10 februari 2015

Yosemiteappletips FAQ: De Foto applicatie voor OS X

Foto's voor OS X logo

Vorige week bracht Apple de eerste beta van OS X 10.10.3 uit met daarin de nieuwe Foto applicatie die iPhoto zal gaan vervangen. De foto applicatie in OS X is te vergelijken met de foto applicatie in iOS. Al je foto’s worden automatisch gesynchroniseerd met al je Apple apparaten en opgeslagen in iCloud.

Dit bespaart niet alleen opslagruimte op je iPhone, iPad en Mac, maar zorgt ook voor één fotobibliotheek. Verwijder je op het ene apparaat een foto, dan zal deze ook op al je andere apparaten verdwijnen. Sinds de beta beschikbaar is krijgen we een hoop vragen over de foto applicatie, we hebben de belangrijkste even opgesomd en kun je hieronder lezen in de Foto’s FAQ.

Gaat iPhoto in zijn geheel verdwijnen?
Zodra foto’s voor OS X uitgebracht gaat worden zal iPhoto waarschijnlijk niet meer te downloaden zijn in de Mac App Store. Echter kun je wel blijven gebruik maken van iPhoto zoals je nu ook nog steeds iWork uit 2009 kunt gebruiken. Apple zal geen updates meer uitbrengen voor iPhoto en Aperture. We gaan er van uit dat je iPhoto wel nog kunt downloaden uit je aankopen (net zoals je nu nog eerdere versies van OS X kunt downloaden) wanneer je problemen ervaart met iPhoto. Foto’s voor OS X is alleen beschikbaar in OS X Yosemite, gebruik je nog een eerdere versie dan kun je iPhoto blijven gebruiken (ook hier zullen geen updates meer voor worden uitgebracht). Er zal geen versie van Foto’s komen voor eerdere versies van OS X, gebruik een oudere versie OS X dan ben je genoodzaakt Foto’s te gebruiken in iOS of online via iCloud.com.

fotopreview1

Kan ik mijn huidige iPhoto/Aperture bibliotheek gebruiken?
Jazeker, bij Foto’s voor OS X kun je aangeven dat je een oude iPhoto bibliotheek wilt gebruiken en importeren. Als Aperture gebruik maakt van dezelfde bibliotheek opbouw als iPhoto dan kun je deze ook importeren in de Foto applicatie.

Blijven mijn gebeurtenissen dan wel bestaan?
Deze blijven op hun eigen manier aanwezig, dit houdt in dat tijdens het importeren een album 'iPhoto gebeurtenissen' wordt aangemaakt. Hierin vind je dan de gebeurtenissen terug gesorteerd op datum. Deze kun je dan openen om de foto’s te bekijken. Als je het dan echt netjes wil moet je handmatig de gebeurtenissen ordenen in nieuwe albums. Dit kan eenvoudig met een sleepbeweging.

Is het waar dat de ster-waardingen verdwenen zijn?
Paniek onder de iPhoto gebruikers want de ster-waardering lijkt verdwenen te zijn. Het klopt dat Foto’s voor OS X gebruik maakt van een ander soort waardering namelijk 'Favoriet'. Dit houdt in dat je jouw meest favoriete foto’s kunt waarderen met een hartje te kleuren. Wanneer je jouw iPhoto bibliotheek importeert zal de gekoppelde ster-waardering overgeschreven worden in de vorm van een tag. Je kan niet meer sorteren op ster-waardering, maar wel een slim album aanmaken om snel alle ster-foto’s te bekijken. Het is de mogelijk te waarderen met een ster, echter deel je de foto’s dan in met een tag i.p.v. een ster. Het is momenteel niet duidelijk of Apple dit nog in een later stadium gaat vereenvoudigen.

fotopreview2

Kan ik ook gebruik maken van Foto’s zonder te uploaden naar iCloud?
Ja dit is mogelijk, je kan gewoon Foto’s gebruiken (net zoals iPhoto en Aperture) zonder gebruik te maken van de synchronisatie dienst van en naar iCloud. Je bewaart de foto’s dan lokaal op je Mac.

Is het mogelijk alleen bepaalde albums op te slaan in iCloud?
Er zijn maar twee keuzen, of je upload de gehele fotobibliotheek maar iCloud of niet. Het is momenteel niet mogelijk om alleen bepaalde albums te bewaren in iCloud. Echter kun je wel gebruik maken van twee foto-bibliotheken. Een lokaal en de andere in iCloud, net zoals bij iPhoto kun je bij het opstarten een andere fotobibliotheek kiezen. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een bibliotheek kun aanmaken met enkel lokale foto’s en een andere met foto’s die ook in iCloud staan. Echter is dit wel omslachtig en kun je misschien het beste voor 1 optie kiezen.

