen. Opzich niet erg, maar als je weet dat ‘Albums’ uit iPhoto perfect worden gesynchroniseerd dan is het misschien handig om van je iPhoto-gebeurtenissen albums te maken in iPhoto zelf. Dit doe je op de volgende manier.

albumsiphoto

Open iPhoto, klik in de kolom op ‘Gebeurtenissen’ en selecteer de eerste gebeurtenis. Vervolgens dien je in de menubalk te klikken op ‘Archief’ en vervolgens op ‘Nieuw Album’. Onmiddellijk wordt er een nieuw album aangemaakt met alle foto’s uit de gebeurtenis die je hebt geselecteerd. Herhaal dit voor alle gebeurtenissen, op deze manier maak je albums aan in plaats van gebeurtenissen.

Albums importeren

Wanneer je Foto-bibliotheek wordt aangemaakt in de Foto’s voor OS X applicatie dan worden alle gegeven uit iPhoto geïmporteerd. Zo worden dus je gebeurtenissen in een aparte map geplaatst, dit geldt niet voor albums. iPhoto-albums worden namelijk als album geïmporteerd in Foto’s. Daarom is het aan te raden om al je gebeurtenissen om te zetten naar albums. Maar let op, dit moet niet. Je kan in Foto's gewoon je iPhoto-gebeurtenissen verplaatsen naar albums, maar dan moet je dit doen na het importeren en uitzoeken. Doe je dit nu al dan heb alles netjes in albums, voorbeeld zie je in onderstaande afbeelding. Zodra het importeren straks gereed is kun je de map 'iPhoto-gebeurtenissen' verwijderen omdat dan de foto's er dubbel instaan. Nogmaals, je kunt dit achteraf ook doen in de Foto’s applicatie, echter is het op deze manier wel zo gemakkelijk en kun je Foto's onmiddellijk 'geordend' gebruiken.

fotosimporteer

Ruim je foto’s op

Houd er rekening mee dat Foto’s voor OS X (indien gewenst) alle foto’s upload naar iCloud, dit is erg handig, maar kan ook een hoop opslag-ruimte kosten. Daarom kun je misschien de foto’s die je niet veel bekijkt bewaren op een externe harde schijf of lokaal op je Mac. Open hiervoor iPhoto en selecteer het album, gebeurtenis of foto’s die je wilt exporteren. Navigeer naar de menubalk, klik op ‘Archief’ en selecteer ‘Exporteer’. Pas de gewenste instellingen toe en kies een opslaglocatie. Na het exporteren kun je de foto’s uit iPhoto verwijderen.

iphotoexporteren

Eerder hebben we al de meest gestelde vragen over de Foto’s applicatie voor OS X besproken in een handige FAQ, deze kun je hier teruglezen. Vanaf OS X 10.10.3 beschikbaar is kan iedereen de Foto’s applicatie gebruiken, vanaf dit moment kun je hier op appletips handige tips terugvinden over deze applicatie, inclusief zijn bekende en geheime opties.

Volg ons op Twitter, Facebook, Google+, RSS, onze iOS applicatie of via de Safari push-notificaties om op de hoogte te blijven.Reacties


 • Gregor

  29 maart 2015 om 11:06

  Als de albums aangemaakt zijn kunnen dan de gebeurtenissen verwijderd worden?

 • Cloverfield

  29 maart 2015 om 11:21

  Ik hoop dat er een alternatief komt voor iPhoto.
  Ik vind het hele photos maar niks. Erg onoverzichtelijk ook.

 • Hans

  29 maart 2015 om 11:32

  Merci voor de tip! Ideaal om vandaag te doen bij dit slechte weer.

 • Joske

  29 maart 2015 om 11:33

  @Gregor: dat zou ik ook wel willen weten.

 • J.V

  29 maart 2015 om 11:34

  Zelfde vraag: Als de albums aangemaakt zijn kunnen dan de gebeurtenissen verwijderd worden

 • Jo vds

  29 maart 2015 om 12:10

  Wat te doen met verschillende bibliotheken?

 • Djinpa

  29 maart 2015 om 12:16

  Gregor en anderen vooral NIET je foto’s deleten dan ben je ze kwijt. Heb dat net even uit geprobeerd met foto’s die ik toch weg deed.

 • Wesley Fabry

  29 maart 2015 om 12:26

  Je moet de iPhoto gebeurtenissen inderdaad niet verwijderen, deze map dien je achteraf te verwijderen in Foto’s voor OS X zelf. Tijdens het importeren worden namelijk de foto’s dubbel geplaatst in de applicatie.

 • W.L.