Werkt de synchronisatie snel?
Ja, ondanks we te maken hebben met een beta gaat het synchroniseren bijzonder snel. Verwijder je op het ene apparaat een foto dan is deze na enkele seconden ook verdwenen op al je andere apparaten. Ook een bewerkte foto wordt snel aangepast. Dit is weliswaar de handigste functie van Foto’s tot nu toe.

fotopreview3

Kan ik Foto’s voor OS X zelf testen?
Ben je ontwikkelaar dan kun je al aan de slag met Foto's voor OS X. Geen ontwikkelaar? Dan kun je zelf ook de foto's applicatie voor OS X testen via het beta-programma, meer info vind je hier terug. Is dit niet het geval en wil je toch een indruk krijgen hoe de foto applicatie er uit komt te zien dan kun je deze speciale pagina op de Apple website bekijken.

Wanneer komt Foto’s voor OS X beschikbaar?
Foto’s voor OS X wordt samen met de update OS X Yosemite 10.10.3 uitgebracht. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid in maart plaatsvinden.

Een laatste vraag: Kan Foto’s de professionele Aperture app vervangen?
Ons antwoord op dit moment is volmondig: Nee!. Helaas biedt de Foto applicatie nauwelijks tot geen professionele bewerkingstools. Apple is gestopt met de ontwikkeling van Aperture en zal waarschijnlijk geen updates meer uitbrengen. Echter is er geen reden tot paniek, de huidige Aperture kun je blijven gebruiken en waarschijnlijk zal Foto’s voor OS X de mogelijkheid krijgen om bewerkingstools van andere applicatie te gebruiken in de foto’s applicatie net zoals dit in iOS kan. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat je de bewerkingstools van Pixelmator kunt gebruiken in de Foto’s applicatie.

Meer over Foto's kun je hier terugvinden.Reacties


 • Peter Scheele

  10 februari 2015 om 19:06

  “Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat je de bewerkingstools van Pixelmator kunt gebruiken in de Foto’s applicatie.”

  Of Affinity Photo, sinds gisteren uit: https://affinity.serif.com/en-gb/photo/

  Men noemt het nu al de Photoshop-killer… Kost € 50

 • Tijmen

  15 februari 2015 om 8:52

  Kan je bijvoorbeeld oude gebeurtenissen in iPhoto achterlaten en alleen recente (laatste 5 jaar) importeren of is dat de boven genoemde mogelijke maar omslachtige werkwijze.

 • Scato Alberda

  15 februari 2015 om 11:33

  “Dit bespaart niet alleen opslagruimte op je iPhone, iPad en Mac, maar zorgt ook voor één fotobibliotheek. Verwijder je op het ene apparaat een foto, dan zal deze ook op al je andere apparaten verdwijnen.”

  Dus moet ik dan alle foto’s op mijn iPhone laten staan ? Zoals het hier staat worden de foto’s ook van mijn Mac verwijderd als ik ze van mijn iPhone wis.

 • Ruud

  19 maart 2015 om 11:52

  Net beta 10.10.3 geïnstalleerd, een vraagje over photos, is het mogelijk om snel door de foto’s te bladeren als een foto viewer ? Ik kan er elke keer maar eentje vergroten door er op dubbel te klikken ik moet hem dan eerst weer sluiten om de volgende te kunnen vergroten, of zie ik iets over het hoofd.
  En waar staan de foto’s in Finder ? Ik kan ze nergens vinden

 • Ekke

  1 april 2015 om 11:41

  iCloud dus snel te vol

 • Ad Kooij

  2 april 2015 om 16:48

  Moet ik de diavoorstellingen van mijn gebeurtenissen in de albums opnieuw aanmaken of is er een mogelijkheid deze instellingen uit de gebeurtenissen ook naar de albums te kopiëren?

 • Paul Rutten

  13 april 2015 om 10:43

  In iPhoto had ik drie accounts van Facebook omdat ik voor enkele verenigingen dit Facebook mag bijhouden.

  De nieuwe applicatie “Foto’s” heb ik ineens maar 1 account, mijn vraag is kan ik meerdere accounts toevoegen?

 • PLeiden

  31 mei 2015 om 16:27

  Het nieuwe programma Foto is voor mij een grote teleurstelling en biedt veel minder dan het programma dat het vervangt, iPhoto. Ik schakel dan ook niet over naar Foto maar blijf gebruik maken van iPhoto.

  Te beginnen met het positieve van Foto:
  • Foto biedt uitgebreidere mogelijkheden om de (kwaliteit) van de foto te verbeteren.
  • Foto biedt de mogelijkheid om al je foto’s in de Cloud op te slaan al zult je dat niet snel doen met, in mijn geval, 45.000 foto’s .
  • Foto zet je foto’s, net als overigens op je iPhone, mooi op een tijd-as en onderverdeeld naar de locatie in zoverre die gegevens binnen de meta-data beschikbaar zijn (betreft eerste map “Foto’s” in de Navigatiekolom van het programma Foto.)

  Maar wat is er verdwenen met de introductie van Foto t.o.v. het programma iPhoto? Daarvan vielen sommige zaken/opties/mogelijkheden in de categorie “nice to have”. Echter een aantal opties is juist bij het organiseren van je foto’s van wezenlijk belang. Bij het organiseren van je foto’s denk ik daarbij aan het in gewenste Album/Gebeurtenis en daarbinnen op de juiste tijd/volgorde van de foto’s zetten. Wat wordt gemist?
  1. Naam /nummer/titel van de foto komt niet automatisch onder de foto te staan in het album (is alleen handmatig per foto toe te voegen),
  2. Foto’s kunnen niet gemarkeerd worden,
  3. De Gebeurtenis vormde de pool/standplaats van de foto in iPhoto. Die functie heeft “Album” in Foto niet,
  4. Foto’s kunnen alleen op tijd (en niet bijvoorbeeld op naam) gesorteerd worden.

  Wat heeft het bovenstaande met de organisatie van je foto’s te maken?
  Bij het importeren kwamen de foto’s in iPhoto in verschillende (week-)Gebeurtenissen terecht. De Gebeurtenis was daarbij de “pool” van waaruit je de foto’s definitief kon organiseren. Vanuit die (week-)gebeurtenissen kon de foto’s gemakkelijk in de definitieve Gebeurtenis geplaatst worden. Daarna konden de tijden van de foto’s binnen de Gebeurtenis onderling op elkaar afgestemd worden c.q. de foto’s op de goede volgorde gezet worden. Dat rangschikken kan nodig zijn bij foto’s van verschillende herkomst (camera en/of fotograaf) waarvan de tijd vaak niet met elkaar overeenkomt (cameraklok loopt voor/achter, zomer/wintertijd en tijdverschil door verkeerde locatie).
  Daarvoor is binnen iPhoto (en ook in Foto) de actie “Wijzig tijd en datum van de foto” beschikbaar. Om die actie echter uit te kunnen voeren maak je bij een sorteeractie gebruik van de namen/nummering en/of van de markering van de foto’s (c.q. sorteren op herkomst/bron). Door dat sorteren en daarna de selectie van de foto’s kan batch-gewijze de datum en tijd van een set foto’s worden aangepast.

  Wat verder jammer genoeg bij de introductie van Foto verdwenen is:
  • Mogelijkheid van Gebeurtenissen maken. Niet alleen belangrijk bij de organisatie van de foto’s (zie eerder) maar ook “nice to have” bij het volgende. Bijvoorbeeld “Vakantie USA” als Gebeurtenis en “wolkenkrabbers in de wereld” als dwarsdoorsnede van alle gebeurtenissen in een Album.
  • Markeren van foto’s
  • Minder mogelijkheden bij dia-presentatie: minder Thema’s (6 i.p.v. 12) en geen “instellingen” (o.a. hoeveel tijd wordt een dia getoond)
  • GPS aan foto cq. aan het EXIF-bestand van de foto toevoegen

  Wat in iPhoto verbeterd had kunnen worden maar wat in Foto jammer genoeg niet is gebeurd:
  • iPhoto/Foto (maar dat is ook het geval bij Finder) zou niet de “Aanmaakdatum” van de foto moeten tonen maar de “Datum waarop de foto daadwerkelijk is genomen” (vastgelegd in de EXIF-file). Die mogelijkheid van presentatie van de datum zoals vastgelegd in de EXIF-file bestaat binnen Windows wel. De datum waarop de foto is genomen zou voor de fotograaf “heilig” moeten zijn en zou alleen doelbewust veranderd mogen worden met de actie “Wijzig datum en tijd”.
  Ter illustratie: Alleen bij de eerste import in iPhoto/Foto van een foto is de “Aanmaakdatum” identiek aan de “Datum waarop de foto daadwerkelijk is genomen”. Daarna verandert de “Aanmaakdatum” te pas en te onpas is een andere datum. In Finder/iPhoto/Foto heeft de “Aanmaakdatum” dus niet altijd de betekenis van wanneer de foto echt, voor het eerst, is aangemaakt namelijk toen hij genomen werd. De naam “Aanmaakdatum” in Finder, iPhoto en Foto is dus heel ongelukkig gekozen. Hij is op z’n zwakst gezegd verre van eenduidig.
  Opm.: Vreemd daarbij in het programma Foto is ook nog dat bij “Weergave/Toon metagegevens” zelfs niet de niet eenduidige “Aanmaakdatum” maar de minst interessante de “Bewerkingsdatum” aangevinkt kan worden om weer te geven.