  29 maart 2015 om 12:47

  Het is toch te zot dat geadviseerd wordt een deel van je foto’s buiten “foto’s” op te slaan, omdat iCloud anders volloopt. Hiermee is het duidelijk dat dit voor velen geen bruikbaar programma is. Ik wil gewoon mijn 30.000 foto’s in de cloud zonder daarvoor 10 euro per maand te betalen.

 • Wesley Fabry

  29 maart 2015 om 12:57

  @WL je kunt moeilijk verwachten dat je 30000 foto’s van elk 5MB groot gratis kunt opslaan. Je hebt dan de mogelijkheid ze ‘lokaal’ te bewaren in een andere foto-bibliotheek of in mappen. Nu bewaar je ze ook lokaal, foto’s bewaren is een extra dienst waar je voor kiest om te gebruiken en wil je al je foto’s dan moet je er helaas voor betalen. Wel ben ik het met je eens dat Apple beter ervoor had gekozen dat je zelf bepaalt welke albums je wilt uploaden naar iCloud en welke lokaal. Een combinatie dus, wat nu niet het geval is. Nu zou je met twee foto-bibliotheken moeten werken. Beetje omslachtig.

 • Tom

  29 maart 2015 om 16:06

  In een eerdere tip zeiden jullie dat je handmatig gebeurtenissen kunt ordenen in albums door middel van een sleep beweging. Gaat dit d.m.v. een gebeurtenis uit iPhoto-gebeurtenissen te slepen naar Mijn albums? En zo ja is dit dan niet makkelijker dan nu al allemaal nieuwe albums aan te maken?

 • Wesley Fabry

  29 maart 2015 om 16:09

  Je kan iPhoto-gebeurtenissen niet van hun plaats wijzigen, wel straks in foto’s nieuwe albums aanmaken met die foto’s. Dus is makkelijker het nu al te doen, dan gaat straks gelijk goed..

 • Daniël uit Rotterdam

  29 maart 2015 om 16:16

  Ik heb toevallig gisteren Foto’s geïnstalleerd en iPhoto verwijderd, 200 GB aangeschaft en de boel de hele nacht laten uploaden. De gebeurtenissen aanpassen vind ik niet zo erg, kan via albums, tags en opmerkingen immers soortgelijk benaderen. Het GROOTSTE probleem is echter dat je in foto’s vooralsnog geen Geotag handmatig kan invullen, zoeken of kopiëren! Een gemis als je ook met andere camera’s werkt!!

 • Daniël uit Rotterdam

  29 maart 2015 om 16:17

  Ik heb toevallig gisteren Foto’s geïnstalleerd en iPhoto verwijderd, 200 GB aangeschaft en de boel de hele nacht laten uploaden. De gebeurtenissen aanpassen vind ik niet zo erg, kan via albums, tags en opmerkingen immers soortgelijk benaderen.

 • Jan Demarez

  29 maart 2015 om 16:21

  Ik snap er helemaal niks van.
  We krijgen dus een nieuwe app, maar moeten wel manueel al onze gebeurtenissen omzetten naar albums, en dat dan nog via een onhandige manier.
  Ben ik de enige met duizenden gebeurtenissen over de jaren heen?
  Heb wel wat beters te doen!
  Stomme Apple…

 • Wesley Fabry

  29 maart 2015 om 16:26

  Je moet het niet aanpassen, als je genoegen neemt met een folder ‘iPhoto-gebeurtenissen’ met daarin alle albums die je gebeurtenissen zijn is het prima. Wil je liever alles in een overzichtelijke albums dan bereid je iPhoto er even op voor :-)

 • Daniël uit Rotterdam

  29 maart 2015 om 16:29

  Heeft er iemand nog tips hoe je het beste opmerkingen en tags kan gebruiken? Wanneer gebruik je het een, wanneer het ander?

 • Daniël uit Rotterdam

  29 maart 2015 om 16:31

  Ik las trouwens dat Apple van de gebeurtenissen afwilde omdat er steeds meer foto’s zomaar gemaakt worden, niet als gevolg van een gebeurtenis als een vakantie, etc?

 • Daniël uit Rotterdam

  29 maart 2015 om 17:45

  Er is ook bij sommige foto’s een probleem met rotatie, in het kleine format fout, maar bij openen goed. De enige oplossing is de originele openen verkeerd roteren, sluiten en nogmaals openen en weer goed roteren. Is een beta-bug dus…

 • Ben

  29 maart 2015 om 19:35

  @ Wesley: “Je kan iPhoto-gebeurtenissen niet van hun plaats wijzigen”
  Ik kan een gebeurtenis in de iPhoto-gebeurtenissen zoals die door Fotos wordt aangemaakt toch gewoon uit die rubriek slepen ? Deze wordt dan als album geplaatst. Of begrijp ik je opmerking niet. ?