  Wat ik verder mis in Foto:
  • Het presenteren van de Albums niet alleen in de navigatiekolom maar ook in “Tegeltjes”-formaat zoals dat ook bij “Gebeurtenissen in iPhoto gebeurt incl. de mogelijkheid om te sorteren op tijd, handmatig en alfabet..
  • Sorteermogelijkheid van de “Albums” in de navigatiekolom op alfabet en op tijd
  • Onder “Venster/Toon info” in Foto zouden eigenlijk de EXIF-data van de foto (met o.a. de datum waarop de foto is genomen) getoond moeten worden.

 • Rob in Veldhoven

  1 juni 2015 om 10:38

  Ik werk sinds kort ook met fotos. Er zitten nog wat gaten in de techniek (alle foto’s in een keer een titel geven , locatie handmatig toevoegen etc) maar dat wordt hopelijk nog aangepakt.
  Een ander probleem is de verbinding met de Apple tv. Ik heb twee 2e generatie Apple tv’s maar deze kunnen niet verder worden geüpgraded dan versie 6.x..
  Als ik nu met foto’s werk zie ik via Apple tv geen fotos meer. Is hiervoor een Apple tv 3e of 4e generatie met software versie 7 en hoger voor nodig?

  Rob

 • PLeiden

  1 juni 2015 om 22:51

  Sorry,
  Een correctie op mijn commentaar van 31-05-2015
  Ik meldde de onderstaande wensen:

  * Het presenteren van de Albums niet alleen in de navigatiekolom maar ook in “Tegeltjes”-formaat zoals dat ook bij “Gebeurtenissen in iPhoto gebeurt incl. de mogelijkheid om te sorteren op tijd, handmatig en alfabet..
  * Sorteermogelijkheid van de “Albums” in de navigatiekolom op alfabet en op tijd

  en ontdek een dag later dat deze zaken in Foto wel geregeld zijn.

 • Martin

  7 juli 2015 om 10:33

  Hoe kan ik mijn video opnames bewerken in Foto’s. Voorheen deed ik dat met iMovie, nu lukt dat niet meer. Ook bijv. een AH fotoalbum maken lukt mij niet meer.

 • Jeroen

  28 februari 2016 om 11:01

  Pas nu mijn OS X bijgewerkt van Lion naar El Capitan, mijn fotobibliotheek van iPhoto staat op een NAS omdat deze te groot is voor de harde schijf van mijn laptop. De kleinere iPhoto bibliotheek die ik op de laptop heb staan voor het bewerken van fotos ’s inmiddels succesvol omgezet naar Foto’s. Bij het opstarten van de bibliotheek vanaf de NAS heb ik na 3 uur nog steeds “bibliotheek voorbereiden” staan met 0% voortgang.
  Wat is het advies, het verlies van de iPhoto dbase zou heel groot zijn, hier zijn alle gezichten herkent en staan alle fotos van de afgelopen 10 jaar in?

 • ingrid

  4 maart 2016 om 19:55

  hallo,

  Ik heb een paar vragen:
  – hoe kan ik de foto’s in de map gemarkeerd demarkeren?
  – waar staan de foto’s in finder?

  Groet,

 • ursula

  11 januari 2017 om 19:34

  ik doe mijn computer aan na een lange tijd. ben al mijn foto’s kwijt hELPPPP

 • Linda

  1 maart 2017 om 10:49

  Kan ik een foto uit iPhoto weer terugzetten op mijn iPhone? en hoe doe ik dat?

 • Wesley Fabry

  1 maart 2017 om 11:06

  @linda iPhoto gebruiken we al een tijdje niet meer, dus geen idee. Je kunt proberen of leden op https://genius.appletips.nl meer weten, maar vrees ervoor.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!