  @ W.L.
  Je kunt Fotos nog steeds precies gebruiken zoals iPhoto dus met fotostream en fotodeling, zonder dat je alles in de cloud opslaat en met de gratis opslag die nu ook geldt voor deze twee toepassingen.

 • Tom

  30 maart 2015 om 6:25

  @Ben: zo las ik het dus ook over de iPhoto-gebeurtenissen Ben.

 • Wesley Fabry

  30 maart 2015 om 8:26

  @Ben dat is ook een mogelijkheid. Het gaat erom dat je iPhoto ook kunt voorbereiden op de komst zodat Foto’s snel naar je hand is gezet in plaats van zoeken naar de opties in Foto’s

 • Ben

  30 maart 2015 om 11:36

  @Wesley, geen misverstand hoor, ben blij met de aandacht die je hieraan geeft, er bestaan zoveel misverstanden over Fotos. Door die zinsnede dacht ik even dat je bedoelde dat gebeurtenissen verplaatsen werkelijk niet kon. Ben zelf druk doende met het testen van Fotos. Geef daar eind deze maand een presentatie over. En het is inderdaad best wel een gezoek om te ontdekken hoe een aantal specifieke zaken functioneren.
  Blijf vooral met dit soort tips komen

 • Wesley Fabry

  30 maart 2015 om 11:52

  De zin heb ik aangepast en ook (licht grijs) duidelijk gemaakt waarom je dit nu al kunt doen. Zodra Foto’s beschikbaar is komen we met bijzonder handige tips over de applicatie :)

 • Ad Kooij

  30 maart 2015 om 22:25

  Het omzetten van gebeurtenissen naar albums werkt prima, maar als je van een gebeurtenis een dia voorstelling hebt ingesteld ben je die wel kwijt of is daar ook een slimme oplossing voor?

 • Wimusia

  31 maart 2015 om 7:08

  Er staat: Vervolgens dien je in de menubalk te klikken op ‘Archief’

  Er staat nergens archief? Wat wordt bedoeld?

 • Wesley Fabry

  31 maart 2015 om 8:19

  @Wimusia, die vind je in de menubalk zodra iPhoto geopend is.

 • Ria Niesten

  31 maart 2015 om 16:07

  Ik heb mooi albums gemaakt maar als je foto’s uit gebeurtenis verwijderd zijn ze ook uit het nieuwe album weg. Dus ik moet met die gebeurtenis blijven zitten?

 • Bart

  31 maart 2015 om 16:09

  @ria ja deze moet je bewaren, straks kun je in Foto’s dan iPhoto-gebeurtenissen verwijderen.

 • Ria Niesten

  31 maart 2015 om 17:31

  Nog een vraag ik heb een album waar onder nog een map daar zitten dezelfde foto’s in. Maar als ik die map weg doe zijn de foto’s ook uit het album of andersom. Wat kan ik doen?

 • Riemer

  31 maart 2015 om 19:23

  Help!!!!
  Ik snap er totaal niets van.
  Ben wat ouder, maar niet onhandig.

  Is het nu het beste om de foto’s maar op een externe harde schijf te parkeren? Deze kan je dan eventueel opvragen in Foto’s?
  Als dat is gedaan uit de Mac verwijderen? Blijven ze dan wel bewaard?
  Ik heb ruim 30.000 foto’s op de Mac in heel veel gebeurtenissen. Alles in een “Album” stoppen, dat wordt een ramp.

 • Wimusia

  31 maart 2015 om 19:59

  Ik vroeg dat niet voor niets! Nergens zie ik “Archief” staan in iphoto. Niet aan de linkerkant als wel bovenaan.

  iPhoto m9.6.1 Een scherm afdruk werkt verhelderend.

 • Wesley Fabry

  31 maart 2015 om 20:12

  @ria dan kun je beter het zo laten en straks aanpassen in Foto’s zelf

  @riemer je moet dit niet doen, je kan straks gewoon je gebeurtenissen raadpegen en aanpassen in foto’s. Geen probleem, als je gebruik gaat maken van icloud als opslag is 30.000 erg veel. Dan kun je het beste exporteren om opslag te beperken. Je kan ze dan verwijderen van je Mac want ze staan op een externe schijf.

  @wimusia archief vind je in de menubalk van osx zodra iPhoto geopend is. Vermits je exact weet welke iPhoto je gebruikt heb je zelf in de menubalk op iPhoto geklikt voor meer info. Daarnaast staat ‘Archief’

 • Nico

  31 maart 2015 om 20:16

  Ik begrijp nog altijd niet, en zal het wellicht nooit begrijpen, dat Apple stop met iPhoto en Aperture en dat gaat vervangen door Foto’s !! Zelf werk ik met Aperture en vind dat een mooi stukje software. Wat ik ook niet begrijp van Apple is dat ze ons gaan dwingen om al onze foto’s in de cloud te zetten… En daar nog eens mogen voor betalen ook !!! Want mijn Aperture bibliotheek is 250GB groot… Ik denk dat er wereldwijd heel veel mensen nu met de handen in de haren zitten. En Adobe (Lightroom) zal er veel klanten bij krijgen.
  Ben eigenlijk teleur gesteld in Apple.

 • Wesley Fabry

  31 maart 2015 om 20:19

  Aperture kun je blijven gebruiken zoals je dat nu doet dus dat is niet erg. Verder moet je iCloud Fotobibliotheek niet gebruiken, het is een optie waar je zelf voor kiest. Doe je dat niet dan kun je foto’s gebruiken zoals je nu iPhoto en Aparture gebruikt in samenwerking met fotostream. Houdt wel in dat je op je iPhone/iPad geen iCloud-fotobibliotheek kunt gebruiken.

 • Wesley Fabry

  31 maart 2015 om 20:23

  Verder raden we iedereen aan de Foto’s voor OS X FAQ te lezen: http://www.appletips.nl/appletips-faq-de-foto-applicatie-voor-os-x/

 • Joke

  2 april 2015 om 12:09

  Ik vind het toch vreemd dat er gezegd wordt dat je het beste van je gebeurtenissen albums kunt maken en dan later die gebeurtenissen evt. verwijderen.
  Ik heb nl al mijn gebeurtenissen al onder verdeeld in albums maar zodra je een foto verwijderd uit je gebeurtenis is hij automatisch uit je album verdwenen. Maw verwijder je je gebeurtenis ben je ook je foto’s in je albums kwijt (in iphoto).
  Dit werkt hetzelfde als in itunes met afspeellijsten.

 • Daniël uit Rotterdam

  3 april 2015 om 22:54

  Ook een nadeel: in iOS foto beta kan je nu niet op gezichten/namen zoeken. Wel op beschrijving en tags en dat is wel een verbetering. Daarentegen wel jammer dat je die beschrijving en tags niet kan toevoegen of bewerken in iOS..

 • Rudi

  4 april 2015 om 16:10

  Een album aanmaken kan nog een stuk sneller dan hierboven beschreven: ga naar Gebeurtenissen in de iPhoto bibliotheek en sleep elke gebeurtenis naar de lege ruimte onder het kopje ALBUMS. Dan wordt er een album aangemaakt met dezelfde naam als de gebeurtenis.

 • Riemer

  8 april 2015 om 10:15

  N.a.v. mijn eerdere opmerking het volgende.
  Ik loop in finder foto’s na en kom vrijwel elke foto 2 keer tegen. 1 keer wazig en 1 keer scherp. de grootte van de foto’s is zeer afwijkend. Moet ik de vage verwijderen om meer ruimte te creëren?

 • erik

  9 april 2015 om 11:19

  Blijven de namen van de gebeurtenissen intact na de overzetting naar Foto’s?

 • Marijn

  10 april 2015 om 10:07

  Klopt het dat na de update naar Foto’s er geen connectie meer is met Apple TV?

 • Mark

  12 april 2015 om 8:14

  Klopt het dat na de update naar Foto’s de video’s niet meer beeldvullend kunnen worden afgespeeld?

 • Gijs Zuijderduijn

  13 april 2015 om 21:22

  Hoe kan je in Foto’s, je afbeeldingen automatisch op laten slaan op een externe harde schijf?

 • Frederic Toye

  19 april 2015 om 12:22

  In Iphoto had ik mooi alle foto’s in Albums gezet, met titels en al, maar er is helemaal niks overgenomen bij installatie van Foto’s. De Foto’s bibliotheek was helemaal leeg… Wat nu?

 • TP

  3 juni 2015 om 20:25

  Ik kan iphoto niet meer openen (omdat ze aangeven dat er een update nodig is??) en kan mijn foto’s nergens vinden. Wat nu?

 • Mvv

  24 juni 2015 om 22:11

  Ik wil de bestandsnamen terug zien. Mis ik nu in Foto’s. Iemand idee hoe ik dat voor elkaar krijg?

 • ietje

  8 november 2015 om 16:14

  ik koppel regelmatig mijn phone aan mijn mac waardoor mijn foto’s dan in men gebeurtenissen komen te staan. de foto’s van april tot juli blijven op mijn phone staan, ik krijg ze niet op mijn mac. Wat heb ik fout gedaan en wat kan ik nu doen?

 • Greet

  6 juli 2017 om 20:26

  Bij mij is het automatisch overzetten van mijn iPhoto’s naar Foto’s niet volledig gelukt. Er missen een hele hoop foto’s! Wat nu??
  Heb ik de computer per ongeluk onderbroken tijdens het overzetten? geen idee….
  Hopelijk kan er iemand mij helpen?

Een reactie toevoegen: